ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι αγορές δεν έχουν ακόμη πιάσει «πάτο»

02:08 - 11 Νοε 2011
Αλεξάνδρα Τόμπρα

Γράφει η Αλεξάνδρα Τόμπρα

Οι αναλυτές «βλέπουν» καλύτερες μέρες στις αγορές στο πρώτο μισό του 2012. Μέχρι τότε συστήνουν άμυνα, άμυνα, άμυνα.
Μέτα την JP Morgan η οποία σημείωσε πως θα χρειαστεί να περάσουν έξι με δώδεκα μήνες για να σταθεροποιηθούν οι αγορές και να αρχίσουμε να βαδίζουμε σε ένα πιο σίγουρο έδαφος χρηματιστηριακά, και ο Sani Hamid, διευθυντής οικονομικής στρατηγικής και στρατηγικής αγορών στην Financial Alliance, τονίζει πως δεν έχει έλθει ακόμη η ώρα να βγουν οι επενδυτές στο… κυνήγι των αποδόσεων. Όπως υπογραμμίζει, η καταλληλότερη στρατηγική σήμερα είναι η διατήρηση του cash, καθώς βλέπει πως το πρόβλημα της Ιταλίας θα δυσκολευτούμε πολύ να το δούμε πίσω μας.

Στη χθεσινή δημοπρασία 12μηνων εντόκων, η Ιταλία μπορεί να κατάφερε να αντλήσει 5 δισ.ευρώ, όμως το κόστος δανεισμού της εκτοξεύτηκε στο υψηλότερο επίπεδο απο το 1997, αγγίζοντας το 6,087%, την στιγμή που στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία τον περασμένο μήνα, το επιτόκιο είχε βρεθεί στο 3,57%. Και το δανειακό πρόγραμμα της χώρας το επόμενο διάστημα είναι ιδιαίτερα βαρύ αφού καλείται να αναχρηματοδοτήσει χρέος 30,5 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο και επιπλέον 20,5 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο, ενώ το 2012 ωριμάζουν ομόλογα ύψους 200 δισ. ευρώ, με την αναχρηματοδότηση εντόκων την επόμενη χρονιά να αγγίζει τα 108 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, ο Olli Rehn προέβη σε νέες προειδοποιήσεις, τονίζοντας ότι το πακέτο των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η Ιταλία, δεν είναι επαρκές , ειδικά σε ότι αφορά το μέτώπο της ανταγωνιστικότητας. Ο Rehn υπογράμμισε πως η Ιταλία πρέπει άμεσα να ανακτήσει την πολιτική της σταθερότητα και να αναλάβει δράση άμεσα, για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και των μεταρρυθμίσεων που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη. Όπως επεσήμανε επίσης, η μέση διάρκεια των ιταλικών ομολόγων είναι 7 χρόνια, και συνεπώς, μία αύξηση των αποδόσεων της τάξης του 1% συνεπάγεται με αύξηση των κρατικών δαπανών κατά 0,2% τον επόμενο χρόνο και αρνητικό αντίκτυπο στο ΑΕΠ της τάξης του 1% μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Σύμφωνα με τον Hamid λοιπόν, παρ’όλο που το τελευταίο διάστημα οι μετοχές έχουν πιεστεί αρκετά και οι αγορές έχουν ζήσει δύσκολες ημέρες με έντονη μεταβλητότητα, ακόμη δεν έχουμε δει τον πάτο των αγορών, και συστήνει στους πελάτες του να αποφύγουν αυτή την στιγμή τις τοποθετήσεις σε μετοχές.

Εάν κοιτάξει κανείς στο παρελθόν, στην Ασιατική κρίση και την κρίση του 2008 στις ΗΠΑ, από την κορυφή έως τον πάτο, οι αγορές χρειάστηκαν περίπου 18 μήνες για να «ηρεμήσουν». Αυτή τη στιγμή έχουν περάσει μόλις 6 μήνες από την κορυφή της ευρωπαϊκής αγοράς, άρα ο δρόμος μπροστά μας είναι μακρύς.

Όπως καταλήγει ο Hamid, η άμυνα είναι η καλύτερη στρατηγική σε συνδυασμό με την διατήρηση της ρευστότητας και προσθέτει πως στο πρώτο μισό του 2012 θα πρέπει να ξανασκεφτούμε τις τοποθετήσεις στις μετοχές.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:20 - 11 Νοε 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.