ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Nomura: Άμεσα συνδεδεμένες οι πολιτικές εξελίξεις με το PSI - Τα σενάρια

13:07 - 18 Οκτ 2011
Δημήτρης

Από Δημήτρης

'Αρρηκτα συνδεδεμένες με τις πολιτικές εξελίξεις βλέπει τις εξελίξεις στο PSI η Nomura.
Ο οίκος βλέπει θετικά το ενδεχόμενο μίας κυβέρνησης συνασπισμού αλλά θεωρεί πως οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο είναι λίγες. Συνεχίζοντας η έκθεση αναφέρει πως δεν υπάρχει η πολυτέλεια για πρόωρες εκλογές και έτσι το πιθανότερο είναι το ΠΑΣΟΚ να εξαντλήσει τα περιθώρια που διαθέτει με την υπάρχουσα κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η οποία όμως, σημειώνει ο οίκος, δέχεται πιέσεις. 

Για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης η Nomura σχολιάζει πως ακολουθεί σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή και ζητά την επαναδιαπραγμάτευση του Μεσοπρόθεσμου αλλά δεν παρουσιάζει μία αξιόπιστη δημοσιονομική στρατηγική. Επισημαίνει μάλιστα πως και εντός του κόμματος υφίστανται διαφωνούνται μέλη, τα οποία μέχρι στιγμής δεν έχουν αποκλίνει από την κομματική γραμμή. 

Πρόσωπα «κλειδιά» χαρακτηρίζονται από τη Nomura οι Γ. Παπανδρέου, Ε. Βενιζέλος, Α. Σαμαράς, Γ. Καρατζαφέρης και Λ. Παπαδήμος.
Σύμφωνα με τη Nomura, ο κ.Παπανδρέου έχει «χτίσει» ένα μετριοπαθές προοδευτικό προφίλ, όμως η κρίση έχει περιορίσει τη δημοτικότητά του. 

Για τον Ε. Βενιζέλο σημειώνει ότι διαθέτει αδιαμφισβήτητες ικανότητες πολιτικών ελιγμών και ότι έχει αποδείξει την ικανότητά του να κρατά το ΠΑΣΟΚ ενωμένο, παρά την εντεινόμενη δυσφορία στο εσωτερικό του κόμματος. 

Ο Αντώνης Σαμαράς ακολουθεί επιθετική τακτική, που όμως δεν μειώνει τις πιθανότητες συμμετοχής σε μια κυβέρνηση συνασπισμού, δεν έχει πείσει όμως Τρόικα και Nomura για τη βιωσιμότητα του οικονομικού του προγράμματος. 

Ο Γ. Καρατζαφέρης χαρακτηρίζεται ως πιθανός σύμμαχος της ΝΔ, ιδιαίτερα απρόβλεπτος και με απόψεις που μεταβάλλονται με σκοπό το εκλογικό όφελος. Συχνά το ΛΑΟΣ έχει συνδεθεί με ακροδεξιά στοιχεία. 

Ο Λουκάς Παπαδήμος, όπως σημειώνει η Nomura, έχει προταθεί ως το πρόσωπο που θα βγάλει την Ελλάδα από την κρίση. Ο ίδιος μέχρι στιγμής έχει αποφύγει να μειώσει το πολιτικό του κεφάλαιο, τονίζοντας την ανάγκη διακομματικής συμφωνίας πριν αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στην ελληνική πολιτική σκηνή.



Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.