ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ιταλία: Από τη Γερουσία περνούν τα νέα μέτρα - Προ των πυλών ο Μόντι

10:54 - 11 Νοε 2011
Δημήτρης

Από Δημήτρης

Στις 11:30 ώρα Ελλάδος ξεκινά στη Γερουσία της Ιταλίας η συζήτηση για την έγκριση του πακέτου οικονομικής σταθερότητας, που περικλείει τα μέτρα που απαιτούν οι Βρυξέλλες.
Θα ακολουθήσει, ίσως και αύριο, η ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Θέμα ημερών θεωρείται και η συγκρότηση κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής (μάλλον υπό τον Μάριο Μόντι) που θα θέσει τέλος στην εποχή Μπερλουσκόνι.

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας στη Γερουσία αναμένονται την Παρασκευή, ενώ η έγκριση των μέτρων θεωρείται πιθανή, μετά την έγκρισή της από επιτροπή της Γερουσίας.

Για πρώτη φορά στην Γερουσία θα μπορεί να ψηφίσει ο Μάριο Μόντι, μετά την απόφαση του προέδρου της Ιταλίας να τον κάνει ισόβιο γερουσιαστή.

Ο πρώην κοινοτικός επίτροπος αναμένεται να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, ενδεχομένως και τη Δευτέρα, μετά την παραίτηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η οποία αναμένεται το βράδυ του Σαββάτου (μετά την ψήφιση των μέτρων).

Το απόγευμα της Πέμπτης ο Μοντι συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο. Επισήμως, η συνομιλία, που διήρκεσε δυο ώρες, σχετίζεται με τον νέο θεσμικό ρόλο του ισόβιου γερουσιαστή.

Οι παρατηρητές, όμως, σημειώνουν ότι, από την στιγμή που ο Μόντι θα λάβει, σύμφωνα με τις προβλέψεις, εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Ναπολιτάνο, η συνάντηση προσέφερε την ευκαιρία για εκτενείς αναφορές στην οικονομική και πολιτική κατάσταση της χώρας.

Η κυβέρνηση Μόντι -πάντα με τα μέχρι τώρα δεδομένα- μπορεί να υποστηριχθεί από την κεντροδεξιά του Μπερλουσκόνι, ο οποίος δεν τάσσεται, πλέον υπέρ της λύσης των πρόωρων εκλογών, από το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα και τον κεντρώο τρίτο πόλεο.

Συνεχίζουν να εκφράζουν την αντίθεσή τους η Λέγκα του Βορρά, ο κεντροαριστερός πρώην εισαγγελέας Αντόνιο Ντι Πιέτρο, επικεφαλής του κόμματος Ιταλία των Αξιών, αλλά και ένα μέρος των βουλευτών του Μπερλουσκόνι με επικεφαλής τον υπουργό Υποδομών, Αλτέρο Ματεόλι. Ο Μπερλουσκόνι προσπαθεί, όμως, να τους μεταπείσει.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.