ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Ρομπάι αποκλείει τη στάση πληρωμών για την Ελλάδα, ο Κλάους "βλέπει" την έξοδο από το ευρώ "εύκολη υπόθεση"

08:26 - 22 Σεπ 2011
Ανεμοδείκτης

Από τον Άγγελο Κωβαίο

Η στάση πληρωμών της Ελλάδας θα αποφευχθεί «διότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση», τόνισε χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου, κ. Χέρμαν Βαν Ρομπάϊ.
«Οι κίνδυνοι της μετάδοσης, της χρεοκοπίας, της αναδιάρθρωσης, της εξόδου από την ευρωζώνη, είναι τόσο μεγάλοι που δεν μπορείς να πάρεις αυτό το ρίσκο», είπε ο Βαν Ρόμπεϊ σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU).

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ο πρόεδρος της Τσεχίας Βάτσλαβ Κλάους δήλωσε στην διάρκεια συνέντευξής του σε αμερικανικό τηλεοπτικό σταθμό ότι μπορεί «εύκολα» να φανταστεί την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, εκτιμώντας ότι η διαδικασία μπορεί να είναι «σχετικά απλή».

    «Μπορώ να φανταστώ μια χώρα της ευρωζώνης να εγκαταλείπει την ευρωζώνη. Τεχνικά, διοικητικά, είναι δυνατόν», είπε ο Κλάους στο CNBC, στο οποίο παραχώρησε συνέντευξη στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

    «Θυμάμαι το πώς καταμερίσαμε την Κορόνα της Τσεχοσλοβακίας, την εποχή του χωρισμού ανάμεσα στην Τσεχική Δημοκρατία και τη Σλοβακία. Ο χωρισμός σε δύο νομίσματα υπήρξε μια διαδικασία σχετικά απλή τεχνικά», δήλωσε.

    Προέβλεψε ότι η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει μια μακρά περίοδο «οικονομικής στασιμότητας», εάν επιμείνει να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη.

    «Δεν νομίζω ότι υπάρχει λύση για την Ελλάδα εντός της ευρωζώνης, εννοώ με το ευρώ ως νόμισμα. Έτσι θα υπάρχει ένας μόνιμος αυτοσχεδιασμός, μια μόνιμη μεταφορά κεφαλαίων από ένα τμήμα της Ευρώπης σε ένα άλλο», υποστήριξε ο ευρωσκεπτικιστής πολιτικός.

    «Αντιμετωπίζουμε προβλήματα στην ευρωζώνη και νομίζω ότι η ευρωζώνη δεν είναι ικανή να (τα) λύσει. . . Θα υπάρξει οικονομική αποτελμάτωση για πολύ μεγάλο διάστημα στην Ευρώπη. Και δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από αυτή την μοίρα», πρόσθεσε.
Copyright © 1999-2020 Premium S.A. All rights reserved.