ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ενέχει κινδύνους και η ελεγχόμενη χρεοκοπία…

00:39 - 05 Οκτ 2011
Αλεξάνδρα Τόμπρα

Γράφει η Αλεξάνδρα Τόμπρα

Εγκαταλείπεται η ιδέα του ευρω/ομόλογου, λέει η αγορά. Λύση είναι η απευθείας αγορά χρέους από την ΕΚΤ
Σε φαύλο κύκλο βρίσκονται πλέον οι αγορές και το Χ.Α. Το Χ.Α. για ένα ακόμα λόγο, αφού η ελληνική, όπως όλα δείχνουν βρίσκεται με το ένα πόδι στο χείλος του γκρεμού. Τραπεζίτες ανέφεραν χθες στο ότι υπάρχει ο κίνδυνος ακόμα και η ελεγχόμενη χρεοκοπία να χαλάσει τα αρχικά σχέδια των εμπνευστών της και να καταστεί μία ανεξέλεγκτη κίνηση. Με τη σπέκουλα που υπάρχει το διάστημα αυτό, από τη στιγμή που οι τράπεζες χρειαστούν να προσφύγουν στο Ταμείο Χρηματοδότησης, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι καταθέτες θα μείνουν άπρακτοι. Ότι δηλαδή, υπάρχει ο κίνδυνος να καταφύγουν στις τράπεζες παίρνοντας τα χρήματά τους, απειλώντας το τραπεζικό σύστημα με ολοκληρωτική κατάρρευση, αφού πρώτα θα έχουν υποστεί γερό κούρεμα στα ομόλογα που κατέχουν στα χαρτοφυλάκιά τους.

Η χθεσινή μεγάλη βουτιά της αγοράς που γύρισε τον γενικό δείκτη στις 6 Ιουνίου 1993 (!) και τον τραπεζικό πιο πίσω και από το 1990 (!), μπορεί να αποτελέσει προάγγελο εξελίξεων. Ανεξαρτήτου αποτελέσματος ως προς την τύχη του κάθενός, η τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ - Παπανδρέου, η επικείμενη προγραμματισμένη συνάντηση της γερμανίδας Καγκελαρίου με τον Γάλλο Πρόεδρο, δείχνει πανικό σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς. Οι ίδιοι παρατηρούν την ικανότητα των ΗΠΑ να παρεμβαίνουν στις οικονομικές υποθέσεις κόβοντας ακόμα και χρήμα, ενώ στην Ευρώπη αναμένεται η επιφώτιση του... Αγίου Πνεύματος για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Κορυφαίος χρηματιστηριακός παράγοντας τόνιζε χθες ότι ακόμα και η λύση του ευρω/ομολόγου είναι ξεπερασμένη. Το καλό σενάριο που έχει αρχίσει να αναπτύσσεται τελευταίως είναι η ΕΚΤ να δανείσει απευθείας τις χώρες που έχουν πρόβλημα να αγοράσουν το χρέος τους, εφαρμόζοντας ταυτόχρονα μιά σκληρή δημοσιονομική πολιτική.

Οι αμφιβολίες για το κατά πόσο μπορεί τελικά η Ελλάδα να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις της επιδεινώνουν το κλίμα στις αγορές, αναφέρει ο κ. Τάκης Ζαμάνη, Επικεφαλής Τμήματος Συναλλαγών της Beta Securities. Παράλληλα, υποστηρίζει και αυτός την άποψη ότι αυξάνουν οι πιθανότητες για μεγαλύτερο haircut από αυτό που προβλέπεται στο PSI και σε μία τέτοια περίπτωση οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε αυξήσεις σε τιμές πολύ χαμηλότερες από τις τρέχουσες. Αυτή, σύμφωνα με το χρηματιστή, είναι και η αιτία κατάρρευσης των τραπεζικών τίτλων. Παράλληλα, ο κ. Ζαμάνης, επισημαίνει ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση αρκετοί επενδυτές προχώρησαν σε ξεπούλημα ολόκληρων των χαρτοφυλακίων τους υπό τους φόβους περαιτέρω πτώσης των τιμών.

Η αναβολή της εκταμίευσης της έκτης δόσης του δανείου και τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης αποτελούν τις βασικές αιτίες της χθεσινής κατάρρευσης του ΧΑ, εκτιμά ο κ. Νίκος Χριστοδούλου, αναλυτής της Merit Χρηματιστηριακή. Ο υπουργός Οικονομίας δεν κατάφερε με επιχειρήματα να πείσει ότι δεν θα υπάρξει αναδιάρθρωση και το ενδεχόμενο για «κούρεμα» μεγαλύτερο από το αναμενόμενο φαντάχει πλέον πιο πιθανό. Ο γενικός δείκτης έχει επιστρέψει στα επίπεδα του Μαίου του 1993, ωστόσο, αν υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση στις αποφάσεις για το ελληνικό χρέος μπορεί να υποχωρήσει σε χαμηλότερα επίπεδα.

Σχολιάζοντας τη χθεσινή κατάρρευση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ο κ. Σέργιος Μελαχροινός, αναλυτής της Solidus Χρηματιστηριακή, επισημαίνει ότι η αγορά προεξοφλεί ότι θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση του PSI για την αύξηση του haircut πάνω από το 21%. Μία τέτοια εξέλιξη θα επιταχύνει την ανάγκη για μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες θα είναι σε βάρος των μικρών μετόχων. Από την άλλη πλευρά, υποστηρίζει ότι η συνεχιζόμενη πτώση των τιμών έχει δημιουργήσει επενδυτικές ευκαιρίες σε μετοχές εταιριών με πραγματική αξία, όπως ΔΕΗ, Μυτιληναίος κ.α., και ήδη έχουν εμφανιστεί ξένα funds τα οποία τοποθετούνται σε επιχειρήσεις με προοπτικές σε ελκυστικές τιμές.

Στ.Κ.Χαρίτος

[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 12:56 - 05 Οκτ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.