ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Eπιχειρήσεις: Η έλλειψη ρευστότητας προβληματίζει!

03:21 - 04 Νοε 2011
stavroula

Από stavroula

"Σύγκριο" πιάνει τους Έλληνες επιχειρηματίες μποροστά στο πρόβλημα ρευστότητας που πλήττει 8 στις 10 επιχειρήσεις στη χώρα, πόσο μάλλον αφενός ύστερα από τη συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου, η οποία προβλέπει "κούρεμα" 50% του ελληνικού χρέους και αφετέρου εν μέσω αβεβαιότητας για το αύριο, την οποία προκαλούν η σύγχυση της ελληνικής κυβέρνησης, η σύγκληση του λαού σε δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Ελλάδας στο ευρώ, καθώς και οι ραγδαίες εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στο πολιτικό πεδίο.


Το πρόβλημα ρευστότητας συναντάται πρώτα από όλα στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, ο οποίος αποτελεί "τροχοπέδη" στα σχέδια των επιχειρήσεων, αφού κλείνει τις "κάνουλες" και δεν χρηματοδοτεί τα σχέδια τους. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, δεδομένων των τωρινών συνθηκών, οι τράπεζες θα κλείσουν περαιτέρω τις στρόφυγγες χρηματοδότησης λόγω μεγαλύτερης φειδούς, που απαιτούν από τους ιδιώτες οι καιροί.


Την ίδια ώρα, υποστηρίζουν κορυφαίοι επιχειρηματίες, λόγω έλλειψης ρευστότητας, θα παραμέινουν στον "πάγο" μεγαλόπνοα επενδυτικά σχέδια, με τις κινήσεις επενδυτικού ρίσκου να περιορίζονται εις το έπακρον, αφού δεν υπάρχουν οι βασικές υποδομές, κινήσεις, οι οποίες θα συνέβαλαν στην επιστροφή της οικονομίας σε τροχιά ανάκαμψης.


Παράλληλα, εφόσον ρευστό δεν θα υπάρχει, προφανώς "ζεστό χρήμα" δεν θα πέφτει στην εγχώρια αγορά, άρα η πρόβλεψη της ΕΣΕΕ για οριστικό "λουκέτο" σε 100.000 επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, προεξοφλείται ότι θα επιβεβαιωθεί.


Ωστόσο, το "εχθρικό" αυτό κλίμα για νέα επενδυτικά εγχειρήματα, "κατατροπώνει" ουσιαστικά την επενδυτική ψυχολογία, τη στιγμή που η ανάκαμψη είναι η μόνη ελπίδα για "ανάσα" από το υπέρογκο δημόσιο χρέος που "λυγίζει" την Ελλάδα, όπως υποστηρίζει και ο κ. Μ. Χρσυοχοίδης.


Πάντως, κύκλοι της αγοράς αναφέρουν ότι μέσω ενός πιο ευέλικτου φορολογικού συστήματος, αξιοποίησης της Δημόσιας περιουσίας και πραγματοποίησης των μεταρρυθμίσεων που έχει υποσχεθεί η ελληνική κυβέρνηση στην τρόικα, η οικονομία θα έβαινε προς το καλύτερο.


Στ. Μαλαίνου

[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 12:17 - 04 Νοε 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.