ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι συνέπειες του δημοψήφισματος: Αναβολή πήρε η έκδοση ομολόγου από το EFSF λόγω Ελλάδας

16:40 - 02 Νοε 2011
Δημήτρης

Από Δημήτρης

Σοβαρές επιπλοκές προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη διενέργεια δημοψηφίσματος επί της νέας δανειακής σύμβασης.
Το αρνητικό κλίμα στις αγορές οδήγησε τον μηχανισμό ευρωστήριξης EFSF στην αναβολή της έκδοσης 10ετούς ομολόγου, ύψους 3 δισ. ευρώ, η τιμολόγηση του οποίου αναμενόταν να γίνει την Τετάρτη.

«Η έκδοση των 3 δισ. ευρώ για την Ιρλανδία, που προβλεπόταν εδώ και καιρό, ανεστάλη», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του EFSF, Κριστόφ Ρος, επικαλούμενος «την επιδείνωση των συνθηκών στις αγορές».

Θα ήταν η πρώτη έκδοση μετά τις αποφάσεις για την ενίσχυση της δύναμης πυρός στο 1 τρισ. ευρώ, αν και ακόμα δεν έχει αποσαφηνισθεί πως θα γίνει αυτό.

Συγεκριμένα, ο EFSF προγραμμάτιζε την έκδοση αυτού του ομολόγου ώστε να χρηματοδοτηθεί η ευρωπαϊκή βοήθεια προς την Ιρλανδία.

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, οι αρχικές σκέψεις έκαναν λόγο για έκδοση 15ετούς ομολόγου, με στόχο την άντληση 5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς που επικαλείται το Reuters, η έκδοση θα τιμολογηθεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Ο EFSF δεν έχει άμεση ανάγκη να βρει κεφάλαια και ένιωσε ότι κάνοντας μία συμφωνία σήμερα ίσως να ήταν μία βεβιασμένη κίνηση, με βάση και την πρόσφατη μεταβλητότητα στην αγορά, δήλωσε ένας από τους ανάδοχους της έκδοσης στο Reuters.

«Ο εκδότης δεν ήθελε να δώσει την εντύπωση ότι φέρεται καιροσκοπικά», είπε ο τραπεζίτης. «Οι τελευταίες δυο ημέρες ήταν απαίσιες και αν είχαν προχωρήσει με την συμφωνία, θα μπορούσε να εκληφθεί ως απόγνωση», πρόσθεσε.

Ένας τραπεζίτης που δεν συμμετέχει στη συμφωνία δήλωσε έκπληκτος από την απόφαση του Ταμείου, επισημαίνοντας ότι στις 11 Νοεμβρίου λήγουν ομόλογα της Ιρλανδίας. Σύμφωνα με το Tradeweb, την συγκεκριμένη ημέρα λήγουν ομόλογα ύψους 4,39 δισ. ευρώ.

Η τελευταία έκδοση ομολόγου από τον ευρωμηχανισμό είχε γίνει στις 22 Ιουνίου και αφορούσε 5ετή ομόλογα, ύψους 3 δισ. ευρώ, με κουπόνι 2,75%.
Τελευταία τροποποίηση στις 17:13 - 02 Νοε 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.