ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Ψάχνει πετρέλαιο στο Καστελόριζο η Τουρκία!

Ψάχνει πετρέλαιο στο Καστελόριζο η Τουρκία!

02:32 - 16 Σεπ 2011
Σταύρος Χαρίτος

Από Σταύρος Χαρίτος

Έντονη αντίδραση από την κυβέρνηση.
Την έντονη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και της Νέας Δημοκρατίας, προκάλεσε η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ με την οποία έκανε γνωστό ότι η Αγκυρα προτίθεται να συνάψει «συμφωνία» οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας με τα Κατεχόμενα.

Κλιμακώνοντας τις προκλήσεις, η Αγκυρα ανακοίνωσε έρευνες από νορβηγικό πλοίο σε περιοχή που επικαλύπτει και την ελληνική υφαλοκρηπίδα, νότια του Καστελόριζου.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών στην Αθήνα, εξεδόθη τουρκική αγγελία προς ναυτιλλομένους (NAVTEX) για τη διεξαγωγή ερευνών, το διάστημα μεταξύ 15 Σεπτεμβρίου και 15 Νοεμβρίου, από νορβηγικό ερευνητικό πλοίο «Bergen Surveyor» και συνοδευτικά σκάφη σε περιοχή που σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες του Δικαίου της Θάλασσας, επικαλύπτει και ελληνική υφαλοκρηπίδα νοτίως του Καστελόριζου.

Το ΥΠΕΞ έδωσε οδηγίες στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα να πραγματοποιήσει διάβημα στο τουρκικό ΥΠΕΞ, ζητώντας την αποχή από κάθε ερευνητική δραστηριότητα που θίγει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή.

Ταυτόχρονα, δόθηκαν οδηγίες στην ελληνική πρεσβεία στο Όσλο να επικοινωνήσει με την πλοιοκτήτρια εταιρεία του νορβηγικού ερευνητικού σκάφους, καθώς και με το ΥΠΕΞ της Νορβηγίας, προκειμένου να γνωστοποιήσει τις σχετικές ελληνικές θέσεις.

«Το υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εξέλιξη του θέματος, προβαίνοντας σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες» καταλήγει.

Τελευταία τροποποίηση στις 02:43 - 16 Σεπ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.