ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Γερμανική μπότα" επενδύσεων στην Ελλάδα

02:31 - 19 Αυγ 2011
Δημήτρης

Από Δημήτρης

Διερευνητικές επαφές για την προώθηση επενδύσεων στην Ελλάδα θα έχουν μέλη της γερμανικής κυβέρνησης, αρχής γενομένης από τον υφ. Οικ. κ. Κάπφερερ.
Στην ασθμαίνουσα ελληνική οικονομία που βυθίζεται στην ύφεση του 7% και μαστίζεται από την ανεργία που αγγίζει πλέον το 16,6%, και ενώ οι τράπεζες αδυνατούν να τροφοδοτήσουν την στραγγαλισμένη αγορά έχοντας τα χέρια δεμένα λόγω της έλλειψης ρευστότητας, η προώθηση των διερευνητικών επαφών για γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα αναζωπυρώνει τις ελπίδες για αναστροφή του κλίματος. Αφήνοντας κατά μέρος το κυνήγι για. πετροδόλαρα (βλ. Κατάρ) ,η κυβέρνηση και ο ΥΠΑΑΝ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναζητά στην ατμομηχανή της Ευρώπης τα ζεστά ευρώ που θα επανεκκινήσουν την ελληνική οικονομία.

Την παρθενική του επίσκεψη λοιπόν αναμένεται να πραγματοποιήσει την ερχόμενη εβδομάδα ο γερμανός υφυπουργός Οικονομίας Στ Κάπφερερ, ο οποίος αναμένεται να προετοιμάσει το έδαφος για τον ερχομό του γερμανού υπουργού Οικονομίας Φ. Ρέσλερ ο οποίος αναμένεται στην Αθήνα στις αρχές Οκτωβρίου.

Ο τελευταίος, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε πραγματοποιήσει στα τέλη Ιουλίου με τον έλληνα ομόλογο του ΥΠΑΑΝ κ. Χρυσοχοΐδη, στο περιθώριο συνδιάσκεψης 30 επιχειρηματικών συνδέσμων στο Βερολίνο για την προώθηση ιδιωτικών επενδύσεων στη χώρα μας, του είχε γνωστοποιήσει πως γερμανικά κεφάλαια είναι πρόθυμα να τροφοδοτήσουν με φρέσκο χρήμα την ελληνική αγορά.

Το γερμανικό ενδιαφέρον, σύμφωνα με τον κ. Ρέσλερ, αφορά επενδύσεις σε τομείς υψηλού ενδιαφέροντος (ενέργεια, τουρισμός, διαχείριση απορριμάτων, υποδομές) καθώς και την παροχή ενισχύσεων σε μικρού και μεσαίου βεληνεκούς επιχειρήσεις.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης είχε ζητήσει τη συνδρομή της Ευρωπαΐκής Τράπεζας Επενδύσεων στην χρηματοδότηση της ελληνικής αγοράς, ενώ η γερμανική πλευρά έκανε γνωστό πως ομάδα εμπειρογνωμόνων και στελεχών της Γερμανικής Τράπεζας Επενδύσεων (KfW) είναι στη διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να δημιουργηθεί Ελληνική Επενδυτική Τράπεζα.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα άνοιξε ο δρόμος για την χορήγηση επιπλέον 900 εκατ. ευρώ με την μείωση της εθνικής συμμετοχής στα προγράμματα ΕΣΠΑ.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημιούργησε ένα Task Force που θα βοηθήσει την Ελλάδα να εφαρμόσει τα μέτρα που προβλέπονται στο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής και να προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για να εξασφαλίσει την ταχύτερη απορρόφηση των κοινοτικών πόρων.
Τελευταία τροποποίηση στις 12:18 - 19 Αυγ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.