ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σε τεντωμένο σκοινί η Ευρώπη...

Σε τεντωμένο σκοινί η Ευρώπη...

02:10 - 26 Αυγ 2011
stavroula

Από stavroula

(upd) Όσο η Φινλανδία εμμένει στις απαιτήσεις της, τόσο θα αυξάνονται οι φόβοι για ένα ντόμινο οδυνηρών εξελίξεων στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη.
Η συμφωνία με τη Φινλανδία για τη χορήγηση εγγυήσεων ως αντάλλαγμα για τη συμμετοχή της χώρας στη δανειοδότηση της Ελλάδας απειλεί να τινάξει στον αέρα το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας. Κι αυτό γιατί, όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg, είναι πιθανό να πυροδοτήσει απαιτήσεις από πιστωτές της Ελλάδας για την άμεση ρευστοποίηση ομολόγων συνολικής αξίας περίπου 18 δισ. ευρώ, απαιτήσεις που ενδέχεται να οδηγήσουν ακόμη και στην χρεοκοπία της χώρας.

Το ρεπορτάζ αναφέρεται σε σειρές ομολόγων που έχει εκδώσει η ελληνική κυβέρνηση με βάση το βρετανικό δίκαιο, το οποίο απαιτεί την ίση μεταχείριση όλων των επενδυτών. Οι τίτλοι που εκδόθηκαν βάσει των βρετανικών νόμων αντιστοιχούν στο 7% της αξίας των ομολόγων που έχει εκδώσει συνολικά το ελληνικό κράτος (286 δισ. ευρώ).

Ωστόσο, αν οι ομολογιούχοι απαιτήσουν κατά προτεραιότητα, όπως δικαιούνται, να αποπληρωθούν, η ελληνική κυβέρνηση πιθανότατα δεν θα μπορέσει να εξυπηρετήσει την υποχρέωση αυτή και ίσως αναγκαστεί να κηρύξει στάση πληρωμών, αναφέρεται στο ρεπορτάζ.

«
Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε ιδέα γι' αυτό. Πρέπει να είναι κανείς πολύ προσεκτικός όταν δίνει κανείς εγγυήσεις για να δανειστεί, όπως έκανε η Ελλάδα στους Φινλανδούς», δήλωσε στο Bloomberg ο Ανδρέας Κούτρας, αναλυτής στον κλάδο σταθερού εισοδήματος της λονδρέζικης InTouch Capital Markets.

«Η ελληνική κυβέρνηση, οι ευρωπαϊκές αρχές και οι σύμβουλοί τους είναι πλήρως ενημερωμένοι για το ζήτημα», δήλωσε απο τις Βρυξέλλες ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γεράσιμος Θωμάς.

Το Bloomberg μάλιστα αναφέρει ότι προσπάθησε δύο φορές, χωρίς επιτυχία, να έρθει σε επαφή με το γενικό γραμματέα του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους Πέτρο Χριστοδούλου.

Ελλάδα - Γερμανία - Φινλανδία: Το ευρωπαϊκό τρίγωνο των Βερμούδων...

Εξαιρετικά κρίσιμη θεωρείται λοιπόν η σημερινή έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, για το θέμα των εγγυήσεων που απαιτεί η Φινλανδία από την Ελλάδα ως προϋπόθεση για να συμμετάσχει στο δεύτερο πακέτο στήριξης που αποφασίστηκε στις 21 Ιουλίου.

Οι ασκοί του Αιόλου έχουν ανοίξει πλέον για τα καλά, την ώρα που οι προειδοποιήσεις της Γερμανίας ότι η ελληνοφιλανδική συμφωνία δεν θα εγκριθεί ενώ από την άλλη μεριά η Φινλανδή υπουργός Οικονομικών Γιούτα Ούρπιλαϊνεν κατέθετε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης της για τη διεκδίκηση των εγγυήσεων μέχρι τέλους.

Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και σήμερα στη τηλεδιάσκεψη των εκπροσώπων των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης. Ωστόσο, το ζήτημα θα ξεκαθαριστεί στις 29 Αυγούστου έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες.

Υπενθυμίζεται ότι έντονη αντίδραση της Γερμανίας προκάλεσε η απαίτηση της Φιλανδίας να λάβει εγγυήσεις προκειμένου να συμμετάσχει στο δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας.

Η καγκελάριος Μέρκελ μιλώντας στους βουλευτές του CDU κατέστησε σαφές πως η Γερμανία δεν θα δώσει το πράσινο φως για να εγκριθεί η συμφωνία Ελλάδος - Φινλανδίας από το Eurogroup κόβοντας έτσι και κάθε συζήτηση για εγγυήσεις που ανοίγουν και άλλα κράτη μέλη.

Η πίεση που δέχεται το Ελσίνκι να αποσύρει το αίτημά της για εγγυήσεις είναι μεγάλη και αυτό αποτυπώνεται και στη δήλωση της επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής της Φινλανδίας.

"Η επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαικών Υποθέσεων του Φινλανδικού Κοινοβουλίου είναι διατεθειμένη να κάνει τροποποιήσεις στη συμφωνία Ελλάδος- Φινλανδίας για το μοντέλο των εγγυήσεων, αν οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης δεν την αποδέχονται", τόνισε η πρόεδρος της επιτροπής, Μιαπέτρα Νατρί.

"Οποιαδήποτε συμφωνία πάνω σε αυτό το συγκεκριμένο θέμα των εγγυήσεων πρέπει να εγκριθεί όχι μόνο από Ελλάδα και Φινλανδία αλλά και από όλα τα μέλη της Ευρωζώνης. Αυτά έχω να πω σε αυτή τη φάση", είπε από τη μεριά του ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, Αμαντέους Αλταφάζ.

Ήδη όμως οι οίκοι αξιολόγησης έχουν προειδοποιήσει για τις συνέπειες αυτής της συμφωνίας, ενώ η επιμονή για ιδιαίτερη μεταχείριση από την φινλανδική κυβέρνηση μπορεί να αποβεί μοιραία για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους. Σε περίπτωση που οι φόβοι της Φινλανδίας βγουν αληθινοί και τελικά οι εγγυήσεις εκπέσουν τότε μπορούμε να μιλάμε για αποζημίωση ενός και μόνο πιστωτή εις βάρος των υπολοίπων, αναφέρουν οι αναλυτές. Έτσι την ώρα που οι αρχές φαίνεται ότι χειρίζονται σωστά το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους χωρίς να προκαλέσουν πιστωτικό γεγονός, μπορεί η εμμονή της Φινλανδίας να ζητά εγγυήσεις, σε συνδυασμό με τις θορυβώδεις δηλώσεις της για τη "μοναδική" συμφωνία που επέτυχε, μπορεί να προκαλέσει (ή ήδη να το έχει προκαλέσει) το "μοιραίο".

Η ειδική μεταχείριση που απαιτεί η Φινλανδία, ανοίγει τον κύκλο της "προστασίας" των επενδυτών έναντι του ελληνικού χρέους, με ένα ντόμινο, που οι αναλυτές είναι σίγουροι ότι η Φινλανδία δεν έχει εκτιμήσει τις διαστάσεις του...



Τελευταία τροποποίηση στις 16:10 - 26 Αυγ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.