ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γ. Προβόπουλος: "Το deal Alpha - Eurobank θα ακολουθήσουν και άλλες τράπεζες"

16:13 - 31 Αυγ 2011
stavroula

Από stavroula

Την άποψη ότι το παράδειγμα του μέγα deal Alpha - Eurobank θα ακολουθήσουν και άλλα τραπεζικά ιδρύματα εξέφρασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδα, κ. Γιώργος Προβόπουλος, κατά τη συνάντησή του, σήμερα, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.
Όπως τόνισε, «οι συνενώσεις δυνάμεων, οι συμμαχίες με ξένους στρατηγικούς επενδυτές, φαίνεται ότι αποτελούν τη λύση για συνέργειες και μέγεθος, για κεφαλαιακή δύναμη, ισχύ, για διεθνή ανταγωνιστικότητα, για προοπτική και ασφαλώς αποτελούν προϋπόθεση για την ενίσχυση της ρευστότητας που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία και το θέμα της οικονομικής ανάπτυξης».

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επισήμανε, ωστόσο, ότι «ο δρόμος είναι μακρύς και ανηφορικός στα υπόλοιπα θέματα» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να δουλέψουμε σκληρά και αποτελεσματικά όλοι οι Έλληνες για να βγούμε από την κρίση, αλλά, επιτέλους, είχαμε μια καλή είδηση [την συγχώνευση Alpha Bank - Eurobank] και πιστεύω ότι θα έχουμε και άλλες καλές ειδήσεις στο μέλλον».

Καλή είδηση, χαρακτήρισε ο κ. Παπούλιας, τις επιδόσεις στον τομέα του Τουρισμού, για να συμφωνήσει ο κ. Προβόπουλος, κάνοντας λόγο για 13% αύξηση των εσόδων στον κλάδο κατά το α' εξάμηνο του 2011 και για αισιόδοξη πρόβλεψη για τους υπόλοιπους θερινούς μήνες.

Συνάντηση και με τον πρωθυπουργό

Η συμφωνία συγχώνευσης μεταξύ της Alpha Bank και της Eurobank ανοίγει το δρόμο για περισσότερες αλλαγές στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, είπε την Τετάρτη ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος, κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Έγινε ένα πρώτο σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος με αυτό τον επικείμενο "γάμο" των δύο μεγάλων τραπεζών», σημείωσε.

«Αυτό προοιωνίζεται και άλλες αλλαγές που θα δημιουργήσουν μια πολύ θετική εικόνα στο τραπεζικό σύστημα, το οποίο βέβαια έχει υποστεί τις συνέπειες της δημοσιονομικής κρίσης», πρόσθεσε ο κ. Προβόπουλος.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «είχαμε πρόσφατα θετικές εξελίξεις στον τραπεζικό χώρο» κάτι που σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, «προοιωνίζεται την σταθεροποίηση και την ενίσχυση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, που είναι και όρος για την ρευστότητα, την πραγματική οικονομία και την αναπτυξιακή πορεία της χώρας.»

Σημειώνεται πως η Τράπεζα της Ελλάδος έχει επανειλημμένως κάνει λόγο για ανάγκη επιτάχυνσης των αλλαγών.

Η κεντρική τράπεζα αναγνωρίζει πως η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας έχει βελτιωθεί ελαφρά, ωστόσο σημειώνει πως η «διαρθρωτική» ανταγωνιστικότητα, που συνδέεται με τη δημιουργία περιβάλλοντος φιλικού προς την επιχειρηματική δραστηριότητα δεν έχει βελτιωθεί.

Επισημαίνει πως παρά τις μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία του δημόσιου τομέα, δεν υπήρξε ακόμη ουσιαστική βελτίωση εκεί όπου πρωτογενώς παράγονται τα ελλείμματα -στη δημόσια διοίκηση, τους πολυάριθμους οργανισμούς, την τοπική αυτοδιοίκηση – ούτε και στην αποτελεσματικότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Τονίζει πως η κατάσταση στην πραγματική οικονομία εξελίχθηκε δυσμενέστερα από ό,τι αναμενόταν. Το ΑΕΠ εκτιμάται πως θα μειωθεί περισσότερο από 4,5%, λόγω της υποχώρησης της ιδιωτικής κατανάλωσης, της δημόσιας κατανάλωσης και των ακαθάριστων επενδύσεων παγίου κεφαλαίου. Θεωρεί δε πως η ύφεση θα ήταν ηπιότερη, αν προχωρούσαν ταχύτερα οι μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση του περιβάλλοντος της επιχειρηματικής δραστηριότητας, η αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων του ΕΣΠΑ, και η βελτίωση της αποτελεσματικότητας των δημόσιων δαπανών.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.