ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Δεν παραιτούμαι", λέει ο Καβαλιέρε - Περαιτέρω λιτότητα ανακοίνωσε ο Σαρκοζί

09:15 - 08 Νοε 2011
stavroula

Από stavroula

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι διέψευσε τις φήμες περί επικείμενης παραιτήσεώς του που κυκλοφόρησαν στις αγορές, δηλώνοντας ότι "στερούνται βάσης", μέσω ενός από τους στενούς του συνεργάτες που μίλησε στους δημοσιογράφους.

"Μίλησα πριν με τον πρόεδρο (του Συμβουλίου) Μπερλουσκόνι, ο οποίος μού είπε ότι οι φήμες περί παραιτήσεώς του στερούνται βάσης", δήλωσε ο Φαμπρίτζιο Τσικίτο, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κόμματος του Λαού της Ελευθερίας.

Αντίστοιχη διάψευση δημοσιεύθηκε στη σελίδα του ιταλού πρωθυπουργού στο Facebook.

Οι φήμες που κυκλοφόρησαν δημιούργησαν πρόσκαιρα κλίμα ευφορίας στις αγορές.

Ενδεικτική του όλου κλίματος πολιτικής αβεβαιότητας και των μεγάλων δυσκολιών που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, θεωρείται η σύντομη δήλωση του Ιταλού υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Τζάννι Λέττα, που προβάλλεται από τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης: "Κατά την μετάβαση από την μια κυβέρνηση στην άλλη, οι δεσμεύσεις δεν αλλάζουν, συνεχίζουν να υφίστανται. Πρόκειται για την αρχή που προβλέπει της συνέχεια της διοίκησης", δήλωσε ο Λέττα, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο  Iταλός υπουργός Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι, αναφερόμενος στην πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας, δήλωσε, σε εκπομπή του τηλεοπτικού καναλιού Rai Τre, ότι η κυβέρνηση, κατά την άποψή του, δεν διαθέτει, πλέον, την αναγκαία πλειοψηφία στην βουλή.

Σύμφωνα, πάντως, με πολιτικούς παρατηρητές, οι δυσαρεστημένοι βουλευτές που σκέπτονται να εγκαταλείψουν τον "Καβαλιέρε", φθάνουν, συνολικά, τους σαράντα, ενώ δεν αποκλείεται, τελικώς, ο Σίβιο Μπερλουσκόνι, να δημιουργήσει ένα νέο, μικρότερο κόμμα, μόνο με τους στενότερους συνεργάτες του.

Κύριος στόχος του μεγιστάνα-πρωθυπουργού, θα ήταν, σε αυτή την περίπτωση, η εξασφάλιση της δικαστικής ατιμωρησίας για όλες τις υποθέσεις του, που εκκρεμούν.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι επιμένει ότι η χώρα του δεν έχει οικονομικά προβλήματα, παρόλο που το κόστος δανεισμού έχει εκτοξευτεί σε υψηλά επίπεδα και ο πρόεδρος Ναπολιτάνο προειδοποιεί ότι η χώρα έχει βυθιστεί στη χειρότερη κρίση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σε δημοσίευμα της Γκάρντιαν υπογραμμίζεται πως το χρέος της Ιταλίας είναι 2 τρισεκατομμύρια ευρώ, που αντιστοιχεί στο 120% του ΑΕΠ. Επίσης, η παραοικονομία στη χώρα είναι εκτεταμένη, όπως και η διαφθορά και η παρουσία της Μαφίας στα πιο υψηλά κλιμάκια.

Τέλος, σε νέα επίπεδα ρεκόρ αναρριχήθηκαν τη Δευτέρα οι αποδόσεις των δεκαετών ιταλικών ομολόγων, διαμορφούμενα σε 6,543%, κατά την έναρξη των συναλλαγών της δευτερογενούς αγοράς.

Η απόδοση ενός ομολόγου ακολουθεί πορεία αντίστροφη της τιμής του και αντικατοπτρίζει το κόστος δανεισμού του εκδότη.

Στις συναλλαγές της προηγουμένη Παρασκευής, η απόδοση των ιταλικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας διαμορφωνόταν στο 6,371%.

Νέα μέτρα λιτότητας στη Γαλλία

Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη Δευτέρα την πρόθεσή της να επιταχύνει τις προσπάθειες δημοσιονομικής λιτότητας με την εξοικονόμηση 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, με στόχο την επίτευξη δημοσιονομικής ισορροπίας το 2016.

"Εχουμε μπροστά μας πολλά χρόνια προσπαθειών", δήλωσε ο γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν,ο οποίος υπό το φως της κρίσης χρέους θεωρεί ότι η λέξη "πτώχευση" δεν είναι "πλέον μια αφηρημένη έννοια".

"Για να φθάσουμε σε μηδενικό έλλειμμα ως το 2016, πράγμα που είναι στόχος μας, θα πρέπει να εξοικονομήσουμε λίγο πάνω από 100 δισ.ευρώ", τόνισε ο Φιγιόν παρουσιάζοντας στον Τύπο το νέο πρόγραμμα λιτότητας της Γαλλίας
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.