ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τα τρία βήματα του Τζορτζ Σόρος για να αποφευχθεί το μεγάλο κραχ!

Τα τρία βήματα του Τζορτζ Σόρος για να αποφευχθεί το μεγάλο κραχ!

10:41 - 30 Σεπ 2011
stavroula

Από stavroula

"Εάν εφαρμοστούν οι παραπάνω ρυθμίσεις, τότε θα δοθεί τέλος στη συγκεντρωτική απομόχλευση". "Πηγή ανησυχίας οι αγορές", λέει ο Σόιμπλε.
Τρία βήματα για την αποφυγή ενός μεγάλου κραχ προτείνει ο διάσημος μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος με άρθρο στους Financial Times. Όπως επισημαίνει, οι ευρωπαικές αρχές θα πρέπει να αποκαταστήσουν τον έλεγχο που έχουν χάσει, με αποτέλεσμα να φέρουν την παγκόσμια οικονομία στα πρόθυρα ενός μεγάλου κραχ.

Το πρώτο βήμα κατά τον Τζορτζ Σόρος είναι η σύσταση ενός κοινού υπουργείου Οικονομικών στην ευρωπεριφέρεια.

Το δεύτερο βήμα είναι ο πλήρης έλεγχος των μεγάλων ευρωπαικών τραπεζών από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα, με αντάλλαγμα, ωστόσο, εγγύηση και μόνιμη επανακεφαλαιοποίηση.

Και το τρίτο βήμα αφορά τις χώρες, σαν την Ιταλία και την Ισπανία, για τις οποίες η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε προσωρινή επαναχρηματοδότηση του χρέους τους με πολύ, ωστόσο, χαμηλό κόστος.

Σύμφωνα με το μεγαλοεπενδυτή, λόγω της χρονοβόρας διαδικασίας της δημιουργίας ενός κοινού υπουργείου Οικονομικών, στο μεσοδιάστημα που μεσολαβεί για τις χώρες της Ευρωζώνης καλό θα ήταν η ΕΚΤ να καλύψει το κενό. Ο ίδιος συστήνοντας τη δημιουργία μίας νέας διακυβερνητικής υπηρεσίας που θα δώσει στο EFSF την δυνατότητα να συνεργαστεί με την κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης, δηλώνει ότι «για να γίνει αυτό θα πρέπει να δώσει την έγκρισή της η γερμανική βουλή και πιθανόν τα κοινοβούλια των υπολοίπων κρατών».

Ο Σόρος αναφερόμενος και στο Ευρωπαικό Ταμείο Χρηματοπισωτικής Σταθερότητας, εκτιμά ότι η πρωταρχική του λειτουργία θα πρέπει να είναι η εγγύηση και η επανακεφαλαιοποίηση τραπεζών. Οι σημαντικές για το σύστημα τράπεζες θα πρέπει να δεσμευθούν στο EFSF ότι θα υπακούν στις οδηγίες της ΕΚΤ για όσο ισχύουν οι εγγυήσεις. Οι τράπεζες που θα αρνηθούν δεν θα τεθούν υπό την εγγύηση. Η ΕΚΤ θα καθοδηγήσει τις τράπεζες έτσι ώστε να διατηρήσουν τις πιστωτικές γραμμές τους και τα δάνεια σε κυκλοφορία, ενώ θα παρακολουθεί στενά κινδύνους που τυχόν θα αναλαμβάνουν.

Όπως τονίζει στο εν λόγω άρθρο, εάν εισακουστούν οι παραπάνω ρυθμίσεις για το EFSF, τότε θα δοθεί τέλος στη συγκεντρωτική απομόχλευση, που είναι μια από τις βασικές αιτίες της κρίσης.

Αναφορικά με την εκτόνωση των πιέσεων στα κρατικά ομόλογα, ο ίδιος υποστηρίζει ότι ΕΚΤ θα πρέπει να μειώσει το προεξοφλητικό επιτόκιο, ώστε αφενός να ενθαρρύνει τις χώρες να χρηματοδοτηθούν μόνο με την έκδοση κρατικών ομολόγων και αφετέρου τις τράπεζες να αγοράσουν τα ομόλογα.

Έτσι θα μπορέσει η Ιταλία και άλλες χώρες να επαναχρηματοδοτηθούν με επιτόκιο περίπου 1% τον χρόνο κατά την διάρκεια της περιόδου έκτακτης ανάγκης. Βέβαια, οι εν λόγω χώρες θα πρέπει να εφαρμόσουν αυστηρή πειθαρχία γιατί σε περίπτωση που ξεπεράσουν τα όρια, ο μηχανισμός θα αφαιρεθεί. Ούτε η ΕΚΤ ούτε το EFSF θα αγοράσουν νέα ομόλογα, αφήνοντας στις αγορές να αποφασίσουν τις προμήθειες κινδύνου.

Με "οδηγό" τα παραπάνω μία ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας δεν θα οδηγήσει σε παγκόσμια οικονομική κατάρρευση, επισημαίνει ο Σόρος. Εάν η Ελλάδα αντεπεξέλθει στους στόχους της, το EFSF θα μπορεί να γίνει ανάδοχος μιας «εθελοντικής» αναδιάρθρωσης στα 50 σεντς στο ευρώ. Είναι στο χέρι των Ελλήνων η συμεπριφορά της Ελλάδας υπό των δεδομένων συνθηκών, τονίζει.

Σόιμπλε: "Πηγή ανησυχίας οι αγορές"...


Ως "πηγή ανησυχίας" χαρακτηρίζει τις διεθνείς αγορές ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, κ. Β. Σόιμπλε. Όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι η Γερμανία έχει την υποχρέωση να κάνει τα πάντα για να σώσει την Ευρώπη από την πρωτοφανή αυτή κρίση χρέους.

Σε ομιλία του στην Bundesrat, την Άνω Βουλή της χώρας, ο κ. Schaeube δήλωσε μάλιστα ότι υπάρχουν ενδείξεις επιβράδυνσης της ανάπτυξης για την γερμανική οικονομία.
Τελευταία τροποποίηση στις 16:50 - 30 Σεπ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.