ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κάτω του 1 δισ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση της Κύπρου

02:26 - 19 Αυγ 2011
Δημήτρης

Από Δημήτρης

Mετά το "σφυροκόπημα" στις ελληνικές τράπεζες, έντονες πιέσεις ασκούνται τώρα και στις ελληνοκυπριακές, με την πορεία της μετοχής της Κύπρου στο ΧΑ να προεξοφλεί αρνητικά μηνύματα για την κυπριακή οικονομία.

Το ταμπλό μιλά από μόνο του. Μόλις στη χθεσινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας βρέθηκε να υποχωρεί κάτω του 1 δισ. ευρώ. Και δεν είναι μόνο αυτό.... Από τις 25 Ιουλίου, εντός 17 συνεδριάσων, η μετοχή της Κύπρου έχει χάσει σχεδόν το 40% της αξίας της, και συγκεκριμένα το 38%, ενώ από την αρχή του τρέχοντος έτους έχει χάσει το 58,5%.

Σημειώνεται, ακόμη, ότι η υψηλότερη τιμή της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου χρονολογείται στις 18 Φεβρουαρίου στα 3,58 ευρώ, όταν μόλις χθες, στις 18 Αυγούστου έφτασε στα 1,07 ευρώ.

Στο σημείο αυτό, αξίζει να υπενθυμιστεί, ότι εντός του Αυγούστου η κυπριακή οικονομία δέχθηκε υποβάθμιση από το διεθνή οίκο αξιολόγησης Fitch. Πιο συγκκεριμένα, η Fitch προέβη στις 10 Αυγούστου σε υποβάθμιση της χρηματοπιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου κατά δύο βαθμίδες στο επίπεδο BBB, με αρνητικό ορίζοντα.

Σύμφωνα με τον οίκο, η επιδείνωση του δημοσιονομικού ισοζυγίου υπονομεύει την ικανότητα της Κύπρου να καλύψει τις χρηματο-οικονομικές της ανάγκες και θα χρειασθεί εξωτερική στήριξη για την κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών για το 2012. Πάντως ο οίκος Fitch υποστήριζε ότι η εξωτερική βοήθεια θα παραχωρηθεί στην Κύπρο.

Τον περασμένο μήνα υποβάθμισαν την Κυπριακή οικονομία και οι οίκοι Standard & Poor's και Moody's: ο πρώτος στη βαθμίδα BBB-plus και ο δεύτερος στη βαθμίδα Baa1. Η νέα υποβάθμιση προκάλεσε τα επικριτικά για την κυβέρνηση σχόλια της αντιπολίτευσης.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε τότε τότι η νέα υποβάθμιση από τον Fitch φέρνει την κυπριακή οικονομία, και για τον οίκο αυτό, πιο κοντά στην κατηγορία των «σκουπιδιών».

Στο μεταξύ, οι οίκοι δεν σταμάτησαν εκεί... Δύο μέρες αργότερα, στις 12 /8 ο S&P ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να υποβαθμίσει το αξιόχρεο της Κύπρου. Χαρακτήρισε αρνητική την προοπτική της εξυπηρέτησης του μακροπρόθεσμου χρέους της χώρας, το οποίο τοποθετεί στη βαθμίδα BBB+.

"Θεωρούμε ότι η κατάσταση των δημοσιονομικών της κυπριακής κυβέρνησης δεν είναι πλέον βιώσιμη", ανέφερε ο εν λόγω οίκος.

Τώρα, τα "βλέμματατ" των επενδυτών στρέφονται στα αποτελέσματα της Τράπεζας Κύπρου, τα οποία και θα ανακοινωθούν στις 30 Αυγούστου, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι τα δύσκολα έπονται για τον τραπεζικό κλάδο!

Σταυρούλα Μαλαίνου
Τελευταία τροποποίηση στις 12:52 - 19 Αυγ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.