ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τρίμηνα έντοκα γραμμάτια 1 δισ. ευρώ εκδίδει το Ελληνικό Δημόσιο

09:34 - 16 Αυγ 2011
Δημήτρης

Από Δημήτρης

Δημοπρασία εντόκων γραμματίων 13 εβδομάδων θα διενεργήσει την Τρίτη ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) με σκοπό την άντληση 1 δισ. ευρώ.

Κατά την έκδοση θα παρέχεται η δυνατότητα υποβολής μη ανταγωνιστικών προσφορών, τόσο κατά την ημέρα διεξαγωγής της δημοπρασίας, όσο και κατά το χρονικό διάστημα των δύο εργάσιμων ημερών μετά το τέλος αυτής, οι οποίες θα ικανοποιηθούν στην τιμή της τελευταίας προσφοράς μέχρι συνολικού ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού. Έτσι, το Δημόσιο θα μπορέσει να αντλήσει μέσω των τρίμηνων εντόκων γραμματίων έως και 1,6 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως στην προηγούμενη έκδοση τρίμηνων εντόκων γραμματίων στις 19 Ιουλίου το Δημόσιο είχε αντλήσει περίπου 2 δισ. ευρώ με επιτόκιο 4,58%, από 4,62% που ήταν στην αντίστοιχη δημοπρασία του Ιουνίου. Η έκδοση αυτή υπερκαλύφθηκε κατά 3,08 φορές, ωστόσο η συμμετοχή των ξένων επενδυτών κυμάνθηκε χαμηλότερα του 30%.

Σημειώνεται πως ο αρχικός προγραμματισμός του Οργανισμού Διαχειρίσεως Δημοσίου Χρέους δεν περιελάμβανε εκδόσεις εντόκων γραμματίων τον Αύγουστο και τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, οι τρέχουσες ανάγκες διαφοροποίησαν την πολιτική εκδόσεως και οδήγησαν σε νέο δανεισμό το υπουργείο Οικονομικών. Τις επόμενες ημέρες ωριμάζουν τρίμηνα έντοκα γραμμάτια 2 δισ. ευρώ, αλλά και πενταετές ομόλογο ύψους 5,9 δισ. ευρώ.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.