ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μπαρουάν: "Αλλαγές στο ευρωπαϊκό status quo στο τραπέζι του ραντεβού Μέρκελ - Σαρκοζί"

11:24 - 12 Αυγ 2011
Δημήτρης

Από Δημήτρης

Η Γαλλία και η Γερμανία θα καταθέσουν "ισχυρές προτάσεις" την επόμενη εβδομάδα για την αναμόρφωση της οικονομικής διακυβέρνησης στη ζώνη του ευρώ, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Francois Baroin..

"Θα επιταχυνθεί η διαδικασία για την αναμόρφωση της οικονομικής διακυβέρνησης", δήλωσε ο Baroin και πρόσθεσε: "Είναι αντιληπτό πλέον ότι το υφιστάμενο status quo δεν μπορεί να συνεχιστεί".

Την επόμενη Τρίτη θα συναντηθούν εκτάκτως Μέρκελ - Σαρκοζί

Οι αγορές πιέζουν για αποφάσεις στην Ε.Ε, ενώ έκοψαν την "πίστωση" οι ασιατικές τράπεζες στις γαλλικές.

Έκτακτη συνάντηση θα έχουν την ερχόμενη Τρίτη Μέρκελ Σαρκοζί, μετά τις τελευταίες καταιγιστικές εξελίξεις γύρω από  την κρίση χρέους που μαστίζει πια την Ευρώπη. Οι Γαλλικές τράπεζες δέχονται ανηλεές σφυροκόπημα εξαιτίας της φημολογίας περί κατάρρευσής τους, η οποία εντάθηκε σήμερα μετά τις πληροφορίες ότι κλείνει η γραμμή χρηματοδότησης από την Ασία.

Εκτός ασιατικών κεφαλαίων αναμένεται να μείνουν οι γαλλικές τράπεζες, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν μία μεγάλη ασιατική τράπεζα αποφάσισε τη διακοπή της πιστωτικής γραμμής προς μεγάλες γαλλικές τράπεζες.

Σύμφωνα με τα ξένα ΜΜΕ ο ξαφνικός υπερδιπλασιασμός των γαλλικών τραπεζικών CDS και η έντονη μεταβλητότητα της αγοράς λόγω της επιδείνωσης της κρίσης, δεν αφήνει περιθώρια εμπιστοσύνης στις ασιατικές τράπεζες με αποτέλεσμα να ληφθούν μέτρα προστασίας τους.

Τον ίδιο δρόμο δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν άλλες πέντε ασιατικές τράπεζες, κόβοντας στην ουσία τις χορηγήσεις και την παροχή ρευστότητας στο γαλλικό τραπεζικός  σύστημα.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι η ΕΚΤ έχει σε ισχύ τα προγράμματα παροχής ρευστότητας στις ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες.

Μετά από αυτήν την είδηση η Societe Generale υποχωρεί 9,1%, ενώ νωρίτερα έφτασε και το -15%, και η BNP Paribas βρίσκεται στο -6,8%.

Οι τρείς μεγάλες γαλλικές τράπεζες αρνήθηκαν να σχολιάσουν την είδηση, ωστόσο σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο CNBC, εύγλωτος ήταν ανώτερος αξιωματούχος τράπεζας της Σιγκαπούρης, ο οποίος κράτησε την ανωνυμία του, επιβεβαίωσε ωστόσο ότι η τράπεζα του επίσης μείωσε τις πιστωτικές γραμμές.

Σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, παρά το γεγoνός πως οι γαλλικές τράπεζες τα έχουν πάει καλά,  εν τούτοις η εικόνα τους δεν είναι η καλύτερη. O δείκτης κεφαλαιοποίησης τους είναι στο 7,5-8%, από 10% που είναι ο ευρωπαϊκός, και αυτός είναι ο κύριος λόγος που βρίσκονται υπό πίεση σύμφωνα με αναλυτές της Deutsche Bank, που επισημαίνουν πως ενώ οι περισσότερες τράπεζες  έχουν σηκώσει κεφάλαια εν όψει των νέων κανόνων της Βασιλείας, οι γαλλικές έχουν να σηκώσουν χρήματα από το 2009, όταν το έκαναν για να πάρουν πίσω το μερίδιο που είχε περάσει στο γαλλικό δημόσιο όταν το τελευταίο τις είχε στηρίξει στην κρίση του 2008.

Υπό αυτές τις συνθήκες οι  γερμανοί αναλυτές πιστεύουν επίσης ακόμη πως  οι επενδυτές προεξοφλούν μία αρνητική πορεία της γαλλικής οικονομίας καθώς τα στοιχεία για την βιομηχανική παραγωγή την μεταποίηση και την κατανάλωση απογοήτευσαν, ενώ παράλληλα οι αναλυτές εκτιμούν πως η γαλλική οικονομία επιβραδύνει σοβαρά και πως η ανάπτυξη από 0,9% στο πρώτο τρίμηνο, ενδέχεται να πέσει στο 0,3% στο δεύτερο.



Τελευταία τροποποίηση στις 11:27 - 12 Αυγ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.