ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

H άνοδος και η πτώση της «κακής» Proton Bank

01:36 - 11 Οκτ 2011
Δημήτρης

Από Δημήτρης

Πόσο ήσυχος μπορεί να αισθάνεται με τη συνείδησή του, εκεί στο μελαγχολικό Λονδίνο ο κ. Λ. Λαυρεντιάδης βλέποντας τα χρήματα των μικρομετόχων να εξανεμίζονται, μετά την υπαγωγή της άλλοτε τράπεζάς του στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας;
Μόνο οργή νοιώθει η αγορά για τις τελευταίες εξελίξεις και ειδικά οι μέτοχοι μειοψηφίας στην τράπεζα, δεδομένου ότι η Proton Bank φέρει ιστορία και μάλιστα την υπογραφή ενός από τους πλέον καταξιωμένους ανθρώπους της, που όμως, δεν βρίσκεται στη ζωή πια, του αείμνηστου Τζώννυ Μαρκόπουλου. Τα ηνία της τράπεζας μετά τον Μαρκόπουλο ανέλαβαν οι κ.κ. Ηλίας Λιανός και Αντώνης Αθανάσογλου, με βασικό μέτοχο το Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, ο οποίος κάποια στιγμή διετέλεσε και πρόεδρος. Το 31% περίπου της Proton το απέκτησε ο κ. Λαυρεντιάδης από την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία είχε αποκτήσει κάποτε συμμετοχή. Το 2005, η μετοχή της Τράπεζας εισήχθη στο Χρηματιστήριο.

Η κάτω βόλτα της Τράπεζας ξεκίνησε όταν οι μέτοχοι αδιαφόρησαν να την ενισχύσουν κεφαλαιακά στο βαθμό που χρειαζόταν, με πολλά δάνεια κακής ποιότητας και τελικά με ένα κακό τέλος, αναφορικά με το ξέπλυμα χρήματος που ανακαλύφθηκε πρόσφατα από την Εποπτεία της Τραπέζης Ελλάδος. Ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι νομικές υποθέσεις για όλο το ΔΣ, όμως, ο κ. Λαυρεντιάδης επέστρεψε τα 51 εκατ ευρώ που είχε υπεξαιρέσει.

Στη νέα "καλή" τράπεζα Proton, μεταφέρθηκαν το σύνολο των καταθέσεων (ιδιωτών, επιχειρήσεων, τραπεζών και Δημοσίου), το πλέον υγιές ενεργητικό (χαρτοφυλάκια δανείων και τίτλων), το δίκτυο καταστημάτων καθώς και οι δραστηριότητες της παλαιάς Τράπεζας. H νέα Proton , μετά την έκδοση της άδειας λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδος, ξεκινάει την επιχειρηματική της δράση με σημαντική ρευστότητα και κεφαλαιακή επάρκεια. Η παρουσία του Ταμείου διασφαλίζει όλους τους συναλλασσομένους με την Τράπεζα όπως και τους εργαζομένους.

Η νέα Proton Bank ενισχύεται με 250 εκατ ευρώ από τη συμμετοχή της στο Ταμείο, με κεφάλαια που κατέβαλαν από κοινού το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων ΤΕΚΕ. Σημειωτέον ότι είχε υπολογισθεί ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες της Proton ήταν πάνω από 500 εκατ ευρώ). Πληροφορίες μάλιστα κάνουν λόγο για νέα αύξηση κεφαλάιου με τιμή 5 ευρώ τη μετοχή, αλλά δεν επιβεβαιώνεται.

Με στοιχεία Δεκεμβρίου 2010, η Τράπεζα έχει δίκτυο 32 καταστημάτων και Προσωπικό 577 άτομα. Μετά την κεφαλαιοποίησή της από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα μπορέσει κάποια στιγμή να πουληθεί είτε σε κάποιο τραπεζικό όμιλο που πιθανόν ενδιαφερθεί. Αλλωστε, αυτή την έννοια έχει και η ένταξη στο Ταμείο καθώς ο ίδιος ο νόμος (4021/2012) προβλέπει αναδιάρθρωση και πώληση των δραστηριοτήτων της Bridge Bank.

Η πώληση, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς δεν αποκλείεται να γίνει πιο σύντομα απ' όσο νομίζει κανείς...
Τελευταία τροποποίηση στις 11:45 - 11 Οκτ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.