ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ψάρια: "Κίνηση μάτ" επανέφερε σενάρια συγχωνεύσεων!

02:21 - 18 Οκτ 2011
Δημήτρης

Από Δημήτρης

"Κίνηση ματ" επανέφερε στο προσκήνιο τα "χαμένα" σενάρια περί "γάμου" των κολοσσών της αγοράς της ιχθυοκαλλιέργειας, τα οποία αν και εμφανίστηκαν τον περασμένο Ιούλιο, ωστόσο "πάγωσαν" λόγω αδράνειας και έλλειψης συγκεκριμενοποίησης σχεδίου.
Μνήμες Ιουλίου επέστρεψαν στον εν λόγω κλαδου λίγες μέρες νωρίτερα, όταν το Linnaeus Capital Partners, το επενδυτικό κεφάλαιο που ελέγχει ο Γεωργιανός επιχειρηματίας Kakha Bendukidze, ενίσχυσε το ποσοστό συμμετοχής του στην εισηγμένη Νηρέας Ιχθυοκαλλιέργειες, στο 23% από 25%, προηγουμένως.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γεωργιανός επιχειρηματίας είχε εκδηλώσει το έντονο ενδιαφέρον του για σύμπραξη των μεγάλων εταιρειών του κλάδου, προκειμένου η αγορά της ιχθυοκαλλιέργειας να ενισχυθεί σημαντικά, μέσω μίας ενιαίας επιχειρηματικής δύναμης. Ωστόσο, σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο της Νηρέας, ο κ. Bendukidze δεν παρουσίασε ποτέ συγκεκριμένο σχέδιο συγχώνευσης των εταιρειών, αν και τον Ιούλιο υποτίθεται ότι ο γάμος των "ψαριών" ήταν δεδομένος.

Σημειώνεται ότι Linnaeus Capital Partners κατέχει ήδη ποσοστό 25% στη Σελόντα Ιχθυοτροφεία και άνω του 30% στη Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες.

Πάντως, έπειτα από την κερδοφορία που ανακοίνωσαν οι εισηγμένες του κλάδου κατά τη γνωστοποίηση των οικονομικών μεγεθών του δευτέρου τριμήνου, κύκλοι της αγοράς βλέπουν φως στην άκρη του τούνελ και για τα επόμενα δύο έτη, με τις εξαγωγές να αποτελούν τον κινητήριο μοχλό.

Η αισιοδοξία για μακροπρόθεσμα κέρδη αποδίδεται στην ολοένα και δυναμικότερη ζήτηση από το εξωτερικό, η οποία θα «κρατήσει» την τιμή πώλησης των ιχθυρών σε τέτοια επίπεδα, ώστε να απορροφάται το κόστος από την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού αλλά και η ασυγκράτητη άνοδος στις τιμές των πρώτων υλών.

Τα δύο προηγούμενα έτη, οι εταιρείες του κλάδου βρέθηκαν αντιμέτωπες με το άρθρο 99 και τους πιστωτές τους, λόγω της «παγωμένης» ζήτησης, καθώς και της «κατακεραυνωμένης» τιμής πώλησης των ιχθυρών, τη στιγμή που οι τράπεζες έχοντας κλείσει τις «στρόφιγγες», δεν χρηματοδοτούσαν τις εν λόγω επιχειρήσεις.

Για τη Σελόντα, καθώς και για τη Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες οι επιδόσεις σε τσιπούρα και λαβράκι θα καθορίσουν πρώτον τη ζήτηση, δεύτερον την τιμή πώλησης των ιχθυρών, άρα και την πορεία της αγοράς, την οποία και προβλέπουν να στηρίζεται σε «ισχυρά» πλέον θεμέλια. Σε αυτό το σημείο, αξίζει να σημειωθεί, ότι το κριτήριο της τσιπούρας και του λαβρακίου δεν είναι τυχαίο, καθώς η τιμή τους κατά τα δύο περασμένα χρόνια είχε σημειώσει σημαντική «βουτιά».
Τελευταία τροποποίηση στις 11:12 - 18 Οκτ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.