ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ελλάδα: Κάντο όπως η Λετονία

02:26 - 26 Αυγ 2011
stavroula

Από stavroula

Σημαντικά μαθήματα μπορεί να μάθει η Ελλάδα από τις βαλτικές χώρες και πως αυτές ανέκαμψαν από την κρίση που τις έπληξε τα τελευταία χρόνια, καθώς σύμφωνα με τους αναλυτές, η Ελλάδα δεν απέχει πολύ από τη χρεοκοπία, όπως άλλωστε κινδύνευσαν και οι Λετονία, Λιθουανία και Εσθονία.
Οι τρεις χώρες υπέφεραν από μία σφοδρή κρίση κατά τη διάρκεια της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, αλλά πήραν το "πικρό φάρμακο", όπως ζητείται και τώρα από την Ελλάδα. Περίκοψαν τις συντάξεις, τα προνόμια και τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ αύξησαν σημαντικά τους φόρους. Η Λετονία μάλιστα, η οποία βρέθηκε ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία, μείωσε σημαντικά τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ έκλεισε σχολεία και νοσοκομεία.
 
Αυτού του είδους η "εσωτερική υποτίμηση" ήταν οδυνηρή για τις Βαλτικές χώρες. Η ύφεση τους έφτασε συνολικά το 18% μεταξύ 2008-9. Τρία χρόνια μετά οι χώρες αυτές σημειώνουν αξιοπρεπείς ρυθμούς ανάπτυξης με οδηγό τον τομέα των εξαγωγών.
 
Ήταν επώδυνα τα μέτρα, αλλά η "θεραπεία" είχε αποτέλεσμα, αναφέρουν οι αναλυτές, καθώς οι τρεις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες βρίσκονται στο δρόμο της ανάκαμψης. Μάλιστα, η κυβέρνηση της Λετονίας κέρδισε ακόμη μία θητεία κατά τις περσινές εκλογές.

"Η Λετονία έχει πολλά μαθήματα να δώσει στην Ελλάδα, αλλά τα πράγματα γίνονται ολοένα και πιο δύσκολα όσο καθυστερούν", αναφέρει ο καθηγητής Morten Hansen της Stockholm School of Economics. Το σημαντικότερο είναι να προωθηθούν όσο το δυνατό γρηγορότερα τα μέτρα λιτότητας πριν η κοινή γνώμη αποσύρει την στήριξη της.

"Μπορεί μία κυβέρνηση να έχει τη στήριξη του εκλογικού σώματος για αρκετό διάστημα, αλλά όχι για τρία ή τέσσερα χρόνια", ανέφερε ο καθηγητής, ο οποίος μπορεί να βλέπει τους Λετονούς να έχουν χάσει μέρος της εμπιστοσύνης τους αλλά τώρα τα χειρότερα πέρασαν". Η οικονομία ανακάμπτει και όλα θα είναι καλύτερα.
 
Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο του 2009 στη Ρίγα πραγματοποιήθηκαν ταραχές αναφορικά με την οικονομική κρίση και τη λήψη μέτρων λιτότητας από την κυβέρνηση. Οι διαδηλωτές ζήτησαν τη διάλυση του Κοινοβουλίου, ενώ ο πρόεδρος Βάλντις Ζάτλερς προειδοποίησε για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, αν αποτύχει η Βουλή να ικανοποιήσει τα αιτήματα των πολιτών. H κυβέρνηση μεταξύ άλλων προέβη σε περικοπές μισθών, με σκοπό να λάβει χρηματοδότηση ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την ΕΕ.

Η Ελλάδα, και ιδιαίτερα οι Έλληνες, θα πρέπει να πάρουν το "φάρμακο" όσο "πικρό" και αν είναι και να προχωρήσουν άμεσα στις μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα. Διαφορετικά ο κίνδυνος της χρεοκοπίας θα είναι εδώ, αφού όλες αυτές οι πολιτικές που οδήγησαν σ' αυτήν δεν θα έχουν σταματήσει, αναφέρει η Marge Tubalkain-Trell, αναλύτρια από την Εσθονία.

Ο Deimante Doksaite, οικονομολόγος από τη Λιθουανία, αναφέρει ότι η χώρα του απέφυγε τα πακέτα διάσωσης εξαιτίας του ότι η κυβέρνηση κινήθηκε πολύ γρήγορα και κατάφερε να θέσει υπό έλεγχο τις κακές πρακτικές του παρελθόντος. Μάλιστα η αντίδραση ήταν τόσο άμεση και σωστά επικοινωνιακά, που όλοι οι Λιθουανοί ήταν στο πλευρό της, με εξαιρετικό βαθμό συναίνεσης.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.