ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έρχονται οι καυστήρες βιομάζας και ρίχνουν… 50% το κόστος της θέρμανσης !

10:51 - 14 Σεπ 2011
stavroula

Από stavroula

Ανοίγει ο δρόμος για τη χρήση βιομάζα στις εγκαταστάσεις κεντρικής θέρμανσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, γεγονός που συνεπάγεται χαμηλότερο ετήσιο κόστος κατά 50% έναντι εκείνου του πετρελαίου θέρμανσης, οι τιμές του οποίου φέτος αναμένεται να χτυπήσουν… κόκκινο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αίρεται η απαγόρευση που είχε τεθεί σε ισχύ για τις δύο μεγαλουπόλεις από το 1993, αφού έκτοτε η τεχνολογία έχει πραγματοποιήσει σημαντική πρόοδο, και πλέον οι καυστήρες βιομάζας δεν χαρακτηρίζονται όπως στο παρελθόν από υψηλές εκπομπές αιωρούμενων σωματιδίων και άλλων ρύπων.

Το υπουργείο, επικαλούμενη και την αντίστοιχη ευρωπαϊκή εμπειρία, προχωρά σε αναθεώρηση του καθεστώτος, και μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο της νέας υπουργικής απόφασης που θα ρυθμίζει τη λειτουργία των σταθερών εστιών καύσης για τη θέρμανση κτιρίων και ζεστού νερού. Το νέο αυτό μέτρο πιθανώς να συνοδεύεται και από φοροαπαλλαγές, ενώ υπάρχουν ήδη κάποιες τράπεζες που έχουν δημιουργήσει ειδικά προϊόντα για την 100% χρηματοδότηση καυστήρα βιομάζας.

Το παράδειγμα…

Οι νέοι αυτοί καυστήρες θα καίνε pellets, επεξεργασμένα δηλαδή υπολείμματα ξύλου (π.χ. ροκανίδια) που σήμερα στην αγορά κοστίζουν από 160 ευρώ ο τόνος (για μικρές ποσότητες) μέχρι 240 ευρώ / τόνος (για μεγαλύτερες ποσότητες). Όσο για το μέσο κόστος αλλαγή ενός λέβητα με έναν που να «καίει» pellets, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς υπολογίζεται σε 5.500 ευρώ. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι μια μεγάλη πολυκατοικία με κατανάλωση 5.000 λίτρων πετρελαίου ετησίως, μπορεί να έχει από την αλλαγή του καυστήρα ένα ετήσιο όφελος 2.500 ευρώ, κι επομένως να έχει κάνει απόσβεση της επένδυσης σε δύο περίπου χρόνια.

Σημειώνεται ότι στις χώρες της Ευρώπης, σε αντίθεση με την Ελλάδα, τα pellets αποτελούν τη βασική πηγή αντικατάστασης του πετρελαίου θέρμανσης ενώ σε πολλά κράτη υπάρχουν επιδοτήσεις για την εγκατάσταση των σχετικών λεβήτων.

Αρκεί να αναφέρουμε ότι στο τέλος του 2009 είχαν εγκατασταθεί στη Γερμανία 102.000 λέβητες εν λειτουργία (με περισσότερες από 200.000 σόμπες) ενώ στην Ιταλία, όπου κυριαρχεί η σόμπα pellet, έχουν τεθεί σε λειτουργία περισσότερο από 1 εκατ. τεμάχια.

Ωστόσο, παρά το ενδιαφέρον τόσο από την πλευρά των καταναλωτών όσο και από υποψήφιους επενδυτές και παρότι η βιομάζα κατέχει την πρώτη θέση ανάμεσα στις ΑΠΕ στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27, με ποσοστό άνω του 50%, στην Ελλάδα κατέχει την τελευταία θέση.

Γιώργος Φιντικάκης


Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.