ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σκληρό παζάρι για τις εγγυήσεις

02:24 - 29 Αυγ 2011
Δημήτρης

Από Δημήτρης

Ποιο σενάριο κερδίζει έδαφος. Πού χαράζει "κόκκινη γραμμή" η Ελλάδα. Ο ρόλος της Γερμανίας.
Επαναλαμβάνεται σήμερα η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup σε επίπεδο των εκπροσώπων των υπουργών, στο οποίο την Ελλάδα εκπροσωπεί ο πρόεδρος του ΣΟΕ, Γιώργος Ζανιάς καθώς σε κουβάρι χωρίς τέλος εξελίσσεται ο μύλος των εγγυήσεων ανάμεσα στο "τρίγωνο των Βερμούδων" Ελλάδα- Φινλανδία- Γερμανία...

Παράλληλα, έκτακτη συνεδρίαση θα πραγματοποιήσει η  Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες. Στη συνεδρίαση αυτή, η οποία θα αρχίσει στις 16:00 ώρα Ελλάδος και προγραμματίστηκε σε μια στιγμή που η Ευρωβουλή είναι σε περίοδο διακοπών, θα εξεταστούν όλες οι τελευταίες εξελίξεις, αλλά και τα επόμενα βήματα. Στη συνεδρίαση θα συμμετάσχουν ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις Επίτροπος Όλι Ρεν και ο προεδρεύων του συμβουλίου Εκοφίν, Πολωνός υπουργός Οικονομικών Γιάτσεκ Ροστόφσκι.

Η μοναδική πρόοδος που η τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής απέφερε, αν μπορεί κάποιος να την ονομάσει έτσι, είναι η "σολωμόντειος λύση" που εξαρχής μας εξώθησε στη "φάκα" του cash collateral: Η παραχώρηση εμπράγματων εγγυήσεων, αν κανείς δε γνωρίζει για την ώρα ποιες μπορεί να είναι αυτές.

Η WSJ τόνισε πάντως σε δημοσίευμα της ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αντιταχθεί σθεναρά σε συμφωνίες που θα έθεταν ως εγγύηση ελληνική γη ή ακίνητη περιουσία, λέγοντας ότι αποτελούν «κόκκινη γραμμή».

Από την άλλη, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, στο οποίο η εφημερίδα επικαλείται πληροφορίες από τρεις αξιωματούχους, η κύρια πρόταση που συζητήθηκε την Παρασκευή ήταν το να θέσει το ελληνικό Δημόσιο ως εγγύηση ακίνητη περιουσία του ή μετοχές σε κρατικές επιχειρήσεις και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Φινλανδός αξιωματούχος, που μίλησε στο Reuters, ανέφερε ότι οι συζητήσεις επικεντρώνονται στο ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση δημόσια περιουσία που θα αποκρατικοποιήσει η κυβέρνηση, πριν αυτή βγεί επισήμως προς πώληση.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι οποιαδήποτε συμφωνία που περιλαμβάνει εγγυήσεις θα φέρει ξανά στο προσκήνιο τις απαιτήσεις για ισότιμη μεταχείριση από μία ομάδα χωρών (Αυστρία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ολλανδία), ενώ θα "στοπ" αναμένεται να θέσουν πέρα από κάποιες χώρες και θεσμικά όργανα, όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η Καγκελάριος Μέρκελ πάντως, που έχει βρεθεί στο "μάτι του κυκλώνα" τον τελευταίο καιρό, έχοντας δεχθεί ένα κυκεώνα κριτικής με εχθρικά αλλά και "φίλια πυρά" που έχουν πυροδοτήσει ακόμη και φήμες παραίτησης της, επέμεινε σε δηλώσεις της στην κυριακάτικη Bild στη σκληρή της στάση απέναντι στην παροχή εγγυήσεων από την Ελλάδα.

"Η αξιοπιστία της χώρας θα πληγεί ακόμα παραπάνω αν κάποιες χώρες λάβουν εγγυήσεις και κάποιες άλλες όχι", σύμφωνα με την Μέρκελ.

Η αξιοπιστία της χώρας πάντως έχει ήδη πληγεί ανεπανόρθωτα από την ολιγωρία και τις παλινωδίες στην εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου, και αυτό αποτυπώνεται τόσο στα επίπεδα ρεκόρ που σημειώνουν μέρα με τη μέρα spreads και CDS, με τα επιτόκια των διετών ελληνικών ομολόγων να πλησιάζουν ολοταχώς προς το 50%, όσο και στην απροθυμία συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο πακέτο στήριξης, που αντί του στόχου του 90% πληροφορίες τον θέλουν με τα σημερινά δεδομένα κάτω από το 60%...

Όπως επιβεβαιώνει η χρηματοπιστωτική εταιρία Barclays Capital θεωρεί ότι το θέμα των εγγυήσεων που θέτει η Φινλανδία αποτελεί ένα σημαντικό κίνδυνο, επειδή εκτιμά ότι θα καθυστερήσει το πρόγραμμα ανταλλαγής και ανακύκλωσης των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες πιστωτές. Η εταιρία τονίζει ότι η επιμονή της Φινλανδίας σε εγγυήσεις περιπλέκει αδικαιολόγητα τη διαδικασία της συμφωνίας για την Ελλάδα, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο πολιτικών διενέξεων τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος αξιολόγησης Moody's επισήμανε την περασμένη εβδομάδα πως "φυλώντας τα ρούχα τους για να έχουν τα μισά", μέσω εγγυήσεων, οι κυβερνήσεις της ΕΕ υποκρύπτουν τον προβληματισμό για τις προϋποθέσεις αλλά και την και εξελισσόμενη φύση των μηχανισμών στήριξης.. Τη φιτιλιά όμως έβαλε ο επικεφαλής του τμήματος διεθνών δημόσιων οικονομικών του αμερικανικού οίκου Standard & Poor's David Beersο οποίος σε δηλώσεις που έκανε τη Δευτέρα στο Πεκίνο εκτίμησε πως η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε χρεοκοπία μέχρι το τέλος του 2011.

Σύμφωνα με δηλώσεις του αναλυτή του ομίλου Eurasia, με έδρα τη Νέα Υόρκη, Μουτγιάμπα Ράχμαν το πιο πιθανό ενδεχόμενο είναι η Φινλανδία να αποχωρήσει από το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας. Ο αναλυτής θεωρεί απίθανο η Ευρωζώνη να δεχθεί ειδικές συμφωνίες για εγγυήσεις για τη Φινλανδία και ορισμένες άλλες χώρες καθώς κάτι τέτοιο θα άνοιγε την πόρτα και σε άλλες χώρες, όπως την Ιταλία και την Ισπανία, ακόμη και το ΔΝΤ να ζητήσουν επίσης εγγυήσεις.

Δημήτρης Κώτσος

Τελευταία τροποποίηση στις 11:17 - 29 Αυγ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.