ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

(upd) Ο Μπαρόζο μιλά για "ανθεκτική" Ευρώπη, ενώ ο Ρουμπινί προτείνει υπερεθνικό οργανισμό για τη διάσωση του ευρώ

09:16 - 06 Σεπ 2011
stavroula

Από stavroula

(upd) Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο εκτιμά πως η Ευρώπη θα βγει "ισχυρότερη" από τη σημερινή κρίση στην ευρωζώνη και λέει πως είναι "απολύτως σίγουρος" ότι το ευρώ θα επιβιώσει.
"Πιστεύω πως η Ευρώπη θα βγει απ' αυτή την κρίση ισχυρότερη επειδή τώρα, στην Ευρώπη, όλος ο κόσμος, αριστερά και δεξιά, συμφωνεί ότι έχουμε ανάγκη δομικές μεταρρυθμίσεις για να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί", δήλωσε ο Μπαρόζο χθες το βράδυ στην Αυστραλία, στο πλαίσιο της πρώτης επίσημης επίσκεψής του στη χώρα αυτή.

"Κάνουμε προόδους, εδραιώνοντας μια καλύτερα ολοκληρωμένη ζώνη του ευρώ, και ταυτόχρονα, υπάρχει στις μέρες μας μια συναίνεση στην Ευρώπη για την ανάγκη να προωθηθούν η ίδια δημοσιονομική ενίσχυση και οι ίδιες δομικές μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για τους ανταγωνιστές μας", πρόσθεσε ο πρόεδρος της Επιτροπής.

Μολονότι το ευρώ είναι αυτή τη στιγμή εξασθενημένο, ο Μπαρόζο εκτιμά πως δεν απειλείται από την κρίση του κρατικού χρέους στη ζώνη του ευρώ.

"Είμαι απολύτως σίγουρος ότι θα επιβιώσει", δήλωσε στην αυστραλιανή τηλεόραση.

"Υπάρχει μια πλήρης δέσμευση όλων των χωρών της ζώνης Ευρώπη για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην ευρωζώνη. Και πράγματι το ευρώ παραμένει ένα πολύ σταθερό και ισχυρό νομισμα", πρόσθεσε ο Μπαρόζο.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής φάνηκε επίσης αισιόδοξος αναφορικά με τη βοήθεια της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

"Οι γερμανοί φορολογούμενοι και ο γερμανικός πληθυσμός γενικά είναι πολύ φιλοευρωπαίοι", τόνισε. "Τα Συνταγματικά Δικαστήρια των χωρών μελών της ευρωζώνης είναι ανεξάρτητα, αλλά δεν περιμένω κάποιο δικαστικό εμπόδιο στο να εφαρμοστεί κάτι το οποίο έχουμε ανάγκη για την ολοκλήρωση".

Το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο θα ανακοινώσει αύριο Τετάρτη την ετυμηγορία του σχετικά με τη βοήθεια που έχει καταβάλλει το Βερολίνο στην Ελλάδα και με τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ταμείου αρωγής.

Ρουμπινί: Απαραίτητος ένας υπερεθνικός οργανισμός για τη διάσωση του ευρώ


Από την άλλη, την ανάγκη ενός υπερεθνικού οργανισμού που θα συμβάλει στη διάσωση της Ευρωζώνης τόνισε ο νομπελίστας οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί.

Ο ίδιος έχοντας λάβει μέρος σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα με θέμα το μέλλον της Ευρώπης, δήλωσε ότι η ευρωπαϊκή οικονομία χρειάζεται ένα μίγμα από βραχυπρόθεσμη στήριξη, χαλαρότερη νομισματική πολιτική και επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

«Βραχυπρόθεσμα, τα μέτρα λιτότητας επιβαρύνουν την οικονομία μιας χώρας. Αυτό φρενάρει τις επενδύσεις και την κατανάλωση. Οι χώρες που είναι ικανές να υιοθετήσουν σχέδια στήριξης, όπως η Γερμανία και η Γαλλία πρέπει να ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο αντί για εκείνον της λιτότητας», δήλωσε.

Και συνέχισε: «Η ευρωζώνη είναι σε κρίση. Οι μισές χώρες είναι σε ύφεση, οι τράπεζες έχουν πρόβλημα και οι πιέσεις που σχετίζονται με το κρατικό χρέος πληθαίνουν. Το σημερινό μοντέλο δεν λειτουργεί. Πρέπει να θεσπίσουν έναν υπερεθνικό οργανισμό που μπορεί να σταθεροποιήσει την οικονομική κατάσταση. Χωρίς αυτό η Ευρωζώνη θα διαλυθεί».
Τελευταία τροποποίηση στις 11:25 - 06 Σεπ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.