ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ιταλία: Υποβάθμιση από S&P, ακολουθεί η Moodys;

08:53 - 20 Σεπ 2011
stavroula

Από stavroula

(upd 2) Η απόφαση αυτή αντανακλά «την εξασθένιση των προοπτικών ανάπτυξης στην Ιταλία». Απάντηση Μπερλουσκόνι.
Στην υποβάθμιση της Ιταλίας κατά μία βαθμίδα, από Α+ σε Α, προχώρησε αργά το βράδυ της Δευτέρας ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Standard & Poor's.

Σε ανακοινωθέν του, ο διεθνής οίκος αναφέρει ότι η απόφαση αυτή αντανακλά «την εξασθένιση των προοπτικών ανάπτυξης στην Ιταλία» και «την εκτίμησή μας σύμφωνα με την οποία η ευθραυστότητα της συμμαχίας που ασκεί την εξουσία και οι πολιτικές διαφωνίες στη βουλή πρόκειται πιθανότατα να συνεχίσουν να περιορίζουν την δυνατότητα του κράτους να αντιδράσει με αποφασιστικό τρόπο, σε ένα δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον, στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό και
στο εξωτερικό».

Η Ιταλία τοποθετείτο στην βαθμίδα A+ από τον οίκο από τον Οκτώβριο του 2006.

Για την S&P's, η Ιταλία παραμένει στην κατηγορία των κρατών οι προοπτικές αποπληρωμής του χρέους των οποίων παραμένουν σταθερές, αλλά πιθανολογεί να επηρεαστούν από τις αλλαγές στην οικονομική κατάσταση.

Ο οίκος ανέφερε στο ανακοινωθέν του ότι ο «πολιτικός παράγοντας» και το μέγεθος του χρέους της Ιταλίας υπήρξαν «οι κύριοι λόγοι που οδήγησαν στην υποβάθμιση» του αξιόχρεου της Ιταλίας.

Tι απαντά ο Μπερλουσκόνι


Ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor's να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας δεν αντανακλά την πραγματικότητητα και τόνισε ότι η Ιταλία ετοιμάζει ήδη μέτρα υπέρ της ανάπτυξης.

"Οι εκτιμήσεις της Standard & Poors φαίνεται ότι υπαγορεύονται περισσότερο από δημοσιεύματα εφημερίδων παρά από την πραγματικότητα και επίσης φαίνεται ότι επηρεάζονται αρνητικά από πολιτικούς υπολογισμούς", τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Μπερλουσκόνι.

Ο ιταλός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του έχει ήδη εγκρίνει μέτρα που αποσκοπούν στη δημοσιονομική ισορροπία το 2013 και ότι ετοιμάζει μέτρα υποστήριξης της ανάπτυξης, τα οποία θα αποδώσουν καρπούς βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα.

Θα υποβαθμίσει και η Moodys;


Στο μεταξύ, μετά την αρνητική αξιολόγηση του οίκου Standard and Poor's, θεωρείται πιθανή και μια νέα υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ιταλίας, από μέρους του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης Μοοdy's, αναφέρει σήμερα ο ιταλικός Τύπος.

Πριν από δυο ημέρες, ο Moody's είχε κάνει γνωστό ότι πρόκειται να αναβάλει κατά ένα μήνα την αξιολόγησή του, για να μπορέσει, δεδομένης και της ιδιαίτερης οικονομικής συγκυρίας, να σχηματίσει την πληρέστερη, δυνατή, εικόνα. Σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτή η πιθανή νέα αρνητική αξιολόγηση μπορεί να μην αφορά απευθείας ολόκληρη τη δημόσια οικονομία της χώρας, αλλά την τοπική αυτοδιοίκηση. Τους δήμους και τις περιφέρειες, δηλαδή, που, σε πολλές περιπτώσεις, έχουν συσσωρεύσει πολύ σοβαρά ελλείμματα και πρόκειται να δυσκολευθούν ακόμη περισσότερο στην διαχείρισή τους, μετά την περικοπή των χρηματοδοτήσεων, από την κεντρική κυβέρνηση της Ρώμης.

Ο οίκος Moody's, πάντως, στην παρούσα φάση, τοποθετεί την Ιταλία στην κατηγορία αξιολόγησης «Αa2». Σε ό,τι αφορά την περαιτέρω πορεία της ιταλικής οικονομίας, πάντως, πολλά θα εξαρτηθούν και από την επικείμενη έγκριση του κυβερνητικού διατάγματος για την ανάπτυξη. Ένα μέτρο με το οποίο ο «Καβαλιέρε» και ο υπουργός οικονομικών, Τζούλιο Τρεμόντι, θα προσπαθήσουν να μειώσουν τον γραφειοκρατικό μηχανισμό που περιορίζει τις επενδύσεις, για να δοθεί νέα ώθηση στον τομέα της αγοράς ακινήτων και την αποπεράτωση των δημοσίων έργων.

Σε ότι αφορά την υποβάθμιση του οίκου «Standard & Poor's», ο Τρεμόντι ετοιμάζεται να αντιδράσει, σήμερα το απόγευμα, με τα αποτελέσματα μιας συνάντησης με τους σημαντικότερους τραπεζίτες και βιομήχανους της χώρας, από την οποία αναμένεται να προκύψουν ουσιαστικές προτάσεις για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Ιταλοί εργοδότες προς τον Μπερλουσκόνι: "Πάρε μέτρα ή παραιτήσου"


Ο σύνδεσμος Ιταλών εργοδοτών Confindustria είπε την Τρίτη ότι η χώρα έχει χάσει την αξιοπιστία της διεθνώς και κάλεσε τον πρωθυπουργό Silvio Berlusconi να κάνει αμέσως τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις ή να παραιτηθεί.

"Έχουμε μπουχτίσει να γινόμαστε ρεζίλι διεθνώς κάθε φορά που πηγαίνουμε στο εξωτερικό με τα προϊόντα μας", είπε η πρόεδρος της Confindustria, Emma Marcegaglia σε συνέδριο στη Μπολόνια.

"Η κυβέρνηση πρέπει ή να λάβει άμεσες, σοβαρές και δυσάρεστες μεταρρυθμίσεις ή αλλιώς, και δεν φοβάμαι να το πω, να μαζέψει τις βαλίτσες της και να παραιτηθεί", είπε η Marcegaglia.

H Marcegaglia μίλησε μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας από τον οίκο S&P σε βαθμίδα Α/Α-1, χαμηλότερη από αυτήν της Σλοβακίας.
Τελευταία τροποποίηση στις 16:18 - 20 Σεπ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.