ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κατάρ : Βλέπει «χρυσό» και σε ΔΕΠΑ -ΕΛΠΕ, όλο το deal με την Ελλάκτωρ...

09:35 - 03 Οκτ 2011
Δημήτρης

Από Δημήτρης

Χτύπησε για δεύτερη φορά μέσα σε δύο μήνες το Κατάρ.
Στα αναξιοποίητα χρυσοφόρα κοιτάσματα της Χαλκιδικής, που θεωρούνται από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, επενδύει τώρα το Κατάρ με συνολικά κεφάλαια γύρω στα 1,2 δισ. ευρώ, «χτυπώντας» για δεύτερη φορά μέσα σε δύο μήνες επί ελληνικού εδάφους. Είχε προηγηθεί τον Αύγουστο η συμμετοχή του στο τραπεζικό deal Alpha Bank- Eurobank.

Και ίσως να υπάρξει και συνέχεια, αφού σύμφωνα με πληροφορίες, ο εμίρης Αλ Τάνι, κατά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, εκδήλωσε ρητά την πρόθεσή του για να συμμετάσχει στο προγράμμα αποκρατικοποιήσεων και συγκεκριμένα, να διεκδικήσει το «πακέτο» της ΔΕΠΑ και των ΕΛΠΕ
Ειδικά για τη ΔΕΠΑ, στόχος του Κατάρ, το οποίο είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός LNG, είναι, μέσω της απόκτησής της, να προωθήσει υγροποιημένο αέριο, όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά, δια μέσω της Ρεβυθούσας, στην ευρύτερη περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό, το εμιράτο εξετάζει το ενδεχόμενο συνεργασίας με έλληνα συνεταίρο για τη διεκδίκηση της εταιρείας.

Το deal με το χρυσό, οι λεπτομέρειες...


Αναφορικά με το χρυσό, σε πρώτη φάση η Qatar Holdings, το κρατικό επενδυτικό fund του Κατάρ, αποκτά μερίδιο 10% στην European Goldfields - ενός διεθνούς παίκτη στην εξόρυξη χρυσού με έδρα τον Καναδά αλλά έντονη δράση στα Βαλκάνια- που με τη σειρά της ελέγχει το 95% της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός», η οποία και εκμεταλλεύεται από το 2003 τα μεταλλεία Κασσάνδρας. Το άλλο 5% της τελευταίας, ελέγχεται από την Ελλάκτωρ του ομίλου Μπόμπολα.

Σε απώτερο ωστόσο στάδιο, το Κατάρ, διαβλέποντας τις τεράστιες δυνατότητες που έχουν τα ανεκμετάλλευτα χρυσοφόρα κοιτάσματα της Χαλκιδικής, και ειδικά της Ολυμπιάδας που θεωρείται από τα πλέον χρυσοφόρα στον κόσμο, φιλοδοξεί να αποκτήσει το 30% της European Goldfields και να γίνει ο στρατηγικός επενδυτής της «Ελληνικός Χρυσός», δημιουργώντας συνολικά 1.500 θέσεις εργασίας.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από το κείμενο της συμφωνίας που ανακοινώθηκε το Σάββατο, κι ενώ είχε προηγηθεί νωρίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου η συνάντηση του Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με τον εμίρη του Κατάρ Χαμάντ Μπιν Χαλίφα Αλ Τάνι, όπου ο τελευταίος επανέλαβε το ενδιαφέρον του για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Κομβικό ρόλο στη συμφωνία, διαδραματίζει η Ελλάκτωρ. Η τελευταία, που πριν τις ανακοινώσεις κατείχε το 19,2% της European Goldfields, πούλησε στο fund του Κατάρ το 7,07%, και έτσι το μερίδιό της έπεσε στο 12,2%. Ένα επιπλέον ποσοστό, 2,8% της European Goldfields αγόρασε το Κατάρ από τον επιχειρηματία Δ. Κούτρα (ο οποίος εκτός από μέτοχος είναι παράλληλα και ο νυν διευθύνων σύμβουλος της «Ελληνικής Χρυσός»). Κατέχει έτσι συνολικά 10% της καναδικής εταιρείας, κατ' επέκταση και το 10% της «Ελληνικός Χρυσός».

