ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Iταλία: "Ή νέα κυβέρνηση ή διάλυση της Βουλής"

09:30 - 10 Νοε 2011
stavroula

Από stavroula

Ο Ιταλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο παρενέβη στις πολιτικές εξελίξεις με επίσημη ανακοίνωσή του, στην οποία τονίζει ότι "ή θα σχηματιστεί σύντομα μια νέα κυβέρνηση που, με την ψήφο εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου, θα μπορέσει να λάβει κάθε περαιτέρω αναγκαία απόφαση, ή θα διαλυθεί η Βουλή, για να αρχίσει αμέσως η προεκλογική περίοδος, η οποία  θα πρέπει να διεξαχθεί σε περιορισμένα χρονικά περιθώρια".

Ο Ναπολιτάνο πρόσθεσε ότι "δεν υπάρχει καμία αβεβαιότητα ως προς την απόφαση του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι να υποβάλει παραίτηση", ενώ ο μεγάλης σημασίας νόμος οικονομικής σταθερότητας "θα εγκριθεί  εντός ολίγων ημερών από το Κοινοβούλιο". Ο Ναπολιτάνο κατέστησε ακόμη σαφές ότι "αν καταστεί αναγκαίο θα μπορέσουν να υιοθετηθούν νέα έκτακτα μέτρα". Το μήνυμα, λένε οι σχολιαστές, έχει παραλήπτες τους ευρωπαίους εταίρους και τις αγορές.

Ο Ιταλός Πρόεδρος όρισε ισόβιο γερουσιαστή, τον οικονομολόγο και πρώην ευρωπαίο επίτροπο, Μάριο Μόντι.

Σύμφωνα με τους παρατηρητές, με την κίνησή του αυτή, ο Ιταλός Πρόεδρος, επιχειρεί να διευκολύνει μια πιθανή επιλογή του Μόντι, για το αξίωμα του τεχνοκράτη πρωθυπουργού, σε κυβέρνηση ευρείας συμμετοχής, μετά την παραίτηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Μένει να διαπιστωθεί, αν θα υπάρξει η αναγκαία κοινοβουλευτική υποστήριξη, μιας τέτοιας προσπάθειας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι η Ιταλία δεν πρέπει μόνο να ανακοινώνει τα μέτρα λιτότητας και τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά πρέπει και να τα εφαρμόσει.

"Τα πράγματα έχουν αλλάξει και πρέπει να περιμένουμε την επόμενη κυβέρνηση. Η επόμενη κυβέρνηση θα είναι αρμόδια για όλες τις δεσμεύσεις που έχουν αναφερθεί στην επιστολή που ο κ. Μπερλουσκόνι απέστειλε στην Ευρωπαϊκή Ένωση", πρόσθεσε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Επίσης, αξιωματούχοι της ΕΕ, δήλωσαν ότι η ευρωζώνη δεν έχει κανένα σχέδιο για την χρηματοοικονομική στήριξη, ή "διάσωση", της Ιταλίας, παρά το γεγονός ότι τα κόστη δανεισμού της χώρας αυξήθηκαν ραγδαία, σε επίπεδο που οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι το χρέος της δεν είναι πλέον βιώσιμο.

Στο μεταξύ, τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, μετέδωσαν ότι τα μέτρα λιτότητας και οι μεταρρυθμίσεις θα εγκριθούν οριστικά το Σάββατο το απόγευμα, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την επίσημη παραίτηση του Μπερλουσκόνι.

Η Γερουσία αναμένεται να ψηφίσει τα μέτρα αυτά την Παρασκευή και το Σάββατο το πακέτο θα περάσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Οι αποδόσεις των δεκαετών ιταλικών ομολόγων ξεπέρασαν το 7% σήμερα.

Η Ιρλανδία και η Πορτογαλία είχαν αναγκαστεί να ζητήσουν έκτακτο δανεισμό από την ΕΕ και το ΔΝΤ όταν τα κόστη του δανεισμού τους είχαν φθάσει σε τέτοια επίπεδα.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.