ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διακοπές μετ' εμποδίων ή με όλα τα comfort για τους Ευρωπαίους ηγέτες;

01:31 - 17 Αυγ 2011
stavroula

Από stavroula

Ποιοί και που παραθέριζαν τη στιγμή που οι αγορές «ετοίμαζαν» τον επικήδειο του ευρώ.

Οι καλές «γλώσσες» θέλουν την πλειοψηφία εξ αυτών είτε να κάνουν μικρά έως και ασήμαντα διαλείμματα από το βάρος των υποχρεώσεων τους εν μέσω ευρωπαικού «καύσωνα» είτε να παραμένουν στις βάσεις τους και πάντα σε επιφυλακή μήπως και ξεσπάσει δεύτερο κύμα «πολέμου» στα διεθνή χρηματιστήρια.

Οι κακές «γλώσσες» από την άλλη κάνουν λόγο για παραθερισμό και full tour σε όλη την Ευρώπη υπό τη «σκιά» των τριγμών της «σεισμικής» παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Ποιες («γλώσσες») επιβεβαιώνονται; Και οι δύο. Έλληνες, 'Αγγλοι, Γερμανοί, Γάλλοι, Ιταλοί και Πορτογάλοι αποφάσισαν να αφήσουν για λίγο πίσω τους τις ατίθασες αγορές και στην πιο κρίσιμη στιγμή της διεθνούς οικονομίας να «την κάνουν» για άλλους προορισμούς. Από την άλλη Αμερικάνοι και Ευρωπαίοι Επίτροποι έσφιξαν τα «δόντια» και διαφοροποιήθηκαν, την ώρα που οι αγορές «γκρεμίζονταν» και όριζαν τη συνέχεια του «παιχνιδιού».

Διάσπαρτες φήμες εδώ και εκεί θέλουν τη «σιδηρά κυρία» και καγκελάριο της Γερμανίας, κυρία Άνγκελα Μέρκελ να ξεκουράζεται από το άγχος των δεικτών στο Νότιο Τιρόλο της Ιταλίας. Το «παζλ» του άξονα ολοκληρώνει και ο Γάλλος πρόεδρος, κ. Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος μαζί με την ετοιμόγεννη γυνή του απολάμβαναν τον ήλιο στο Καπ Νεγκρ της Δυτικής Ριβιέρας στο αρχοντικό της πρώτης κυρίας της Γαλλίας.

Ωστόσο, η περίοδος χάριτος έληξε 'αδοξα και απότομα για τους παραπάνω δύο ηγέτες. Μέρκελ και Σαρκοζί μάζεψαν τα «κουβαδάκια» τους και επέστρεψαν στις βάσεις τους, καθώς μόλις χθες συναντήθηκαν εκτάκτως στο Παρίσι, από όπου κατέθεσαν ανοιχτά τη θέση τους απέναντι στη λύση του ευρωομολόγου: «Το ευρωομόλογο δεν θα επιλύσει την κρίση», είπαν.

Την ίδια στιγμή, η Ιταλία «αγκομαχάει» στον αγώνα να βγει αλώβητη από τη μάστιγα της εποχής, με το «ζωηρό» πρωθυπουργό της, κ. Σίλβιο Μπερλουσκόνι να αναζητά τη λύση στην κρίση στην εξοχική του κατοικία στο Μιλάνο, μελετώντας όλες τις πιθανές επιλογές εξ. αποστάσεως. Στη Τοσκάνη της Βόρειας Ιταλίας και ο Βρετανός πρωθυπουργός, κ. Ντέιβιντ Κάμερον να παρακολουθεί τη «βουτιά» των αγορών και την κούρσα των spreads μέσω του i-phone!ι

Με το κανό του διασχίζει ακόμα όλες τις παραλίες των νησιών του Αιγαίου ο Έλληνας πρωθυπουργός, κ. Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος και κατόρθωσε να κάνει την ελληνική κρίση. ευρωπαικό ζήτημα, καθώς την ώρα που το ΧΑ έκλεινε κάτω των 1000 μονάδων βάσεων, Wall και Ευρώπη γνώριζαν την πλήρη απαξίωση στα ταμπλό.

Οι διακοπές αποτέλεσαν όνειρο θερινής νυκτός μόνο για τον Αμερικανό πρόεδρο, κ. Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος παρέμεινε στο Λευκό Οίκο, αποκωδικοποιώντας τα «νούμερα» του αμερικάνικου χρηματιστηρίου. Με τους οίκους να τα έχουν βάλει για τα καλά με την αμερικάνικη οικονομία, ο κ. Ομπάμα, φανερά προβληματισμένος παρακολουθεί στενά τα δρώμενα και τις εξελίξεις, όπως ακριβώς και ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις, κ. Όλι Ρεν και ο Ισπανός ηγέτης, Θαπατέρο.

Μετά από όλα αυτά, τα ξένα μέσα ενημέρωσης (FT, WSJ, Independent, CNN κ.λπ.) σε εκτενείς αναφορές τους αναρωτιούνται πότε οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα βάλουν μυαλό...

Σταυρούλα Μαλαίνου

Τελευταία τροποποίηση στις 01:54 - 17 Αυγ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.