"Η ΕΕ έχει τη δυνατότητα", είπε, " να δημιουργήσει έναν ευρύτερο μηχανισμό εγγυήσεων, ώστε να βοηθήσει το δανεισμό των ελληνικών τραπεζών και της χώρας".
Σύμφωνα με τον κ. Μπαρόζο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει έναν ευρύτερο μηχανισμό εγγυήσεων, ώστε να βοηθήσει το δανεισμό των ελληνικών τραπεζών και της χώρας, με σκοπό να αποσυμπιέσει την αγορά από τα προβλήματα έλλειψης ρευστότητας και εμπιστοσύνης.
Ο ίδιος διαβεβαίωσε την παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, ενώ δήλωσε ότι το ευρωομόλογο μπορεί να εφαρμοστεί ακόμη και υπό την τρέχουσα Ευρωπαϊκή Συνθήκη, ενώ επανέλαβε για ακόμη μία φορά ότι η Κομισιόν ετοιμάζει τις προτάσεις της για το πλαίσιο λειτουργίας του θεσμού.
Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα προϋποθέτει μεγαλύτερη σύγκλιση των δημοσιονομικών πολιτικών από τη μεριά των χωρών μελών, εξανεμίζοντας τόσο τις διαφορετικές πολιτικές όσο και τις ανισορροπίες και τις στρεβλώσεις του συστήματος.
"Όχι" στο γαλλογερμανικό άξονα
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο απέρριψε σήμερα τη γαλλογερμανική πρόταση για την εισαγωγή του θεσμού της οικονομικής κυβέρνησης της ευρωζώνης, αντιτείνοντας ότι αυτός ο ρόλος ανήκει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Η Κομισιόν είναι η οικονομική κυβέρνηση της Ενωσης, είναι βέβαιο ότι για τη λειτουργία αυτή δεν χρειαζόμαστε περισσότερους θεσμούς», δήλωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την κατάσταση της Ενωσης ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ο Ζοζέ Μπαρόζο αναφερόταν στην πρόταση που διατυπώθηκε από τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και την καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ για τη συγκρότηση «οικονομικής κυβέρνησης» της ευρωζώνης με στόχο τον συντονισμό των εθνικών οικονομικών πολιτικών. Για τη θέση του επικεφαλής του σχήματος αυτού το Παρίσι και το Βερολίνο πρότειναν τον Χέρμαν βαν Ρομπάι, πρόεδρο της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διάκειται αρνητικά απέναντι στη γαλλο-γερμανική πρόταση, θεωρώντας ότι, με τον τρόπο αυτόν, το ανώτατο όργανο εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ περιθωριοποιείται.