Τι βάζουν οι Καταριανοί


Σε αντάλλαγμα, οι Καταριανοί χορηγούν ένα δάνειο 600 εκ. δολαρίων στην European Goldfields - διάρκειας 7 ετών, με επιτόκιο 7% (πάνω από το διατραπεζικό επιτόκιο libor 6μήνου) και αποπληρωτέο ως το 2015- ώστε να ξεκινήσουν οι πρώτες εργασίες εξόρυξης και κατασκευής εργοστασίων. Επιπλέον 150 εκ. δολάρια «βάζουν» σε αυτή τη φάση για να πάρουν μπροστά οι μπουλντόζες, οι υπόλοιποι μέτοχοι της European Goldfields, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνονται και μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα διαχειριστών κεφαλαίων διεθνώς. Τέτοια, είναι η Blackrock Financial (η εταιρεία έχει αναλάβει να εξετάσει τα δανειακά χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών) και που εμφανίζεται να κατέχει το 12% της European Goldfields, η Fidelity (συμμετέχει στη ΔΕΗ) που κατέχει επίσης ένα 12% της εταιρείας, η JP Morgan, κ.α. Συνολικά δηλαδή, συγκεντρώνεται ένας «κουμπαράς» 750 εκ. δολαρίων για να ξεκινήσουν τα πρώτα έργα.

Και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου


Ταυτόχρονα προβλέπεται ότι η Qatar Holdings έχει option για την απόκτηση ενός επιπλέον 5% της European Goldfields. Έχει επομένως δυνατότητα να φτάσει στο 15%του μετοχικού της κεφαλαίου. Αλλά η συμφωνία δεν σταματά εδώ, καθώς κάνει λόγο για τη δυνατότητα σε δεύτερο στάδιο, αύξησης μετοχικού κεφαλαίου συνολικού ύψους 367 εκ. δολαρίων, (μέσω της έκδοσης 40 εκ. νέων μετοχών) ώστε το Κατάρ να συμμετάσχει στην εταιρεία και ως στρατηγικός επενδυτής, με ποσοστό μέχρι και το 30%.

Τα έργα- το ιστορικό


Το «πράσινο φως» για επενδύσεις στη Χαλκιδική άναψε το υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας τον Ιούλιο, όταν μετά από χρόνια καθυστερήσεων ενέκρινε την περιβαλλοντική άδεια της «Ελληνικός Χρυσός», ώστε να ξεκινήσει η επένδυση. Ένα έργο που σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να δώσει τη δυνατότητα να εξορυχθούν περίπου 3 εκατ. ουγγιές χρυσού που κρύβει στα σπλάχνα της η περιοχή Ολυμπιάδας, και άλλα 10 εκατ. ουγκιές που βρίσκονται στην περιοχή Σκουριές. Ειδικά στη περίπτωση της Ολυμπιάδας, κάποιοι εκτιμούν ότι ο χρυσός που αναλογεί σε ένα τόνο εξορυσσόμενου μεταλλεύματος, ανέρχεται σε 9 γραμμάρια, επίδοση που το κατατάσσει ψηλά στη διεθνή λίστα.

Το 2003, η καναδική TVX, λόγω των αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας και μιας σειράς περιβαλλοντικών εμποδίων, εγκατέλειψε στη μέση τις επενδύσεις της στη Κασσάνδρα Χαλκιδικής. Τη σκυτάλη παρέλαβε το Δεκέμβριο του ίδιου έτους, η «Ελληνικός Χρυσός», αλλά χρειάστηκε να φτάσουμε στο 2011 για να της χορηγηθεί τελικά περιβαλλοντική άδεια. Είχε προηγηθεί μακρά διαβούλευση με τη τοπική κοινωνία, αλλά και η συμμόρφωση της εταιρείας με την περιβαλλοντική νομοθεσία, και την ανάληψη μιας σειράς έργων που συνδέονται με τη δασοπυρόσβεση, τα δίκτυα ύδρευσης, αντιπλημμυρικά, κλπ

Γιώργος Φιντικάκης
Τελευταία τροποποίηση στις 18:22 - 03 Οκτ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.