ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Eμπόριο: Δουλειές με εξάμηνες και ετήσιες επιταγές

01:37 - 04 Οκτ 2011
Δημήτρης

Από Δημήτρης

"Μάχη" με τους "κακοπληρωτές" καλούνται να δώσουν οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία, στο χονδρεμπόριο και στο λιανεμπόριο, καθώς το κίνημα του "Δεν Πληρώνω" κάνει "θραύση" στον κλάδο.
Παράγοντες της αγοράς έχοντας - και μάλιστα και με αριθμούς - απόλυτα συνηδειτοποιήσει τη σοβαρή έλλειψη ρευστότητας, λόγω της παραπαίουσας δημοσιονομικής κατάστασης της Ελλάδας, βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να ομολογήσουν ότι ό,τι βγαίνει... δεν μπαίνει ξανά στην "τσέπη". Το εμπόριο, λένε, μαζί με τα παρακλάδια του έχει "βυθιστεί" στη μέγγενη της ύφεσης, όπως αποτυπώνεται στην πιο αποκαρδιωτική εικόνα της κατανάλωσης.

Με το παράδειγμα της Ατλάντικ ακόμα στο νου και με τους ανέργους, που προέκυψαν από το κλείσιμο του χειμαζόμενου από την κρίση ομίλου, να αποτελούν ένα μεγάλο μέρος των τέως εργαζομένων στον κλάδο του εμπορίου, κύκλοι της αγοράς διαβεβαιώνουν ότι έως το τέλος του τρέχοντος έτους το 15% των θέσεων επασχόλησης του χώρου θα έχει διαγραφεί, ενώ η αβεβαιότητα ακόμα και για το βραχυπρόθεσμο μέλλον είναι το "σαράκι" των εμπόρων.

Οι εξάμηνες επιταγές των προμηθετών ήταν ένα σύνηθες φαινόμενο, έως τώρα, όπου οι εξάμηνες διευρύνθηκαν σε ετήσιες, με τη "λίστα" των ελληνικών και πολυεθνικών επιχειρήσεων που απέχουν από τις οικονομικές τους υποχρεώσεις, να ακολουθούν την τακτική της χρηματικής καθυστέρησης. Σύμφωνα με παράγοντες του χώρου, η απελπισία των προμηθευτών έχει φτάσει σε αυτό το σημείο, όπου ζητούν είτε να ανταλλάξουν τις επιταγές με μεταγενέστερης αξίας είτε ακόμα και να πάρουν πίσω τα προϊόντα τους...

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί, ότι με βάση το προσχέδιο του προϋπολογισμού, προβλέπεται πτώση της τάξεως του 6% στην κατανάλωση, δίχως ωστόσο, να έχει γνωστοποιηθεί σε τι ποσοστό "λουκέτων" αντιστοιχεί... Η ΕΣΕΕ, ωστόσο, έχει προειδοποιήσει ουκ ολίγες φορές ότι μέχρι το τέλος του 2011 στα 183.000 θα έχουν φτάσει τα "λουκέτα" στην εγχώρια αγορά, εκτιμώντας ότι τα 53.000 ξ αυτών καταφτάνουν...

Παλαιότερο δημοσίευμα του "R" ανέφερε ότι τα σούπερ μάρκετ μετατράπηκαν από τους μεγαλύτερους "παίκτες" του λιανεμπορίου, στους μεγαλύτερους "ασθενείς" του κλάδου. Οι νεότερες εξελίξεις θέλουν την Carrefour - Μαρινόπουλος να προχωρά για δεύτερη φορά εντός του έτους σε αλλαγή CEO. O κ. Jerome Loubere επέστρεψε στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου αντικαθιστώντας τον πρόσφατα διορισθέντα στη θέση αυτήν κ. Patrice Lespagnol, ο οποίος αποχώρησε. 

Οι συχνές αυτές αλλαγές στο σώμα του Διοικητικού Συμβουλίου του ομίλου επιβεβαιώνουν την εφαρμογή μαζικών απολύσεων στο προσωπικό των επιχειρήσεων, οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στα έκτακτα μέτρα που λαμβάνουν οι διοικήσεις των εταιρειών, προκειμένου να ανταπεξέλθουν της ύφεσης, αφού οι προβλέψεις κάθε άλλο παρά αισιόδοξες είναι...

Εξάλλου, στην ίδια βάση στηρίχθηκε και η διοικητική αυτή αλλαγή στο εσωτερικό της Carrefour, από τις περιρρέουσες πηγές του ζητήματος. Όπως σχολίασαν, η απόφαση ελήφθη, στο πλαίσιο της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα.

Σταυρούλα Μαλαίνου
[email protected]
Τελευταία τροποποίηση στις 14:15 - 04 Οκτ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.