ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προς αναβολή η κούρσα διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ

02:43 - 21 Νοε 2011
Αλεξάνδρα Τόμπρα

Γράφει η Αλεξάνδρα Τόμπρα

Δρομολογούνται, άλλα όχι άμεσα, όπως όλα δείχνουν, οι διαδικασίες διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ. Οι περισσότεροι πάντως θεωρούν βέβαιο ότι ο Γιώργος Παπανδρέου, μετά την πρωθυργία, θα εξαναγκαστεί τελικά να εγκαταλείψει και την ηγεσία του κόμματος που ίδρυσε ο πατέρας του.
Αυτό το συμπέρασμα τουλάχιστον προκύπτει από τις συναντήσεις που είχε ο πρώην πρωθυπουργός με κορυφαίους υπουργούς, την περασμένη Παρασκευή (Ρέππα, Βενιζέλο, Διαμαντοπούλου, Λοβέρδο, Παπουτσή, Σκανδαλίδη). Οι υπουργοί που συναντήθηκαν με τον κ. Παπανδρέου φέρονται να έμειναν με την εντύπωση ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα ανοίξει με δική του πρωτοβουλία τις διαδικασίες διαδοχής, αφού εξασφαλιστεί η καταβολή της επόμενης δόσης από τα χρήματα του μηχανισμού στήριξης. Με άλλα λόγια, αν όλα εξελιχθούν σύμφωνα με το πρόγραμμα, το ΠΑΣΟΚ δεν θα κατέλθει στις επόμενες εκλογές, που έχουν προγραμματιστεί για τον Φεβρουάριο, με αρχηγό τον κ. Παπανδρέου. Αν όμως τα πράγματα δεν εξελιχθούν ομαλά, είτε σε σχέση με την καταβολή της έκτης δόσης, είτε σε διεθνές επίπεδο, τότε, όπως αντιλαμβάνεται κανείς, τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ θα είναι το τελευταίο πράγμα που θα απασχολεί την κοινή γνώμη.

Σε χθεσινή ανακοίνωση του γραφείου τύπου του ΠΑΣΟΚ, γίνεται προσπάθεια να κλείσει επί του παρόντος το θέμα: «Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, ενδιαφέρεται για την ομαλή εξέλιξη, την σταθερότητα και την αποτελεσματικότητα της μεγάλης προσπάθειας που έχει αναλάβει για την έξοδο της χώρας από την κρίση και για την διαμόρφωση των καλύτερων δυνατών όρων και προϋποθέσεων για την αλλαγή του πολιτικού, διοικητικού και αναπτυξιακού μοντέλου.Στο πλαίσιο αυτό, απαιτείται συνέπεια και συγκέντρωση όλων των δυνάμεων της χώρας στην υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης - 27ης Οκτωβρίου και ικανοποίηση των υποχρεώσεων και των δεσμεύσεων που απορρέουν από αυτές, προκειμένου να καταβληθεί η 6η δόση και να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την σύναψη του νέου χρηματοδοτικού προγράμματος. Η επιτυχία της κυβέρνησης, η σταθερή πορεία της χώρας, η σταθερή πορεία του ΠΑΣΟΚ, αποτελούν προτεραιότητα για τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Α. Παπανδρέου. Οτιδήποτε άλλο, όπως αναφορές ή σχόλια σε πάσης φύσεως ΜΜΕ, δεν απηχούν παρά διαθέσεις, προθέσεις και σχεδιασμούς άλλων».

Επισημαίνεται ότι το  Reporter είχε υπογραμμίσει, ήδη από τις 6 Ιουνίου, ότι με την τοποθέτησή του στο υπουργικό συμβούλιο εκείνης της ημέρας ο κ. Παπανδρέου είχε προαναγγείλει την αποχώρησή του από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Οι σκέψεις που φαίνεται να είχε από τότε, όπως όλα δείχνουν οριστικοποιούνται. Εξάλλου, ο κ. Παπανδρέου έχει επωμιστεί βαρύτατο πολιτικό κόστος με τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνησή του, ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι επίκειται σαρωτική και πρωτοφανής ήττα του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές, αν διατηρηθούν τα υφιστάμενα δεδομένα. Πολλοί βουλευτές δεν κρύβουν ότι θα φοβούνται για τη σωματική τους ακεραιότητα, σε μία ενδεχόμενη προεκλογική εκστρατεία, μετά τα πρόσφατα κρούσματα προπηλακισμών εναντίον τους.

Μένει φυσικά να διαπιστωθεί αν η αλλαγή ηγεσίας θα εκονώσει την οργή των θιγόμενων από τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Πάντως, δημοσκόπηση της εταιρείας Rass που δημοσιεύθηκε χθες στην εφημερίδα «Το Παρόν» δείχνει ότι πάνω από 7 στους 10 πολίτες τάσσονται υπέρ της αποχώρησης Παπανδρέου από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ενώ πάνω από 8 στους 10 επικροτούν την αλλαγή κυβέρνησης. Σε ό,τι αφορά την κούρσα της διαδοχής, οι κύριοι Βενιζέλος, Λοβέρδος και Χρυσοχοΐδης φαίνεται να προηγούνται.

[email protected]
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.