ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κουκιάδης: Η πτώση των αγορών χαλάει τα σχέδια για τις αποκρατικοποιήσεις

16:38 - 11 Αυγ 2011
Σταύρος Χαρίτος

Από Σταύρος Χαρίτος

H κάθετη πτώση των χρηματιστηρίων μπορεί να  αποτελέσει εμπόδιο στα σχέδια αποκρατικοποιήσεων της κυβέρνησης και ίσως  να χρειαστεί καθυστέρηση στα χρονοδιαγράμματα πώλησης, δήλωσε την Πέμπτη  ο επικεφαλής του Ταμείου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας Ιωάννης  Κουκιάδης. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις ύψους 1,7  δις ευρώ ως το τέλος Σεπτεμβρίου και 5 δις ευρώ έως το τέλος του έτους, με  απώτερο στόχο τα 50 δις ευρώ έως το 2015. 

Με το Χρηματιστήριο Αθηνών όμως να υποχωρεί 30% από τις αρχές του έτους  οι μετοχές πολλών κρατικών εισηγμένων εταιριών, όπως η ΔΕΗ και  ο ΟΠΑΠ βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. 

Ερωτώμενος στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι για τις σχεδιαζόμενες έως το τέλος  Σεπτεμβρίου πωλήσεις μετοχών στις εταιρίες ΟΛΘ,  ΕΥΑΘ, ο Κουκιάδης δήλωσε: "Το ερώτημα που τίθεται... είναι αν μπορεί η  κυβέρνηση να αλλάξει το χρονοδιάγραμμα, την προτεραιότητα στην αξιοποίηση  ώστε να αποφύγουμε αξιοποίηση έναντι ευτελούς τιμήματος". 
  
"Το θέμα είναι πλέον αρκετά δύσκολο και δημιουργεί πολλά προβλήματα -  μετά την πτώση της χρηματιστηριακής αξίας των εταιριών υπάρχει προφανώς  κάποιο πρόβλημα... με αυτήν την έννοια πρέπει να βρεθεί μια εναλλακτική λύση.  Μία καθυστέρηση στην αξιοποίηση; Ή ένα είδος αξιοποίησης που θα δώσει τη  βέλτιστη απόδοση για το δημόσιο;" 
  
"Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος που να μην οδηγεί σε ξεπούλημα αντί ευτελούς  τιμήματος των εταιριών", συμπλήρωσε ο Κουκιάδης.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.