ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ασκήσεις επί χάρτου και στη συλλογή αποδείξεων

02:20 - 29 Σεπ 2011
Δημήτρης

Από Δημήτρης

Κατανάλωση συν αποταμίευση πρέπει να ισούται με το ετήσιο εισόδημα. Μετάθεση για το 2012 στην εφαρμογή του νέου μέτρου.
Μετά τις ρυθμίσεις του τέλους ακινήτων, άλλο ένα μπέρδεμα έγινε με τη συλλογή αποδείξεων πληρωμών και την κατάθεση τους στη φορολογική δήλωση, με το Υπουργείο Οικονομικών να προβαίνει σε συνεχείς διευκρινίσεις.

Οσον αφορά το ποσοστό βάσει του οποίου θα υπολογίζουν οι φορολογούμενοι το ύψος των αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρώσουν, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει αυτό να είναι κλιμακωτό ανάλογα τα δηλωθέντα εισοδήματα και την οικογενειακή κατάσταση. Ωστόσο, σύμφωνα με τις νέες πληροφορίες το νέο σύστημα των αποδείξεων μετατίθεται για τις αρχές του 2012, και όχι για το εισόδημα του 2011.

Η ισχύουσα πάντως διάταξη (όπως ψηφίστηκε με τον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου) για αποδείξεις ίσες με το 25% του εισοδήματος, προβλέπει ότι για το 2011 όποιος συγκεντρώσει λιγότερες αποδείξεις από τις απαιτούμενες θα φορολογηθεί με συντελεστή 10% επί της διαφοράς.

Παράλληλα, όσοι πολίτες δεν καταφέρουν να «καταναλώσουν» τα ποσά που θα επιβάλει το υπουργείο Οικονομικών και να μαζέψουν τις απαραίτητες αποδείξεις, θα κληθούν να πληρώσουν ετήσια «εισφορά» που θα αντιστοιχεί κάθε φορά στο 10% της διαφοράς μεταξύ των ποσών των αποδείξεων που συγκέντρωσε ο φορολογούμενος και αυτές που θα ορίσει η εφορία.

Το υπουργείο προχωρά σε μία ακόμη "πρωτοτυπία", καθώς όλοι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να αναγράψουν στη φορολογική τους δήλωση το ποσό των καταθέσεων που έχουν ώστε να μπορούν να δικαιολογήσουν τη διαφορά που προκύπτει μεταξύ δηλωθέντων εισοδημάτων και πραγματικών δαπανών με αποδείξεις.

Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος ανέφερε ότι «η ρύθμιση του νέου Εθνικού Φορολογικού Συστήματος θα είναι πολύ απλή: το σύνολο του εισοδήματος που καταναλώνεται πρέπει να τεκμηριώνεται με παραστατικά που θα καταχωρίζονται ηλεκτρονικά με ευθύνη του εκδότη ή του αποδέκτη τους. Αυτό δεν θα αφορά μόνον τις κατηγορίες δαπανών που λαμβάνονται τώρα υπ' όψιν για τις αποδείξεις, αλλά το σύνολο των οικογενειακών δαπανών (ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, ενοίκιο, δίδακτρα, κινητή τηλεφωνία, οικιακές υπηρεσίες, νομικές και ιατρικές υπηρεσίες, ταξίδια κοκ).

Το εισόδημα που τυχόν αποταμιεύεται πρέπει επίσης να δηλώνεται (καταθέσεις, τίτλοι, ακίνητα κοκ). Αυτός ο απλός κανόνας, σε συνδυασμό με τη γενικευμένη χρήση του ηλεκτρονικού χρήματος, θα αποκαταστήσει την πιο άγρια αδικία που υπάρχει στη χώρα μας σε βάρος μισθωτών και συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα» .
Τελευταία τροποποίηση στις 15:32 - 29 Σεπ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.