ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στα όρια τους ακόμη και οι συνεπείς δανειολήπτες...

01:19 - 22 Σεπ 2011
Δημήτρης

Από Δημήτρης

Βροχή αιτήσεων για ρυθμίσεις δανείων. Στο "κόκκινο" δάνεια ύψους πολλών δισεκατομμυρίων.
Πληθαίνουν μέρα με τη μέρα οι περιπτώσεις ακόμα και συνεπών μέχρι πρότινος δανειοληπτών, που λόγω της αφαίμαξης των εισοδημάτων τους από την πλημμυρίδα νέων μέτρων, αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα με τις υποχρεώσεις τους.

Έτσι αναγκάζονται να διευθετήσουν τα δάνεια τους με τις ρυθμίσεις να αφορούν πλέον όχι μόνο καθυστερούμενες οφειλές αλλά και ενήμερα δάνεια.
Ενδεικτικό είναι ότι ένα στα πέντε στεγαστικά δάνεια έχει ρυθμιστεί από τις αρχές του έτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της ΕΤΕ Βασίλης Ράπανος, ο οποίος μάλιστα προβλέπει μάλιστα επιδείνωση της κατάστασης μέχρι τέλος του 2011, οι τράπεζες από τις αρχές του 2010 έχουν ρυθμίσει περίπου 126.000 στεγαστικά, 495.000 καταναλωτικά και 68.000 επιχειρηματικά δάνεια.

Προβλέψεις άλλωστε κάνουν λόγο για διευθετήσεις μέσα στο 2011 δανείων συνολικού ύψους 50 δις. ευρώ.

Δεν είναι λίγες μάλιστα οι περιπτώσεις όπου δανειολήπτες που ρυθμίζουν τα δάνεια τους επιστρέφουν λίαν συντόμως για νέα ρύθμιση...

Οι τράπεζες από την πλευρά τους, σε μία προσπάθεια να συγκρατήσουν τις επισφάλειες στους ισολογισμούς τους, προσφέρουν τη δυνατότητα στους δανειολήπτες τη δυνατότητα είτε να πληρώσουν τη μισή δόση χωρίς το δάνειο να κοκκινίσει, είτε επιμηκύνουν τη διάρκεια αποπληρωμής του δανείου (όπου το επιτρέπει η ηλικία του δανειολήπτη και η ήδη συμφωνημένη διάρκεια του δανείου), ή τέλος δίνουν τη δυνατότητα για διάστημα 12 μηνών ο δανειολήπτης να πληρώνει μόνο τους τόκους του δανείου.

Τα ενήμερα στεγαστικά δάνεια ρυθμίζονται χωρίς να υπάρχουν πρόσθετες επιβαρύνσεις στο επιτόκιο.

Όπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη, το 10% των στεγαστικών δανείων έχει «κοκκινίσει», αντίστοιχος είναι ο αριθμός των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, ενώ ακόμα πιο δραματική είναι η κατάσταση στα καταναλωτικά δάνεια, τα οποία πάνω από 1 στους 5 έχει πάψει να αποπληρώνει.

Δημήτρης Κώτσος
[email protected]
Τελευταία τροποποίηση στις 01:29 - 22 Σεπ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.