ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ξένοι: Μην τολμήσετε να επιβάλετε φόρο υπεραξίας, θα φύγουμε από το Χ.Α.

02:40 - 16 Νοε 2011
Δημήτρης

Από Δημήτρης

Συνάντηση Μποτόπουλου – Λαζαρίδη με το οικονομικό επιτελείο.
Μήνυμα αποχώρησης από το Χ.Α. και μεγάλων ρευστοποιήσεων αν τελικά εφαρμοστεί ο φόρος υπεραξίας από τις αρχές του 2012 στέλνουν οι ξένοι οίκοι στο Χ.Α. και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Σημειωτέον, ότι στο επόμενο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο, κατά τον υπουργό Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλο θα κατατεθεί στη Βουλή τον προσεχή Φεβρουάριο, θα ξεκαθαρίσει το θέμα μία για πάντα. Πρόκειται για φόρο ο οποίος συζητούνταν όταν ακόμα ήταν πρόεδρος του Χ.Α. ο κ. Σπ. Καπράλος και η κυβέρνηση του κ. Γ. Παπανδρέου είχε «παγώσει». Διατηρείται ο φόρος στην αγορά και την πώληση, ενώ καλά ενημερωμένες πηγές σε ξένους οίκους στο Λονδίνο αναφέρουν ότι, 'αν τελικά περάσει ο φόρος αυτός θα είναι και η χαριστική βολή για την απομάκρυνση των ξένων από το Χ.Α.»

Τόσο το Χ.Α., όσο και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχουν πάρει το μήνυμα και ήδη οι κ.κ. Σ. Λαζαρίδης (πρόεδρος του Χ.Α.) και Κ. Μποτόπουλος (πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς) έχουν ζητήσει συνάντηση με τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Π. Οικονόμου προκειμένου να βρεθεί λύση, ενδεχομένως και αναβολή του φόρου για έναν ακόμα χρόνο.

Κατά την πρώτη του συνάντηση με τους δημοσιογράφους ο νέος πρόεδρος της Κεφαλαιαγοράς κ. Μποτόπουλος εξέφρασε τον προβληματισμό του για το συγκεκριμένο μέτρο, δείχνοντας ότι αντιλαμβάνεται το κρίσιμο σημείο στο οποίο βρίσκεται το Χ.Α. Ο κ. Μποτόπουλος επιβεβαιώνοντας χθεσινό δημοσίευμα του «R» ανέφερε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τα χαρτοφυλάκια των εισηγμένων που κατέχουν ελληνικά ομόλογα. Σε σχετικό ερωτηματολόγιο που είχε αποσταλεί στις εισηγμένες, απάντησαν ότι έχουν θέση σε ελληνικά ομόλογα κάτω από δέκα εισηγμένες (σ.σ. εξαιρουμένων των τραπεζών) και από αυτές μόλις δύο ή τρεις εταιρείες έχουν σημαντική θέση. Μέσα στην εβδομάδα, η διοίκηση της Κεφαλαιαγοράς πρόκειται να συναντηθεί με τις διοικήσεις των εταιρειών, προκειμένου να τις «ακούσουμε», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μποτόπουλος. Ο ίδιος ξεκαθάρισε όμως, ότι δεν υπάρχουν αποφάσεις για το PSI και μεθοδολογία που θα πρέπει να ακολουθηθεί για τον σχηματισμό προβλέψεων και την καταγραφή ζημιών, αφήνοντας ουσιαστικά το θέμα σε εκκρεμότητα και βεβαίως στην... διακριτική ευχέρεια των εισηγμένων να πάρουν τις ζημιές από τα ομόλογα ακόμα και στο 9μηνο. Ως γνωστόν τα αποτελέσματα 9μήνου ανακοινώνονται μέχρι τέλος Νοεμβρίου.

Επίσης, ο κ. Μποτόπουλος προανήγγειλε αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις δημόσιες προτάσεις. Αυτό, γιατί έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο οι εταιρείες και κυρίως οι ξένες πολυεθνικές να προβαίνουν σε δημόσια πρόταση των θυγατρικών τους στην Ελλάδα σε πολύ χαμηλές τιμές σε σχέση με τις τιμές εισαγωγής τους στο Χρηματιστήριο.

Τέλος, μέχρι τέλος του μήνα η Ε.Κ. θα κληθεί να αποφασίσει για το αν θα δοθεί μία ακόμα παράταση στην απαγόρευση του short selling, αφού ως γνωστόν η προθεσμία λήγει στις 9 Δεκεμβρίου. Ο κ. Μποτόπουλος είπε ότι η Γαλλία έχει πάρει απόφαση για παράταση στην απαγόρευση του short selling έχει πάρει η Γαλλία και προετοιμάζεται σχετικά η Ισπανία με αποφάσεις των εκεί υπουργείων Οικονομικών. Στην Ελλάδα για το θέμα αποφασίζει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Στ.Κ.Χαρίτος
[email protected]
Τελευταία τροποποίηση στις 02:57 - 16 Νοε 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.