ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έντονο ευρωπαϊκό και ρωσικό ενδιαφέρον για ΕΒΖ

01:13 - 15 Σεπ 2011
Δημήτρης

Από Δημήτρης

Ανοίγει σήμερα στις 4 μετά το μεσημέρι ο φάκελος των μη δεσμευτικών προσφορών για το 82,33% της Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ), με το ενδιαφέρον να καταγράφεται, με τις μέχρι τώρα πληροφορίες ιδιαίτερα αυξημένο.
Οι γερμανικές βιομηχανίες ζάχαρης Nordzucker και Suedzucker, καθώς και δύο πολυεθνικές αγγλικών και ρωσικών συμφερόντων, φέρονται να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ελληνική βιομηχανία. Μάλιστα, οι υποψήφιοι αγοραστές είχαν περιθώριο να καταθέσουν ολοκληρωμένη μη δεσμευτική εκδήλωση ενδιαφέροντος έως σήμερα.

Η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης η οποία σήμερα απασχολεί στην Ελλάδα 424 άτομα και δίνει δουλειά σε περίπου 6.000 οικογένειες τευτλοπαραγωγών καταγράφει ζημίες τα τελευταία χρόνια λόγω της μεταρρύθμισης της αγοράς ζάχαρης στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2006, όταν μειώθηκε η παραγωγή των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου. Η διοίκηση της ΕΒΖ εκτιμά ότι στο τέλος της δωδεκάμηνης χρήσης οι ζημιές θα περιοριστούν στα 10 εκατ. ευρώ, την ώρα που η καθαρή θέση της εταιρείας είναι σχεδόν η τριπλάσια από αυτή που φαίνεται στο ταμπλό. Το πιο σημαντικό αsset της εταιρείας είναι η θυγατρική της στη Σερβία (δύο ζαχαρουργεια) που παράγει 145.000 τόνους και το 2010 έκλεισε με κέρδη ύψους 14 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, το τελευταίο αποτελεί και ισχυρό δέλεαρ για τους υποψήφιους, όπως άλλωστε και η «περιουσία» της σε Λάρισα και Πλατύ, λόγω των μόνιμων εγκαταστάσεων σιλό αποθήκευσης χύμα ζάχαρης, που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Το πρώτο βήμα του διαγωνισμού προβλέπει την κατάθεση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και όσοι εξασφαλίσουν το "πράσινο φως" θα κληθούν να υπογράψουν συμφωνία εμπιστευτικότητας με τον σύμβουλο του εγχειρήματος EFG Equities, που θα τους παράσχει έκθεση περιορισμένου ειδικού οικονομικού ελέγχου, πρόσβαση σε νομικά αλλά και εμπορικά έγγραφα, σχέδιο της σύμβασης αγοράς-πώλησης για τα σχόλιά τους και κατόπιν αυτών θα κληθούν να διεξαγάγουν οι ίδιοι περιορισμένο ειδικό οικονομικό και νομικό έλεγχο για να συζητήσουν με τον πωλητή και να επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις της ΕΒΖ.

Στο επόμενο στάδιο οι υποψήφιοι αγοραστές θα κληθούν να καταθέσουν τη δεσμευτική οικονομική τους προσφορά για το σύνολο των μετοχών που προσφέρονται, ενώ στη συνέχεια η ATEbank θα ανοίξει κύκλο διαπραγματεύσεων με τον προτιμητέο υποψήφιο ώστε να οριστικοποιήσει τη συναλλαγή.
Τελευταία τροποποίηση στις 14:12 - 15 Σεπ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.