ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πάραμο: Αντίθετος στη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων μέσω της ΕΚΤ

12:01 - 25 Νοε 2011
stavroula

Από stavroula

Αντίθετος στη χρηματοδότηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων χωρών της Ευρωζώνης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τάχθηκε με δηλώσεις του το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της, Χοσέ Γκονζάλες - Πάραμο, την ώρα που η ΕΚΤ πιέζεται από πολλές πλευρές να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.
"Οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να αναμένουν από την ΕΚΤ να χρηματοδοτήσει τα δημοσιονομικά ελλείμματα", δήλωσε ο τραπεζίτης σε ομιλία που έκανε χθες στην Οξφόρδη, προσθέτοντας: "Τώρα είναι η ώρα να φανούν οι πολιτικοί τολμηροί και να ολοκληρώσουν όσο το δυνατό ταχύτερα το μεγάλο εγχείρημα μίας όλο και πιο στενής ένωσης, το οποίο ξεκίνησε πριν από 60 χρόνια".

    Ο κ. Γκονζάλες - Πάραμο δήλωσε ότι αποτελεί πλεονέκτημα για την Ευρωζώνη το γεγονός ότι η ΕΚΤ εμποδίζεται από την ιδρυτική συνθήκη της να τυπώνει χρήμα για να χρηματοδοτεί τα κράτη - μέλη, αυτό που είναι γνωστό ως νομισματική χρηματοδότηση των ελλειμμάτων. "Αναγκάζοντας τους πολιτικούς να επικεντρώνουν τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειές τους στις σωστές προτεραιότητες, η απαγόρευση της νομισματικής χρηματοδότησης παρέχει ένα κίνητρο για στενότερη οικονομική και δημοσιονομική ένωση", πρόσθεσε ο τραπεζίτης.

    Οι δηλώσεις του κ. Γκονζάλες - Πάραμο έγιναν την ώρα που οι ηγέτες της Γερμανίας , της Γαλλίας και της Ιταλίας αποφάσισαν στη χθεσινή τριμερή συνάντησή τους στο Στρασβούργο να αποφύγουν οποιεσδήποτε συστάσεις στην ΕΚΤ για τους χειρισμούς της στο ζήτημα της αγοράς κρατικών ομολόγων, σεβόμενοι. Η Γερμανίδα καγκελάριος 'Αγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δήλωσαν ότι δεν θα προχωρήσουν σε υποδείξεις, σεβόμενοι την ανεξαρτησία της ΕΚΤ. Η Γερμανία, ωστόσο, έχει εκφράσει ήδη την αντίθεσή της στο να καταστεί η ΕΚΤ δανειστής τελευταίας προσφυγής για τις χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα δανεισμού από τις αγορές, ενώ αντίθετα η Γαλλία θεωρεί το μέτρο αυτό απαραίτητο για να ξεπερασθεί η κρίση χρέους, καθώς μάλιστα αυτή μεταδίδεται στον πυρήνα της Ευρωζώνης, όπως έδειξε η αποτυχία της Γερμανίας να καλύψει την προχθεσινή έκδοση 10ετών ομολόγων της.

    Από την άκαμπτη στάση της Γερμανίας σχετικά με το ρόλο της ΕΚΤ φαίνεται να απομακρύνονται και η Ολλανδία και η Φινλαδία, δύο παραδοσιακοί σύμμαχοί της στη διαμόρφωση της πολιτικής στην Ευρωζώνη. Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας κ. Κέες ντε Γιάγκερ δήλωσε χθες στο ολλανδικό κοινοβούλιο ότι δεν πρέπει να αποκλεισθεί εκ των προτέρων ένας ενεργότερος ρόλος της ΕΚΤ, αν δεν είναι επιτυχής, όπως φαίνεται, η προσπάθεια να υπάρξει μεγάλη "δύναμη πυρός" του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ). "Σε μία κρίση, δεν πρέπει να αποκλείουμε ποτέ οτιδήποτε εκ των προτέρων. Στο τέλος, κάτι πρέπει να γίνει", δήλωσε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, η υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Γιούτα Ουρπιλάινεν μετρίασε, επίσης, της στάση της, λέγοντας: "Αν όλα τα άλλα μέτρα αποτύχουν, πρέπει να σκεφθούμε για το ρόλο της ΕΚΤ". Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι μία ομάδα κορυφαίων Ολλανδών οικονομολόγων έγραψαν την περασμένη Κυριακή μία επιστολή στον πρωθυπουργό της χώρας Μαρκ Ρούτε, καλώντας τον να πιέσει τους Ευρωπαίους ηγέτες για να δεσμευθούν να συμβάλλουν πιο άμεσα στην ενίσχυση του ΕΤΧΣ και να στηρίξουν τον ρόλο της ΕΚΤ.

    Υπέρ της νομισματικής χρηματοδότησης από την ΕΚΤ τάχθηκε με άρθρο της και η κορυφαία οικονομική εφημερίδα της Γερμανίας Handelsblatt. Στο σχόλιο του κ. Αντρέα Κούενεν, αναφέρεται: "Βραχυπρόθεσμα, η ΕΚΤ είναι ο μόνος δανειστής που μπορεί να ωθήσει προς τα κάτω τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης. Και μακροπρόθεσμα, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από μία δημοσιονομική ένωσης, η οποία θα χρηματοδοτείται τουλάχιστον μερικά από ευρωομόλογα".
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.