ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στηρίζει ΗΠΑ η Κίνα

13:06 - 18 Αυγ 2011
stavroula

Από stavroula

Ο αντιπρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ εξέφρασε εμπιστοσύνη στα θεμελιώδη στοιχεία της οικονομίας των ΗΠΑ και στις προοπτικές της για το μέλλον, δήλωσε σήμερα ανώτερο στέλεχος της κυβέρνησης του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα το οποίο συνοδεύει τον αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν στην επίσκεψή του στην Κίνα.
Νωρίτερα ο Μπάιντεν είπε στον Σι στις διμερείς συνομιλίες με στόχο να αποκατασταθεί η πίστη στο δολάριο, ότι η υγεία της παγκόσμιας οικονομίας εξαρτάται από το εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα θα βρουν κοινό έδαφος.

Στο Πεκίνο ο Μπάιντεν - Τετ α τετ με το μελλοντικό ηγέτη της Κίνας Σι Τζινπίνγκ


Ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε σήμερα στο Μέγαρο του Λαού στο Πεκίνο με τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ και συμφώνησαν για τη σημασία των κινο-αμερικανικών σχέσεων στην παγκόσμια οικονομική σταθερότητα.
"Είμαι ευτυχής που σας ξαναβλέπω...Γνωρίζω ότι είστε πολύ απορροφημένος από τις εσωτερικές σας υποθέσεις", δήλωσε ο Σι Τζινπίνγκ. "Περιλαμβάνεσθε στις εσωτερικές μας υποθέσεις", απάντησε ο Τζο Μπάιντεν αναφερόμνεος στο γεγονός ότι η Κίνα είναι ο πρώτος ξένος πιστωτής των ΗΠΑ, που έχουν συσσωρεύσει ένα κολοσσιαίο χρέος.

"Είμαι απολύτως βέβαιος ότι η παγκόσμια οικονομική σταθερότητα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη συνεργασία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα", πρόσθεσε ο αμερικανός αντιπρόεδρος.

"Στη σημερινή συγκυρία, η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ακόμη περισσότερα κοινά συμφέροντα με την ευρεία έννοια και μοιραζόμαστε ακόμη περισσότερες κοινές ευθύνες", συμφώνησε ο Σι Τζινπίνγκ, που θεωρείται διάδοχος του προέδρου Χου Τζιντάο και αναμένεται να αναλάβει τα ηνία της χώρας το 2013.

Ο Τζο Μπάιντεν έφθασε χθες το βράδυ στην Κίνα για επίσκεψη πέντε ημερών με στόχο μάλλον την οικοδόμηση εμπιστοσύνης ανάμεσα στις ηγεσίες των δύο χωρών, παρά την επίτευξη συμφωνιών.

Το θέμα του τεράστιου αμερικανικού χρέους αναμένεται να κυριαρχήσει στις συνομιλίες του Τζο Μπάιντεν με την κινεζική ηγεσία.

Χθες, ημέρα άφιξης του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, η Λαϊκή Ημερησία δημοσίευσε σχόλιο με το οποίο ζητεί τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων από την Ουσάνγκτον για το θέμα το χρέους.

"Η Κίνα, από τη θέση της ως του μεγαλύτερου εξωτερικού πιστωτή των Ηνωμένων Πολιτειών και του κατόχου των σημαντικότερων αποθεμάτων σε δολάρια, είναι φυσικά περισσότερο ανήσυχη από τους άλλους με την πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών", αναφέρει σε σχόλιό της η εφημερίδα, επίσημο όργανο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

"Ζητούμε από την αμερικανική κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της με σοβαρότητα και να λάβει συγκεκριμένα μέτρα" ως προς το θέμα του χρέους, αναφέρεται στο σχόλιο.

Το Πεκίνο είχε επικρίνει τη συμφωνία της τελευταίας στιγμής στις 2 Αυγούστου ανάμεσα στο Λευκό Οίκο και το Κονγκρέσο για την αύξηση του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ.

Η Κίνα επέκρινε την εξάρτηση των ΗΠΑ από το χρέος και κάλεσε απερίφραστα την Ουάσινγκτον να σταματήσει να ζει πάνω από τις δυνατότητές της. Το Πεκίνο, κάτοχος τον Ιούνιο 1.170 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε αμερικανικά ομόλογα, "έχει πλέον κάθε δικαίωμα να απαιτήσει από τις ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν το δομικό πρόβλημα του χρέους", είχε μεταδώσει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.
Τελευταία τροποποίηση στις 13:21 - 18 Αυγ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.