ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θα κάνει τα πάντα για να μην "πέσει" ο Μπερλουσκόνι - Στους 11 οι "αντάρτες" - Ποια τα σενάρια παραίτησής του και το ανακοινωθέν της Προεδρίας

09:56 - 09 Νοε 2011
stavroula

Από stavroula

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα κάνει ότι μπορεί για να μεταπείσει τους απογοητευμένους βουλευτές του ενόψει της ψηφοφορίας για την έγκριση του νόμου οικονομικής σταθερότητας, που θα ορισθεί, πιθανότατα, για την αρχή της επόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με Ιταλούς αναλυτές.

Κατά τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης οι πρώτοι υπολογισμοί δείχνουν ότι στην ψηφοφορία για την έγκριση του ισολογισμού του δημοσίου για το 2010, είναι έντεκα οι βουλευτές που «γύρισαν την πλάτη» στον Ιταλό πρωθυπουργό.

Αρχικά, ο ίδιος, είχε υπολογίσει τους «αντάρτες», στους οκτώ, όπως φάνηκε από το χαρτί που είχε μπροστά του στην βουλή και το οποίο τράβηξε την προσοχή των φωτορεπόρτερ. Ο «καβαλιέρε», στις σημειώσεις του αποκαλεί τους βουλευτές που δεν τον στηρίζουν πλέον «προδότες».

Όπως αναφέρει το ανακοινωθέν της ιταλικής προεδρίας της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο και ο Μπερλουσκόνι συμφώνησαν όντως, να παραιτηθεί ο Ιταλός πρωθυπουργός αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου σταθερότητας. Αν όμως ο νόμος συνδεθεί με ψήφο εμπιστοσύνης και η κεντροδεξιά καταφέρει να παραμείνει πλειοψηφία, τουλάχιστο στην γερουσία, ο μεγιστάνας πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να διαπραγματευθεί την αποχώρησή του από την σκηνή. Θα ζητήσει δηλαδή με επιμονή πρόωρες εκλογές, θα απορρίψει κυβέρνηση ευρείας συμμετοχής και θα προτείνει να παραμείνει ο ίδιος πρωθυπουργός μετά τις εκλογές.

Ο Ιταλός Πρόεδρος έχει από την άλλη όλη την θεσμική ευχέρεια να διαπιστώσει αν υπάρχουν εναλλακτικές πλειοψηφίες. Μπορεί και οι οικονομικές εξελίξεις των ημερών να δείξουν ακόμη πιο ξεκάθαρα ότι η πίεση την οποία δέχεται αδιάκοπα η Ιταλία επιβάλλει οριστική αλλαγή σελίδας, απορρίπτοντας τις «φιλοδοξίες Μπερλουσκόνι».

Το ανακοινωθέν που εξέδωσε η Προεδρία της Ιταλικής Δημοκρατίας μετά την αποψινή συνάντηση αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Ο Πρωθυπουργός έκανε γνωστό στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι αντιλαμβάνεται τις συνέπειες που συνδέονται με το αποτέλεσμα της σημερινής ψήφου στην βουλή. Εξέφρασε, συγχρόνως, την έντονη ανησυχία του ως προς την ανάγκη να δοθούν άμεσες απαντήσεις στις προσδοκίες των ευρωπαίων εταίρων μέσω της έγκρισης του νόμου οικονομικής σταθερότητας, με τις σχετικές τροποποιήσεις, υπό το φως της πρόσφατης συμβολής δεδομένων των όσων σημείωσε και πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όταν φέρει σε πέρας αυτό το καθήκον, ο πρωθυπουργός θα υποβάλει την παραίτησή του στα χέρια του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος θα προχωρήσει στις προβλεπόμενες διαβουλεύσεις, αφιερώνοντας τη μεγαλύτερη δυνατή προσοχή στις προτάσεις και θέσεις του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων που ανήκουν στην πλειοψηφία που προέκυψε από τις εκλογές του 2008, όπως και στην αντιπολίτευση».

Τέλος, σε δηλώσεις του στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του Rai Uno, ο «Καβαλιέρε» τονίζει ότι «είναι ασύλληπτο να κυβερνήσει όποιος έχασε τις εκλογές, διότι, στην Δημοκρατία, αυτά, δεν συμβαίνουν». Μιλώντας, δε, στο τηλεοπτικό του δίκτυο Tg5, πρόσθεσε ότι «οι πρόωρες εκλογές μοιάζουν πλέον πιο κοντά. Είναι κάτι απόλυτα λογικό, διότι το κοινοβούλιο αυτό έχει παραλύσει σε ότι αφορά την βουλή, ενώ στην γερουσία η κεντροδεξιά είναι ακόμη πλειοψηφία. Την σχετική απόφαση, πάντως, θα την λάβει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας».
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.