ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αγώνα δρόμου ξεκινά ο Παπαδήμος...

02:00 - 11 Νοε 2011
Αλεξάνδρα Τόμπρα

Γράφει η Αλεξάνδρα Τόμπρα

Κρίσιμες εκκρεμμότητες «κληρονόμησε» η νέα κυβέρνηση. PSI Plus, Προϋπολογισμός, Φορολογικό, αποκρατικοποιήσεις
Ένας πραγματικός αγώνας δρόμου ξεκινά για την νέα κυβέρνηση από σήμερα κιόλας, καθώς το πολιτικό σήριαλ των τελευταίων ημερών και πάλι έχει αφήσει τη χώρα μας πίσω στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ο Λουκάς Παπαδήμος, με το νέο του επιτελείο έχουν δύο στόχους, όπως άλλωστε ανέφερε και χτες ο ίδιος στις πρώτες του δηλώσεις ως νέος πρωθυπουργός: η υλοποίηση και η επικύρωση από την Ελληνική Βουλή, με αυξημένη πλειοψηφία, των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 27ης Οκτωβρίου 2011 για το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας και η διενέργεια βουλευτικών εκλογών στις αρχές του 2012.

Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να προσπαθήσει να αντιστρέψει το εξαιρετικά αρνητικό κλίμα για τη χώρα και να προχωρήσει ταχύτατα στην υλοποίηση των αναγκαίων προϋποθέσεων για την άμεση εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ του Μαΐου 2010.

Η δόση θα είχε ήδη καταβληθεί εάν δεν είχε προκύψει η πολιτική αστάθεια στη χώρα την προηγούμενη εβδομάδα. Έτσι, η 6η δόση μπορεί να δοθεί έως τα τέλη Νοεμβρίου δεδομένου ότι η νέα κυβέρνηση και τα κόμματα που την στηρίζουν δεσμεύονται ήδη ανεπιφύλακτα για την πλήρη υλοποίηση της συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου 2011.

Επίσης, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να προωθήσει την αποτελεσματική υλοποίηση του Προϋπολογισμού του 2011. Στόχος είναι να ενισχυθούν τα έσοδα και να εντατικοποιηθεί ο ρυθμός υλοποίησης των μέτρων. Παράλληλα, θα πρέπει να καταθέσει στη Βουλή το τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού του 2012 έως την 21η Νοεμβρίου 2011 ώστε να ψηφισθεί από τη Βουλή έως την 23η Δεκεμβρίου 2011.

Η νέα κυβέρνηση πρέπει, επίσης, να προχωρήσει σε συμφωνία με την Τρόικα του αναθεωρημένου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2011-2015 που στην ουσία αποτελεί το Μνημόνιο Οικονομικής Πολιτικής, δεδομένου ότι η νέα δανειακή σύμβαση και η νέα απόφαση του ΔΝΤ για τη δική του συμμετοχή στο δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδος θα ενσωματώνουν το αναθεωρημένο Μεσοπρόθεσμο και το νέο Μνημόνιο. Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει:

(1) να ψηφιστεί από τη Βουλή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

(2) να προωθηθούν οι αποκρατικοποιήσεις

(3) να εξειδικευτούν τα πρόσθετα μέτρα του Μεσοπροθέσμου

Η ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Μεσοπροθέσμου και η σύνταξη του νέου Μνημονίου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος Δεκεμβρίου 2011, ώστε να ψηφιστούν από τη Βουλή εντός του Ιανουαρίου του 2012.

Τέλος, θα πρέπει ο κ. Παπαδήμος να προωθήσει άμεσα τις διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες που κατέχουν ελληνικά κρατικά ομόλογα για την υλοποίηση του προγράμματος απομείωσης αυτών κατά 50% («PSI Plus»), που αποτελεί βασικό μέρος του δεύτερου πακέτου στήριξης της χώρας μας.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:44 - 11 Νοε 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.