ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε "θρίλερ" εξελίσσεται η ψήφιση του EFSF από τη Σλοβακία

13:24 - 11 Οκτ 2011
Δημήτρης

Από Δημήτρης

Όλα δείχνουν πως μετ'εμποδίων και με επανάληψη της ψηφοφορίας θα ψηφιστεί το EFSF με πιθανή ημέρα την Τετάρτη.
Όλα τα βλέμματα είναι σήμερα στραμμένα στη Σλοβακία, όπου η τοπική Βουλή καλείται να επικυρώσει τη διεύρυνση του EFSF, με ορατό τον κίνδυνο του πρώτου "όχι" που θα τορπιλίσει τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου. Η ψήφιση του EFSF έχει λάβει την μορφή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, με την πρωθυπουργό Ιβέτα Ραντίτσοβα να απειλεί ότι θα παραιτηθεί σε περίπτωση που δεν συγκεντρωθεί ο αριθμός ψήφων που είναι απαραίτητος για να επιτευχθεί η επικύρωση της συμφωνίας.

Το δεύτερο σε δύναμη κόμμα του συνασπισμού SaS ανακοίνωσε ότι πρόκειται να απέχει από την ψηφοφορία, στερώντας έτσι από την κυβέρνηση τον αριθμό ψήφων που είναι απαραίτητος για να επιτευχθεί η επικύρωση της συμφωνίας.

«Δεν συμφωνούμε να συνδεθεί το μέλλον της κυβέρνησης με αυτή την ψηφοφορία», είπε ο Ρίτσαρντ Σούλικ, επικεφαλής του SaS. Το SaS θέλει να αποτρέψει κάθε πιθανότητα να εγκριθεί (η διεύρυνση) του ταμείου διάσωσης», προσέθεσε.

Η συμφωνία για την ενίσχυση του ΕΤΧΣ ενδέχεται να εγκριθεί σε μια δεύτερη ψηφοφορία, με την υποστήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης. 

«Η συμμετοχή σε αυτές τις δύο ψηφοφορίες είναι μια άσκοπη προσπάθεια να εγκριθεί η ενίσχυση του ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης», δήλωσε ο κ. Σούλικ.

Η συζήτηση στο Κοινοβούλιο θα ξεκινήσει στις 2 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας), ενώ η ψηφοφορία αναμένεται αργά το βράδυ.

Η έκτακτη συνεδρίαση των τεσσάρων κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού το βράδυ της Δευτέρας ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα.

«Ανακοίνωσα στους εταίρους μου του συνασπισμού ότι καθιστώ τη σημερινή ψηφοφορία για το μέλλον μας στην Ευρώπη θέμα εμπιστοσύνης για την κυβέρνησή μας. Η πρωθυπουργός δεν μπορεί να δεχθεί μία απομόνωση της Σλοβακίας», δήλωσε.

«Λυπάμαι που ένας εταίρος του συνασπισμού μας δεν έχει αποδεχθεί την προσφορά ενός εν δυνάμει συμβιβασμού», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η σημερινή διαδικασία αν δεν οδηγήσει σε θετικό αποτέλεσμα θα μπορούσε να επαναληφθεί.

Το κόμμα της πρωθυπουργού προσέφερε νέο σχέδιο συμβιβασμού στο SaS τη Δευτέρα, στο οποίο προβλέπεται κάθε πρόταση για σλοβακική χρηματοδότηση σε ευρωπαϊκές διασώσεις μέσω του EFSF να υποβάλλεται στην κρίση τόσο της κυβέρνησης όσο και της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών.

Το SaS έχει απορρίψει τις τελευταίες ημέρες σχέδια συμφωνιών για το θέμα, καλλιεργώντας σενάρια πως η Ραντιτσόβα θα καταφύγει είτε στην αντιπολίτευση είτε σε ψήφο εμπιστοσύνης για να αποφύγει το ενδεχόμενο η Σλοβακία να γίνει η χώρα της Ευρωζώνης που θα τορπιλίσει τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου.

Το αντιπολιτευόμενο Smer του πρώην πρωθυπουργού Φίτσο έχει διαμηνύσει ότι συμφωνεί επί της αρχής με τη διεύρυνση του EFSF, ωστόσο προανήγγειλε ότι θα συναινέσει μόνον σε περίπτωση που η κυβέρνηση «παραδεχθεί την ανικανότητά της, παραιτηθεί και ανοίξει το δρόμο πρόωρων εκλογών».

Ο κυβερνητικός συνασπισμός διαθέτει 79 από τις 150 έδρες του σλοβακικού κοινοβουλίου και, κατά συνέπεια, δεν διαθέτει ικανή πλειοψηφία χωρίς της ψήφους του κινήματος Ελευθερία και Αλληλεγγύη.

Ok από Μάλτα


To Koινοβούλιο της Μάλτας έδωσε το "πράσινο φως" για τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), σύμφωνα με τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου.
Τελευταία τροποποίηση στις 15:59 - 11 Οκτ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.