ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μπαρόζο, Αλμούνια και Γκάιτνερ ζητούν από την Ευρώπη να στηρίξει τις τράπεζες

11:44 - 06 Οκτ 2011
stavroula

Από stavroula

Πληθαίνουν οι "φωνές" που ζητούν άμεση αντιμετώπιση ενάντια στην ευρωπαική κρίση χρέους, καθώς και στήριξη στον ευρωπαικό τραπεζικό κλάδο, πόσο μάλλον ύστερα από την υπόθεση Dexia, με το γαλλοβελγικό όμιλο να χρήζει σχεδίου διάσωσης, το οποίο βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο της συνεδρίασης του ΔΣ της.
Ειδικότερα, συντονισμένη δράση για την κεφαλαιακή ενίσχυση ων ευρωπαϊκών τραπεζών ζητά από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

O κ. Mπαρόζο τόνισε, παράλληλα, πως η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει αυτά που υποσχέθηκε, διαβεβαιώνοντας ότι το ευρώ θα είναι ισχυρότερο τα επόμενα χρόνια.

Aλμούνια


Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να είναι έτοιμα να παράσχουν στήριξη προς τις τράπεζες στην περίπτωση που δεν το πράξουν οι αγορές, δήλωσε ο Χ. Αλμούνια. O ίδιος πρόσθεσε ότι η ΕΕ πρέπει να «προωθήσει» την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ώστε να διασφαλίσει τη βιωσιμότητά τους.

Γκάιτνερ


H κρίση στην Ευρώπη μπορεί να επιφέρει σημαντικό πλήγμα και στην αμερικανική οικονομία. Σε αυτό το πνεύμα θα κινηθεί η αυριανή ομιλία του υπουργού Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, των ΗΠΑ ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών του Κογκρέσου, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg.

O αμερικανός υπουργός πρόκειται να καλέσει, για ακόμα μία φορά, τους Ευρωπαίους να αναλάβουν άμεσα δράση για τη θωράκιση των ευρωπαϊκών τραπεζών αλλά και για την οικονομική ενίσχυση των κρατών μέσω της αύξησης των διαθέσιμων κεφαλαίων του EFSF.

«Η άμεση έκθεση (της αμερικανικής οικονομίας) στα δημόσια χρέη της Ευρώπης είναι πολύ μικρή, όμως η Ευρώπη από μόνη της είναι πολύ μεγάλη και στενά συνδεδεμένη με την αμερικανική και τις υπόλοιπες οικονομίες του κόσμου» θα επισημάνει στην ομιλία του ο Γκάιτνερ.

Συνεπώς «η όξυνση της κρίσης στην Ευρώπη θα μπορούσε να προκαλέσει πολύ σοβαρή ζημιά υποσκάπτοντας την εμπιστοσύνη στις αγορές και αποδυναμώνοντας τη συνολική ζήτηση».
Τελευταία τροποποίηση στις 12:51 - 06 Οκτ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.