ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
(upd) Το'παν και το καναν οι G7...

(upd) Το'παν και το καναν οι G7...

11:43 - 11 Αυγ 2011
Δημήτρης

Από Δημήτρης

Αγώνας δρόμου από τους κεντρικούς τραπεζίτες των μεγαλύτερων οικονομιών τις τελευταίες 72 ώρες. Ιταλικά και ισπανικά ομόλογα, σε περιορισμένο όμως βαθμό, αγοράζει η ΕΚΤ όπως επιβεβαιώνουν οι μαρτυρίες traders.

“Ασπίδα προστασίας” από την παγκόσμια ύφεση και τους κινδύνους από την κρίση χρέους στην Ευρώπη σπεύδουν να προτάξουν οι κεντρικές τράπεζες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στις τρεις ημέρες που έχουν μεσολαβήσει από την τηλεδιάσκεψη του G7 στις 7 Αυγούστου, η Fed δεσμεύτηκε να διατηρήσει τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια της κοντά στο μηδέν τουλάχιστον για μία διετία, η ΕΚΤ παρενέβη δραστικά στη δευτερογενή ομολόγων, ενώ οι κεντρικές Τράπεζες Ιαπωνίας και Ελβετίας είναι σε εγρήγορση και δε διστάζουν να παρέμβουν προκείμενου να προστατέυσουν τα εθνικά τους νομίσματα από υπερτιμήσεις.

Σε συνέχεια αυτής της πολιτικής η κεντρική τράπεζα της Κορέας ανακοίνωσε πως θα διατηρήσει σταθερά στο 3,25% τα επιτόκια της παρόλο που ο πληθωρισμός είναι μακριά από το στόχο, σηματοδότωντας πιθανώς μία ευρύτερη αλλαγή πολιτικής για τις αναπτυσσόμενες οικονομίας της Ασίας.

Οι υπουργοί Οικονομικών και διοικητές των Κεντρικών Τραπεζών της G7 τα ξημερώματα της Δευτέρας είχαν ανακοινώσει ότι «εν όψει των ανανεωμένων πιέσεων στις χρηματαγορές, εμείς, οι υπουργοί Οικονομικών και Διοικητές των Κεντρικών Τραπεζών της G7, επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας να αναλάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να στηρίξουμε την χρηματοοικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη σε πνεύμα στενής συνεργασίας και εμπιστοσύνης».


Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης, μεταξύ άλλων, ότι «δεσμευόμαστε να αντιμετωπίσουμε τις εντάσεις που προέρχονται από τις τρέχουσες προκλήσεις στα δημοσιονομικά μας ελλείμματα, χρέη και ανάπτυξη και καλωσορίζουμε τις αποφασιστικές κινήσεις που ελήφθησαν στις ΗΠΑ και την Ευρώπη». Παράλληλα, χαιρετίζοντας τα μέτρα που ανακοίνωσαν Ιταλία και Ισπανία, ενώ τόνισαν ότι οι G7 «θα παραμείνουν σε στενή επαφή καθ’ όλη τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων και θα συνεργαστούν με τον κατάλληλο τρόπο, έτοιμοι να αναλάβουν δράση ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα και η ρευστότητα στις χρηματαγορές».

Τελευταία τροποποίηση στις 12:59 - 11 Αυγ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.