ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δραστικές λύσεις στο τραπέζι για την Ευρώπη, πιέσεις από τις ΗΠΑ

14:04 - 16 Νοε 2011
Δημήτρης

Από Δημήτρης

Για σχέδιο Γ μιλάει ο Μπαρουάν, επίσπευση των ενεργειών ζητάει ο Γκάιτνερ.
Δραστικές λύσεις επεξεργάζονται οι Ευρωπαίοι για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, καθώς η αλλαγή κυβερνήσεων σε Ελλάδα και Ιταλία μόνο προσωρινά ανακούφισε από τα «ράλι» στα spreads των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που θέτουν υπό τον κίνδυνο υποβάθμισης ακόμη και τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης Γαλλία.

Σημειώνεται ότι προ ημερών το φως της δημοσιότητας είδε σχέδιο γαλλικού think tank για Ευρωζώνη «δύο ταχυτήτων» με χρήση του ευρώ ως κοινό και όχι ενιαίο νόμισμα, ενώ η καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε πως η Ευρώπη πρέπει να περάσει σε νέα φάση, ζητώντας αλλαγές στις συνθήκες της Ε.Ε. Το κόμμα της παράλληλα ενέκρινε την εθελοντική έξοδο χωρών από το ευρώ σε πρόσφατο συνέδριο.

Baroin: "Επεξεργαζόμαστε σχέδιο Γ - Είμαστε σε πόλεμο με τους κερδοσκόπους"


Είμαστε σε πόλεμο με τους κερδοσκόπους", δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Francois Baroin, μιλώντας στη γαλλική εφημερλιδα Les Echos.

Ωστόσο, ο ίδιος υπογράμμισε ότι δεν "πρέπει να ξεχνάμε ότι οι αγορές χρηματοδοτούν τις χώρες".

Σύμφωνα με το Γάλλο ΥΠΟΙΚ, η Γαλλία επεξεργάζεται ένα "Σχέδιο-Γ". Ο Baroin ζητώντας εμπλοκή της ΕΚΤ στη διαχείριση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, δεν δίστασε να χαρακτηρίσει "ιστορικά πρωτοφανή" τα μέτρα μείωσης του ελλείμματος που έλαβε η γαλλική κυβέρνηση την προεκλογική περίοδο.

O ίδιος δε χαιρέτισε το σχηματισμό νέων κυβερνήσεων στην Ελλάδα και την Ιταλία και απηύθυνε έκκληση για άμεση εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Γκάϊτνερ: "Οι Ευρωπαίοι προχωρούν με αργούς ρυθμούς"


Ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τίμοθι Γκάιτνερ δήλωσε χθες ότι οι Ευρωπαίοι προχωρούν "με αργούς ρυθμούς" προς την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους που πλήττει την Γηραιά Ηπειρο, κατά τη διάρκεια συνεδρίου επιχειρηματικών στελεχών της Wall Street Journal.

"Ελπίζουμε ότι θα προχωρήσουν ταχύτερα" τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες" πρόσθεσε ωστόσο, τη στιγμή που η Ουάσινγκτον ανησυχεί για τις συνέπειες που θα έχει για την αμερικανική οικονομία ενδεχόμενη επιδείνωση της κατάστασης στην ευρωζώνη.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον ασυνήθιστα ενθαρρυντικό τόνο της προηγούμενης δήλωσής του, ο Τίμοθι Γκάιτνερ απάντησε:"Μην παρερμηνεύετε τις δηλώσεις μου, είμαι απλώς ευγενής...Η κρίση αυτή μας έχει ήδη πλήξει".

"Η Ευρώπη είναι απολύτως ικανή να επιλύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει", είπε, προσθέτονατς ότι παρακολουθεί "με μεγάλη προσοχή" την εξέλιξη της κατάστασης στην Ευρώπη.

Ο Τίμοθι Γκάιτνερ επέμεινε στο γεγονός ότι ο στόχος της αποφυγής της μετάδοσης της κρίσης του δημοσίου χρέουος στην ευρωζώνη έχει γίνει ακόμη πιο δύσκολος εξαιτίας της επιβράδυνσης της ανάπτυξης στη νομισματική ένωση που τοποθετείται στο 0,2% κατά το τρίτο τρίμηνο του 2011, σύμφωνα με τις προβλέψεις που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Eurostat.

Την ώρα που το κόστος δανεισμού της Ισπανίας και της Ιταλίας έφθασε χθες σε νέο ύψος ρεκόρ, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ δήλωσε κατά τη διάρκεια του ίδιου συνεδρίου ότι, τόσο το ιταλικό, όσο και το ισπανικό κράτος, πρέπει να είναι σε θέση "να τα καταφέρουν".

"Το θέμα είναι εάν οι αγορές δείχνουν αρκετή εμπιστοσύνη στα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης από τους Ευρωπαίους", δήλωσε ο Ρόμπερτ Ζέλικ, αναφέροντας ότι θα πιέσουν για "θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις".

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας ζήτησε επίσης να μην υποτιμάται "η δέσμευση της Γερμανίας υπέρ της Ευρώπης", παρά την εντύπωση που έχει δώσει τους τελευταίους μήνες ότι είναι απρόθυμη "να πληρώσει τον λογαριασμό για τα υπερχρεωμένα κράτη" της ευρωζώνης.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.