ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Και η διεύρυνση των πόρων του ΔΝΤ στην ατζέντα των G20

13:45 - 16 Οκτ 2011
Δημήτρης

Από Δημήτρης

Διστάζουν οι ΗΠΑ.
Την διαβεβαίωση τους ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα έχει τους απαιτούμενους πόρους για να βοηθήσει στη σταθεροποίηση της παγκόσμιας οικονομίας έδωσαν οι υπουργοί και οι κεντρικοί τραπεζίτες της G-20 που συναντήθηκαν το Σάββατο στο Παρίσι.

«Δεσμευόμαστε ότι το ΔΝΤ πρέπει να έχει επαρκείς πόρους για να εκπληρώσει τις συστημικές του ευθύνες», αναφέρει η κοινή δήλωση.

Επισημαίνεται ακόμη ότι περαιτέρω συζητήσεις για το ζήτημα θα γίνουν στην επόμενη σύνοδο, στις αρχές Νοεμβρίου στις Κάννες της Γαλλίας.

Η απόφαση φαίνεται να ανοίγει το δρόμο για ενεργότερο ρόλο του Ταμείου στην παγκόσμια οικονομία και ειδικότερα στην Ευρώπη αλλά και για την αύξηση των απαιτούμενων κεφαλαίων του–αν αυτό απαιτηθεί.

Πάντως οι ΗΠΑ, αν και στηρίζουν τον ενισχυμένο ρόλο του Ταμείου, διστάζουν να πουν «ναι» και στην κεφαλαιακή ενίσχυση του ΔΝΤ.

«Τα μέλη της G20 έχουν ισχυρό ενδιαφέρον για την υποστήριξη της Ευρώπης και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε μέσα από το ΔΝΤ», υπογράμμισε ο Αμερικανός υπουργός Γκάιτνερ που πρόσθεσε ότι το ΔΝΤ έχει «σημαντικό οπλοστάσιο χρηματοπιστωτικών πόρων».

Εντωμεταξύ και λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης στην ευρωζώνη που απειλή να λάβει ευρύτερες διαστάσεις, η Γαλλία ασκούσε πιέσεις για την ανάληψη μεγαλύτερου ρόλου από το Ταμείο στα ευρωπαϊκά ζητήματα, πέρα φυσικά από τη βοήθεια στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Αυτό προφανώς θα απαιτήσει και αλλαγή του ρόλου του ΔΝΤ.

Η G20 θα περιμένει ακόμα τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 23 Οκτωβρίου όπου θα παρθούν αποφάσεις για το ελληνικό χρέος, την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.