ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διευκρινήσεις από Proton Bank για προνομιακά δάνεια στις επιχειρήσεις Λαυρεντιάδη

14:41 - 09 Αυγ 2011
Σταύρος Χαρίτος

Από Σταύρος Χαρίτος

Διευκρινήσεις δίνει η Proton Bank έπειτα από πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με προνομιακή δανειοδότηση των επιχειρήσεων του ομίλου Λαυρεντιάδη. Αναλυτικότερα, σε σχετική ανακοίνωση, αναφέρονται τα εξής: “Τα σχετικά δημοσιεύματα στηρίζονται σε αποσπάσματα του πορίσματος της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες. Σε ό,τι αφορά την Proton Τράπεζα, θέτουν μια σειρά από ερωτήματα τόσο σχετικά με συγκεκριμένες δανειοδοτήσεις όσο και με την πολιτική επιτοκίων που ακολουθείτο κατά τη διάρκεια του 2010 και η οποία φέρεται ως παραπλανητική για τους καταθέτες της, εγκυμονούσα περιουσιακή βλάβη εις βάρος τους.

Η Proton Τράπεζα με δελτίο τύπου που εξέδωσε στις 1 Αυγούστου 2011 και το οποίο διενεμήθη τόσο στο Χ.Α. όσο και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έσπευσε άμεσα να τοποθετηθεί ως προς τις τελευταίες εξελίξεις με σκοπό την καλύτερη δυνατή ενημέρωση των εποπτικών Αρχών, της πελατείας της και του επενδυτικού κοινού. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση η Τράπεζα αφενός δήλωσε ότι δεν διαφαίνεται υπεξαίρεση εις βάρος της περιουσίας της, αφετέρου δε τόνισε την πλήρη προθυμία της για συνεργασία με τις εποπτικές αρχές για την πλήρη διαλεύκανση των ζητημάτων που προέκυψαν. Η θέση αυτή της Τράπεζας παραμένει η ίδια έως σήμερα.

Με γνώμονα πάντοτε την ενημέρωση όλων των μερών, αλλά και στο πλαίσιο της προστασίας της Τράπεζας διευκρινίζονται τα παρακάτω:

Η Τράπεζα κατά την διάρκεια του 2010 συμμετείχε στην χρηματοδότηση, μεταξύ άλλων, της εξαγοράς εταιρειών και δραστηριοτήτων που ανήκαν στον Όμιλο Λαυρεντιάδη. Από τα έσοδα των εν λόγω πωλήσεων ένα μεγάλο μέρος χρησιμοποιήθηκε για την αποπληρωμή υφιστάμενων δανείων του Ομίλου στην Proton Τράπεζα. Για τις χορηγήσεις αυτές οι οποίες είναι ενήμερες στο σύνολό τους, ακολουθήθηκαν βεβαίως οι καθορισμένες πιστοδοτικές διαδικασίες της Τράπεζας καθώς και η λήψη περιουσιακών στοιχείων των εταιρειών ως εξασφάλιση. Τα επιτόκια δανεισμού προς τις εταιρείες αυτές διαμορφώνονται με επαυξήσεις (spreads) που κυμαίνονται από 6% έως και 12% πάνω από το αντίστοιχο διατραπεζικό επιτόκιο Euribor.

Ουδέποτε η Τράπεζα ακολούθησε παραπλανητική πολιτική κατά τον καθορισμό των επιτοκίων χορηγήσεων ή των επιτοκίων καταθέσεων. Σε ό,τι αφορά τα επιτόκια καταθέσεων, προφανώς υπάρχει μια παρανόηση για ένα εκ των καταθετικών προϊόντων της Τράπεζας, το Proton – Ανέλιξη το οποίο κατά τους τρεις πρώτους μήνες προσέφερε επιτόκιο 3% και ανέβαινε βαθμιαία μέχρι το 9% μόνο κατά τον τελευταίο 12ο μήνα. Έτσι η συνολική μέση ετήσια απόδοση ίση με 5%. Αντίστοιχα κλιμακωτά προϊόντα άλλων τραπεζών, ακόμα και με μεγαλύτερα επιτόκια, ήταν συνήθη κατά την συγκεκριμένη περίοδο. Σε κάθε περίπτωση, για τη διάθεση καταθετικών προϊόντων προηγείται πάντοτε η ενημέρωση της Τράπεζας της Ελλάδος η οποία κατά πάγια τακτική της παρακολουθεί και ελέγχει σε καθημερινή βάση τον ανταγωνισμό επιτοκίων εντός του τραπεζικού συστήματος.

Όσον αφορά στα αναφερόμενα στα δημοσιεύματα για επιτόκια δανεισμού της τάξεως του 3,5%, πέραν των όσων προαναφέρθηκαν για τα επιτόκια συγκεκριμένων εταιρειών, σας γνωστοποιούμε ότι το μέσο επιτόκιο επιχειρηματικών χορηγήσεων της Proton Τράπεζας στις 30/6/2011 ανερχόταν σε 7.91%, επιτόκιο που κυμαίνεται σημαντικά άνω του μέσου όρου της αγοράς και οπωσδήποτε υψηλότερα του μέσου επιτοκίου καταθέσεων της Τράπεζας. Επίσης, θεωρούμε ότι συγκριτικές αναλύσεις καταδεικνύουν ότι η Τράπεζα διατηρεί έναν από τους χαμηλότερους δείκτες Δανείων προς Καταθέσεις, καθώς επίσης και ελαφρώς καλύτερους του μέσου όρου δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και κάλυψης μη εξυπηρετούμενων δανείων”.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:51 - 09 Αυγ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.