ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κατασκευαστικές: "Αντίο" ενημερότητα πτυχίου!

02:58 - 15 Νοε 2011
Αλεξάνδρα Τόμπρα

Γράφει η Αλεξάνδρα Τόμπρα

Στις 158 ανέρχονται οι επιχειρήσεις που έχουν σβηστεί από το χάρτη των κατασκευαστικών από το 2004. Μόνο 9 από όσες κατείχαν το ανώτατο πτυχίο, παραμένουν εν ενεργεία.

"Απόγνωση και πλήρη απογοήτευση" εκφράζουν παράγοντες της εγχώριας κατασκευαστικής αγοράς για την πορεία του κλάδου εν μέσω κρίσιμων οικονομικών και πολιτικών συνθηκών, ενώ την ίδια στιγμή η αβεβαιότητα για το αν και πότε ο κλάδος θα επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης έχει πιάσει "ταβάνι", υποστηρίζουν οι ίδιοι.

Το "χεράκι" τους στον απόλυτο "στραγγαλισμό" των κατασκευαστικών επιχειρήσεων έχουν βάλει με τη σειρά τους και οι τράπεζες, οι οποίες λόγω έντονου προβλήματος ρευστότητας αρνούνται κατηγορηματικά τη λύση της χρηματοδότησης, αφού τα "κόκκινα" δάνεια έχουν φτάσει στο "ζενίθ"! Όμιλοι, οι οποίοι, ωστόσο, βαδίζουν κόντρα στο ρεύμα της ύφεσης, έχουν καταφύγει προπολού στα μέτρα λιτότητας, στα οποία συμπεριλαμβάνεται πρωτίστως η μείωση του λειτουργικού κόστους, δηλαδή περικοπές δαπανών, όπως μισθοδοσίας και προσωπικού.

Στις 158 ανέρχονται οι επιχειρήσεις που έχουν σβηστεί από το χάρτη των κατασκευαστικών από το 2004, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα οποία παράλληλα σημειώνουν πως το 10% των τεχνικών εταιρειών δεν διαθέτει πλέον ενημερότητα πτυχίου. Σε ακριβή νούμερα το 10% αντιστοιχεία σε 88 εκ των 554 εταιρείες.

Από τις κατασκευαστικές που κατείχαν το ανώτατο πτυχίο στα τέλη του 2004, οι οποίες καταμετρούνται 14, μόνο οι 9 παραμένουν εν ενεργεία, που σημαίνει ότι σε αυτή την περίπτωση παρατηρείται εντυπωσιακή πτώση της τάξεως του 35,7%. Ακόμα χειρότερα, από αυτές τις 9, το 70% κινδυνεύει να χάσει το πτυχίο ενημερότητας ανώτατης τάξης που κατέχει.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι η τραγική αυτή κατάσταση στο χώρο της κατασκευής απορρέει και από τη συνεχιζόμενη "κατρακύλα" της οικοδομικής δραστηριότητας, η οποία όσο περνά ο καιρός διολισθαίνει περαιτέρω.

Παράγοντες της εν λόγω αγοράς υποστηρίζουν ότι οι κλάδοι της κατασκευής και της οικοδομής είναι αλληλένδετοι, υποστηρίζοντας πως η μειωμένη οικοδομική δραστηριότητα οφείλεται στην πολύ χαμηλή ζήτηση που παρουσιάζει ο κατασκευαστικός κλάδος, αφού πλέον η κατακευή κατοικίας ή οποιουδήποτε άλλου χώρου απαιτεί υψηλές χρηματικές απολαβές δηλαδή... πολυτέλεια δεδομενών των χαλεπών οικονομικά καιρών.

Όπως υπογραμμίζουν, η πλειονότητα των Ελλήνων αποφεύγει σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία να αναλάβει τέτοιου είδους ευθύνες, αφού αγνοεί τι ξημερώνει αύριο και αν θα υπάρχουν χρήματα στην τσέπη ακόμα και για τα βασικά. Παράλληλα, οι ίδιοι παράγοντες επικαλούνται και τον περιορισμό ανάληψης έργων από το Δημόσιο. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι η πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας έχει συμβάλλει με τη σειρά της στην "εκτίναξη" της ανεργίας, καθώς χιλιάδες εργαζόμενοι στον εν λόγω χώρο αδυνατούν να βρουν δουλειά, αφού η ζήτηση έχει κατακεραυνωθεί.

Από τη μία ένας σημαντικός αριθμός κατασκευαστικών που διαγράφηκε από το μητρώο των επιχειρήσεων και από την άλλη η κατάληξη χιλιάδων εταιρειών στον πτωχευτικό κώδικα «αντανακλούν» την κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης» στην οποία βρίσκεται ο χώρος, ενώ την ίδια ώρα τα «λουκέτα» και τα σχέδια περί εξαγορών και συγχωνεύσεων αυξάνονται και πληθύνονται.

Ακριβώς ένα χρόνο πριν παράγοντες του κατασκευαστικού κλάδου προειδοποιούσαν για επικείμενη «κατάρρευση», η οποία θα οδηγούσε σε διόγκωση της ανεργίας στον τεχνικό κόσμο, αλλά και στις χιλιάδες άμεσα και έμμεσα συνεργαζόμενες με το χώρο παραγωγικές και εμπορικές επιχειρήσεις - άρα και στους εργαζόμενούς τους - και κατά συνέπεια στην ανατροφοδότηση της κρίσης. Ένα χρόνο αργότερα επιβεβαιώθηκαν...

Σταυρούλα Μαλαίνου
[email protected]
Τελευταία τροποποίηση στις 15:39 - 15 Νοε 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.