ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Μπλόκο της ΕΕ στο ειδικό τέλος ακινήτων!

Μπλόκο της ΕΕ στο ειδικό τέλος ακινήτων!

16:32 - 24 Νοε 2011
Δημήτρης

Από Δημήτρης

Νομικά διάτρητη η διακοπή ηλεκτροδότησης σε "ευάλωτους" καναταλωτές, αποκρίθηκε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα ενέργειας κ.Oettinger σε ερώτηση του Νίκου Χουντή.
Νέα δεδομένα προκύπτουν για το ειδικό τελος ακινήτων μετά την απάντηση του αρμόδιου επίτροπου ενέργειας της ΕΕ G.Oettinger σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Νίκου Χουντή, ότι το ρεύμα δεν μπορεί να κόβεται σε περίπτωση μη καταβολής του τέλους ακινήτων πολλώ δε μάλλον σε "ευάλωτους καταναλωτές".

Ο Ν. Χουντής στην ερώτησή του ισχυριζόταν ότι με βάση την κοινοτική νομοθεσία «δεν έχει δικαίωμα το κράτος να επιβάλλει στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΗ) να διακόψουν την παροχή σε εκείνους τους καταναλωτές που δεν καταβάλλουν το διεκδικούμενο φόρο» αλλά πληρώνουν κανονικά την κατανάλωση του ρεύματος που χρησιμοποίησαν. Τόνιζε ταυτόχρονα ότι πολύ περισσότερο δεν μπορεί να διακοπεί η παροχή σε ευάλωτους καταναλωτές, όπως ορίζει και η σχετική οδηγία 2009/72.

Ο Γερμανός Επίτροπος κ. Oettinger, τονίζει από την πλευρά του στην απάντηση του ότι σε κάθε περίπτωση οι κυβερνήσεις πρέπει να εξασφαλίζουν "τη συμμόρφωση με το σύνολο της σχετικής ενωσιακής νομοθεσίας, συμπεριλαμβανομένης της οδηγίας 2009/72/ΕΚ και των διατάξεων αυτής που αφορούν την προστασία των καταναλωτών (άρθρο 3 και παράρτημα Ι), τα δικαιώματα των ευάλωτων καταναλωτών (άρθρο 3 παράγραφοι 7 και 8) και την καθολική υπηρεσία (άρθρο 3 παράγραφος 3)."

"Οι διατάξεις σχετικά με την καθολική υπηρεσία", συνεχίζει ο επίτροπος της ΕΕ "γεννούν σαφή υποχρέωση των κρατών μελών και παρέχουν στους οικιακούς καταναλωτές το δικαίωμα να προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια. Η οδηγία δεν περιέχει διατάξεις που να εξαρτούν το δικαίωμα αυτό από την κατάσταση του νοικοκυριού ή των μεμονωμένων μελών του όσον αφορά τις φορολογικές τους υποχρεώσεις".
Η ερώτηση

Σε δήλωσή του ο ευρωβουλευτής υπογραμμίζει ότι το κράτος που παρανομεί και δεν σέβεται το δικαίωμα των πολιτών να έχουν ηλεκτρική ενέργεια, δεν έχει δικαίωμα να συλλαμβάνει πολίτες που υπερασπίζονται τη νομιμότητα. Ο κ. Χουντής ζητεί να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ, που επισημαίνει ότι η ΔΕΗ δεν έχει δικαίωμα να κόψει το ρεύμα σε κανέναν πολίτη που δεν πληρώνει το φόρο αλλά πληρώνει το ηλεκτρικό ρεύμα, με βάση την απάντηση του γερμανού επιτρόπου.
Τελευταία τροποποίηση στις 03:07 - 25 Νοε 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.