ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ρουμπινι: Αν χρεοκοπήσει η Ελλάδα το σοκ θα είναι ανάλογο με της Lehman

20:51 - 17 Οκτ 2011
Αλεξάνδρα Τόμπρα

Γράφει η Αλεξάνδρα Τόμπρα

Μία ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα προκαλούσε παγκόσμιο οικονομικό σοκ ανάλογης κλίμακας με εκείνο που προκάλεσε η κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008, πρόβλεψε ο Νουριέλ Ρουμπινί ενώ εκτίμησε ένα ή δύο κράτη θα βγουν από το ευρώ εντός της προσεχούς διετίας.
Όπως είπε ο Ρουμπινί -γνωστός για τις απαισιόδοξες άλλα όχι πάντα ακριβείς και οικονομικά ορθές προβλέψεις του- μία μη ελεγχόμενη χρεοκοπία ενός μέλους της ευρωζώνης ή μια έξοδος από την ευρωζώνη θα προκαλούσε σοκ το οποίο θα γινόταν αισθητό όχι μόνο στην ευρωπαϊκή αλλά και στην παγκόσμια οικονομία.

Ο Ρουμπινί θεωρεί αυτή την προοπτική κάτι παραπάνω από βέβαια, καθώς θεωρεί ότι το ευρωπαϊκό σχέδιο –το οποίο αναμένεται να οριστικοποιηθεί στη Σύνοδο Κορυφής την επόμενη Κυριακή– για τη λύση της κρίσης δεν θα πετύχει τους στόχους του επειδή δεν προωθεί την ανάπτυξη.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο Ν.Ρουμπινί δίνει «40% ή και περισσότερες» πιθανότητες να εγκαταλείψει το ευρώ και προβλέπει ότι αυτό θα προκαλέσει τη διάλυση της ευρωζώνης (αφού και άλλη μία χώρα ενδεχομένως να αναγκαστεί να εγκαταλείψει το ευρωπαϊκό τρένο) σε χρονικό ορίζοντα διετίας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.