ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έρχεται νέο haircut στα ελληνικά ομόλογα;

17:35 - 15 Σεπ 2011
Αλεξάνδρα Τόμπρα

Γράφει η Αλεξάνδρα Τόμπρα

Μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις έστειλε με το σημερινό τους άρθρο οι αρθρογράφοι της γερμανικής έκδοσης των Financial Times, παρομοιάζοντας την Ελλάδα με “ασθενή” και τους διασώστες με “χειρούργους”.

Ενώ οι διασώστες διαβεβαίωναν την Ελλάδα ότι δεν θα χρειαστεί χειρουργική επέμβαση, αρκεί να ακολουθήσει πιστά το πρόγραμμα διαίτης, τώρα, ξαφνικά, οι ίδιοι οι πιστωτές της Ελλάδας βάζουν το νυστέρι πάνω στο τραπέζι και κινούν τις διαδικασίες για την “τομή”. Η παρομοίωση των FTD άνετα θα μπορούσε να ληφθεί από τις αγορές ως ένα κυοφορούμενο haircut, επιπλέον από αυτό του 20% που επιβλήθηκε κατά το PSI.

Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή με την Ελλάδα, συνεχίζει το άρθρο, δεν σχετίζεται με ψυχολογία, ή «πρεσβυωπία», αλλά με σκέτο πανικό. Δεν μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς η μετάθεση της δημοσίευσης της έκθεσης της τρόικας για το τέλος Σεπτεμβρίου, λίγο μετά την απόφαση του γερμανικού κοινοβουλίου για την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του EFSF. Το μήνυμα προς την Ελλάδα είναι σαφές:

Από τις 29 Σεπτεμβρίου η Ευρώπη θα είναι έτοιμη για την «τομή», καθώς θα έχει τη δυνατότητα να στηρίξει τις τράπεζες, οι οποίες θα δεχθούν κλυδωνισμούς σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας. Με αυτόν τον τρόπο οι Έλληνες τίθενται υπό πίεση για να «σφίξουν το ζωνάρι» και να ακολουθήσουν τη δίαιτα που έχει αποφασιστεί.

Από την άλλη πλευρά, χάνει κάθε αξία η πολιτική διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα δεν θα αφεθεί σε καμία περίπτωση να χρεοκοπήσει. Αυτή η εναλλασσόμενη συμπεριφορά μπορεί να επηρεάσει και την κατάσταση των άλλων «ασθενών» της Ευρωζώνης, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, καθώς οι υπερευαίσθητες αγορές δεν θα πιστεύουν τις δηλώσεις των διασωστών.

Συμπέρασμα; Είναι καλό να λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση των συστημικών κινδύνων από μία πιθανή κρατική χρεοκοπία, όμως κανένας προγραμματισμός και εσωτερικός πολιτικός τακτικισμός δεν επιτρέπεται να θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα του Ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.