ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα πάντα στο "τραπέζι" για τη Dexia - Τα σενάρια

11:22 - 04 Οκτ 2011
Δημήτρης

Από Δημήτρης

Η μετοχή της τράπεζας βουλιάζει αυτή την ώρα στο -28%.
Ανησυχίες στα Χρηματιστήρια γεννά το γεγονός ότι η γαλλοβελγική τράπεζα Dexia αναγκάστηκε να συγκαλέσει χθες το βράδυ έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της και να εξετάσει τις δυνατές επιλογές εξυγίανσης του ισολογισμού της.

Μετά από την ολοκλήρωση του Διοικητικού Συμβουλίου της Dexia τις πρωινές ώρες της Τρίτης, η τράπεζα ανακοίνωσε ότι η θέση της στο τρέχον περιβάλλον επιβαρύνεται από το μέγεθος του προς πώληση ενεργητικού της, το οποίο περιλαμβάνει χαρτοφυλάκιο ομολόγων ύψους 95 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η ανακοίνωση της τράπεζας εκδόθηκε λίγο μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του συμβουλίου Eurogroup στο Λουξεμβούργο, στο οποίο μετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών του Βελγίου και της Γαλλίας, χωρών που είναι μέτοχοι της τράπεζας. «Οι δύο Κυβερνήσεις παρακολουθούν την κατάσταση και θα παρέμβουν, αν είναι αναγκαίο», δήλωσε ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών κ. Ντιντιέ Ρέιντερς.

Της έκτακτης σύγκλησης του Δ.Σ. της τράπεζας είχε προηγηθεί η μεγάλη πτώση της τιμής της μετοχής της λόγω της ανησυχίας των επενδυτών για την έκθεσή της στην Ελλάδα και της προειδοποίησης του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's για τη ρευστότητά της.

Η Dexia έχει μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις ξένων τραπεζών στην Ελλάδα και βρέθηκε στο επίκεντρο φημολογίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης τις τελευταίες εβδομάδες ότι θα διασπασθεί ή θα χρειασθεί ένα ακόμη πρόγραμμα διάσωσης. Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Financial Times, που επικαλείται πηγές που έχουν γνώση του θέματος, εξετάζεται το ενδεχόμενο μεταφοράς των προβληματικών στοιχείων του ενεργητικού της Dexia σε μία «κακή τράπεζα».

«Τα πάντα είναι στο τραπέζι», δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος της τράπεζας, προσθέτοντας: «Υπάρχει ένα αίτημα για κρατικές εγγυήσεις, συνεπώς τίποτε δεν μπορεί να είναι εκτός του τραπεζιού».

Όπως αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times, βασική πρόταση που τίθεται επί τάπητος είναι η δημιουργία μιας bad bank που θα απορροφήσει όλες τις ζημιογόνες τοποθετήσεις της Dexia με το ύψος αυτών να ξεπερνά σύμφωνα με πληροφορίες τα 120 δισ. ευρώ... Το Market Watch αναφέρει ότι σε αυτή την Bad Bank θα απορροφηθούν τοποθετήσεις ύψους 120 δις. ευρώ «τουλάχιστον».

Παράλληλα, σύμφωνα με τους FT, το Δ.Σ. εξετάζει το ενδεχόμενο είτε να συγχωνευθούν οι τραπεζικές δραστηριότητες στη Γαλλία και στο Βέλγιο είτε να αναπτυχθούν συνεργασίες με άλλες επιχειρήσεις. Ειδικότερα, η χρηματοδότηση των γαλλικών δήμων μπορεί να γίνει σε συνεργασία με την Banque Postale και τη CDC, που είναι μέτοχος και στην Postale και στην Dexia. Άλλες δραστηριότητες πιθανόν να πωληθούν για να αντληθούν κεφάλαια, όπως το μερίδιο της Dexia στην τουρκική Denizbank, καθώς και ο βαρύτιμος βραχίονας διαχείρισης κεφαλαίων.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.