ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Μάλλιασε" η γλώσσα του Τρισέ:"Εφαρμογή της 21ης Ιουλίου" - Οι έριδες στην ΕΚΤ

11:38 - 02 Σεπ 2011
Δημήτρης

Από Δημήτρης

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ επανέλαβε σε συνέντευξη του στην ιταλική ιστοσελίδα Il Sole 24 Ore την έκκληση προς τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να αντιμετωπίσουν τις αδυναμίες των οικονομιών τους, να ενισχύσουν την αμοιβαία επιτήρηση και την οικονομική διακυβέρνηση.
"Οι ευρωπαϊκές χώρες οφείλουν να διορθώσουν τη σημερινή κατάσταση", λέει.

Σε ερώτηση σχετικά με την πιθανότητα έκδοσης ευρωομολόγων για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των αγορών στην ευρωζώνη, ο Ζαν-Κλοντ τρισέ απαντά ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει ήδη εκδώσει ομόλογα με εγγύηση της Ευρώπης.

"Το κύριο μήνυμα του συμβουλίου διοίκησης είναι για την γρήγορη και πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων οι οποίες ελήφθησαν από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στις 21 Ιουλίου", λέει.

Ο Τρισέ επαναλαμβάνει τις εκκλήσεις του καθώς..φουσκώνει ο λογαριασμός της ΕΚΤ, που έχει καταντήσει το "ψυγείο" για τα προβληματικά ομόλογα της Ευρώπης.

Η ΕΚΤ είχε επανενεργοποιήσει το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων πριν από περίπου δύο εβδομάδες, προκειμένου να στηρίξει την Ιταλία και την Ισπανία, που είδαν νωρίτερα το κόστος δανεισμού τους να εκτοξεύεται στα ύψη εν μέσω έντονων φημών και κερδοσκοπικών επιθέσεων.

Υπενθυμίζεται ότι στην απόφαση της ΕΚΤ να επέμβει στην αγορά ομολόγων είχαν διαφωνήσει 4 μέλη, μεταξύ αυτών και οι δύο Γερμανοί τραπεζίτες Γενς Βάιντμαν και Γιούγκερν Σταρκ.

Με το δεδομένο ότι τον Τρισέ θα υποδεχθεί σε δύο μήνες ο Μάριο Ντράγκι, ενδιαφέρον έχει η στάση που θα τηρήσει ο Ιταλός τραπεζίτης και τέως στέλεχος της Goldman; Θα επιμένει στο "δόγμα Τρισέ" ή θα συγκλίνει προς την σκληρή γραμμή Βάιντμαν και Σταρκ;

Πολλοί συνδέουν πάντως τη σκληρή στάση του επικεφαλής πρόεδρος της Bundesbank με την γραμμή της κας Merkel στην προεκλογική της καμπάνια...
Τελευταία τροποποίηση στις 11:49 - 02 Σεπ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.